Na uredništvo se je obrnila mama dijakinje, ki je trenutno v procesu opravljanja vozniškega izpita. Povedala je, da hčerka že dalj časa čaka na izpitno vožnjo, čeprav je vse ure vožnje že opravila. Preverili smo, kje se zatika.

Mama dijakinje, ki je v fazi pridobivanja vozniškega izpita, se je obrnila na Sobotainfo in razkrila, da hčerka že dalj časa čaka na izpitno vožnjo, čeprav je vse ure vožnje že opravila.

Za pojasnilo o nastali situaciji, torej tudi o večmesečnem čakanju na izpitno vožnjo, smo se obrnili na Center varne vožnje v Murski Soboti.

Tam so za Sobotainfo potrdili le, da to ni osamljen primer in so čakalne dobe res dolge, a so pojasnili, da izpitne vožnje niso v njihovi pristojnosti, temveč je to v pristojnosti Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa.

»Po oceni je ostalo okrog 15.000 kandidatov, ki še niso opravili izpita«

Za podrobnejše informacije glede opravljanja izpita v pokoronskem času smo se zato obrnili na Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa.

»Daljša čakalna doba za praktične dele vozniških izpitov je posledica pandemije covida-19.

Ker se vozniških izpitov in usposabljanja kandidatov v zadnjih dveh letih ni izvajalo približno sedem mesecev, je po naši oceni ostalo okrog 15.000 kandidatov, ki še niso opravili vozniškega izpita, kar povečuje čakalno dobo,« je jasna Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa.

Število 15.000 kandidatov je agencija podala kot oceno glede na sedemmesečno zaprtje in letna povprečja in ne za dejansko trenutno število čakajočih. 

Dodajmo pa, da naj bi po naših informacijah na območju Murske Sobote delovali le dve osebi, ki nadzorujeta izpitno vožnjo kandidatov. 

Kako dolgo morajo kandidati čakati?

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa pojasnjuje, da je trenutna čakalna doba za praktični del vozniškega izpita 45 dni.

»Je pa mogoče dobiti kakšen termin tudi prej, saj se kandidati sproti odjavljajo zaradi osebnih razlogov,« še dodajo.

In koliko ur vožnje kandidat potrebuje pred izpitno?

»Koliko ur kandidat opravi do izpitne vožnje, je odvisno od kandidata in učitelja vožnje, ki kandidata usposablja. Učni proces je namreč prilagojen vsakemu kandidatu posebej,« pojasnjuje agencija.

Cene ur vožnje se razlikujejo in jo šole vožnje oblikujejo same.

Primeren čas do izpitne vožnje

Glede na to, da trenutno med končanimi praktičnimi urami vožnje in izpitno vožnjo mine kar nekaj časa, je večina kandidatov prisiljena pred izpitom še dodatno opraviti nekaj ur voženj za ponovitev.

To pa, seveda, pomeni dodaten strošek za kandidate.

»Z vidika priprave kandidata na vozniški izpit in z vidika gospodarnega izkoriščanja kadrovskih resursov agencije, je po dosedanjih izkušnjah najbolje, da kandidat čaka na praktični del vozniškega izpita med enim in tremi tedni,« sicer menijo na agenciji. 

Komentarji (2)

Walter orozar (ni preverjeno)

Tukaj v Kanadi stane opravljanje vozniskega izpita $20 sem pa slisal da ponekod idijoti placujejo opravljanje izpita tudi $1000.

Franc s Piramide

Treba se je bolje organizirat pa si sposodit dodatne člane komisije od drugod.

Starejše novice