Slika je simbolična.
Zdravstveni dom Maribor organizira ob svetovnem dnevu hoje test hoje in predstavitev programa SVIT ter ostalih zdravstveno vzgojnih delavnic.

Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Maribor organizira v petek, 14. oktobra, test hoje - preizkus telesne vzdržljivosti na dva kilometra. 

Ta se bo izvajal v mariborskem mestnem parku od 9. do 10.30 s predhodno prijavo v kletnih prostorih Študentskega dispanzerja Ob parku 5, Maribor. Po koncu testiranja bodo svetovalke za promocijo zdravja udeležencem individualno svetovale in interpretirale rezultat. 

V zdravstvenem domu pojasnjujejo, da test hoje omogoča:

  • določitev telesne zmogljivosti posameznika (učinkovitost obtočil in dihal),
  • določitev ITM (indeksa telesne mase),
  • dobiti priporočila o primernih telesnih aktivnostih posameznika,
  • druženje.

Nataša Vidnar, vodja Centra za krepitev zdravja, je ob tem dejala: »Želimo pomagati pacientom, da razvijejo zdrav življenjski slog in zadovoljstvo s samim seboj. Zadostno gibanje je namreč varovalni dejavnik zdravja, saj vpliva tako na telesno kot duševno zdravje ter kakovost življenja nasploh.« 

»Redna telesna dejavnost ugodno vpliva na krepitev mišic, zdravje kosti, pripomore k zmanjšanju stresa in depresije, izboljšuje samospoštovanje in samozavest, krepi imunski sistem, izboljšuje spanec, blaži upadanje psihofizičnih in funkcionalnih sposobnosti telesa,« je dodala. 

Predstavili bodo tudi program Svit

V kletnih prostorih Študentskega dispanzerja bo tudi predstavitev programa Svit z mini modelom črevesa in info točka za program Svit. 

»Preventiva oziroma preprečevanje in zgodnje odkrivanje raka na debelem črevesu in danki je izrednega pomena, saj vključitev v program »SVIT« na leto reši življenje najmanj 200 prebivalcem Slovenije, mnogim pa prihrani veliko trpljenja, ki ga povzroči ta zahrbtna bolezen,« je razložila. 

Prav tako bo predstavitev zdravstveno vzgojnih in psihoedukativnih delavnic, ki jih izvaja Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Maribor.

»Ozaveščenost, da je gibanje dobro za zdravje, vsekakor ni dovolj, če aktivno gibanje ni del našega življenjskega sloga. Zato ob tej priložnosti vabimo vse občane in občanke mesta Maribor in okolice, da se nam pridružijo v mestnem parku ob dnevu hoje,« je še sporočila Vidnar. 

Komentarji (1)

Heh (ni preverjeno)

Povej ti meni kako test hoje omogoča merjenje BMI, prosim.

Starejše novice