Svet NLZOH po besedah predsednika ni nikoli razpravljal o selitvi celotnega laboratorija iz Maribora v Ljubljano.

Predsednik sveta Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Luka Kajtna poudarja, da svet nikoli ni govoril o selitvi celotnega mariborskega laboratorija v Ljubljano, pač pa selitvi vodstvenega kadra. Sklep o premiku sedeža so na sredini seji sicer preklicali.

Predstavnica zaposlenih v svetu Mojca Fašmon Durjava je Kajtno zaradi kršenja poslovnika sicer pozvala k razmisleku o odstopu.

Spomnimo. Svetniki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so prejšnji petek sprejeli sklep o premiku sedeža zavoda iz Maribora v Ljubljano, v sredo pa ga preklicali.

Svet Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano ni nikoli govoril o selitvi dejavnosti laboratorija oziroma več kot 800 zaposlenih iz Maribora v Ljubljano, pač pa so na seji 17. junija govorili izključno o selitvi glavnega vodstvenega kadra - manj kot deset oseb, je v sporočilu za javnost poudaril Kajtna.

Ob tem STA še vedno čaka na pojasnila Kajtne, katere nove okoliščine so nastale, da je bil sklep o premestitvi sedeža NLZOH iz Maribora v Ljubljano v manj kot tednu dni preklican.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na novinarski konferenci po seji vlade na vprašanje, ali je seznanjen s preklicanim predlogom premika sedeža zavoda NLZOH v Ljubljano, odgovoril, da o tem ne ve ničesar.

Fašmon Durjava: »Vlada izredno stanje«

Na sredini izredni seji je po navedbah Kajtne predstavnica zaposlenih Mojca Fašmon Durjava člane sveta sicer obvestila, da na NLZOH vlada izredno stanje. To sta predstavnika sindikatov zanikala, je poudaril predsednik sveta in dodal, da je na seji opozoril, naj svetniki zaposlenim in javnosti posredujejo le točne informacije.

Fašmon Durjava pa je v pisni izjavi za STA poudarila, da je predstavnik enega izmed sindikatov na seji izrazil zaskrbljenost zaposlenih, posebej pa izpostavil zaskrbljenost zaposlenih v Celju.

»Sindikat je skrb izrazil tudi kot sopodpisnik pisma, naslovljenega na svet zavoda,« je navedla.

Zaposleni svetnike pozivajo k razrešitvi situacije

Kljub bližajočemu se izteku najemne pogodbe trenutnih prostorov NLZOH v Celju novih prostorov še niso kupili oziroma najeli. Zaposleni NLZOH iz Celja so zato na svet zavoda naslovili pismo, v katerem svetnike pozivajo k razrešitvi situacije.

Kljub prizadevanju predstavnice zaposlenih točka o obravnavi nakupa nepremičnine v Celju na sredini izredni seji ni bila uvrščena na dnevni red. Kajtna pojasnjuje, da bodo nakup obravnavali na eni od prihodnjih rednih sej.

Fašmon Durjava je ob tem sporočila, da je »zaradi večkratnega kršenja poslovnika v samo nekaj dneh vodenja sveta zavoda in zaradi žaljive komunikacije predsedniku sveta podala pobudo, da premisli o odstopu«.

Kot je dodala, se ji zdi pomembno, da svet zavoda deluje zakonito in da na sejah tečeta dialog in spoštljiva komunikacija. Skrbi jo nestrokovnost vseh štirih vladnih predstavnikov v svetu zavoda, saj po njenih navedbah nimajo ustreznega znanja in izkušenj s področja zdravstva, prav tako med njimi ni predstavnika pristojnega ministrstva.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice