Foto: Prostovoljno gasilsko društvo Brezje
Po tem, ko je mariborski Vrtec Brezje zajel uničujoč požar in pri tem popolnoma uničil njegov stari del, občina vse upe polaga v novi del, ki so ga začeli graditi konec preteklega leta. Se bodo lahko otroci v nove prostore vrnili že septembra?

Le nekaj dni nazaj je uničujoč požar zajel mariborski Vrtec Brezje, ki ga je s tem pahnila v negotovo prihodnost.

Vrtec je namreč od prejšnje jeseni gradbišče, saj Mestna občina Maribor, ki je lastnica objekta, izvaja rekonstrukcijo starega dela in dograditev novega dela vrtca.

Za projekt je občina odštela nekaj več kot milijon evrov, pri tem pa je želela za vrtec zagotoviti prostore, ki jih do sedaj še ni imela, poleg tega pa tudi dva dodatna oddelka, s čimer bi lahko zadostili naraščajočim potrebam po vrtčevski oskrbi v tem delu mesta.

Dela bi se naj po načrtih končala že v tem mesecu, otroci, ki so ta čas nameščeni v sosednji šoli, pa bi se naj v nove prostore vrnili že z novim šolskim letom. A prihodnost ni več tako gotova.

Otroci v nov del vrtca po načrtih s prvim septembrom

Na srečo ali nesrečo je zgorel le stari del objekta, saj je gasilcem uspelo preprečiti širitev požara na novo zgrajeni del. 

»Imeli smo eno izmed najlepših zgodb, gre za dograditev vrtca Pobrežje. Tisto kar smo dograjevali, je zgorelo, zato je veselja malo manj. Pravkar sem bil skupaj z zavarovalnico. Kaže nam relativno dobro, zahvaljujoč tudi spremembam zavarovalnih polic,« je danes razložil župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič.

Tako trenutno vse napore vlagajo v pridobitev uporabnega dovoljenja za novi del vrtca, ki se ga požar ni dotaknil. 

»Upam, da gremo v smer, da bo ta novi del dobil uporabno dovoljenje, da bodo lahko otroci pričeli obiskovati ta vrtec že s prvim septembrom. In upam, da bomo čim prej uspeli to pogorišče ponovno postaviti tako, da bo bistveno bolj vključevalo čudovito zeleno okolico v sam objekt, kot je bilo že do sedaj. Gre za več steklenih površin v enakih gabaritih, da lahko gremo v rekonstrukcijo,« poudarja Arsenovič.

Občina želi čim hitreje sanirati nastalo škodo

Po ocenah policije je v požaru, ki je nastal zaradi tehnične napake na električnih vodnikih napeljave na ostrešju starega dela, nastalo za okoli 800.000 evrov škode, ki jo mariborska občina sedaj želi čim hitreje sanirati.

»Upam, da bomo lahko to izvedli v letu 2023, ker sredstva za to so, predvsem iz zavarovanja. Tudi gabariti so znani. Tako upam, da bomo to v letu 2023 dokončali, čeprav upamo, da nam bo to uspelo malo prej,« še dodaja Arsenovič.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice