Slika je simbolična.
Cafova ulica v Mariboru bo ta konec tedna oživela s celodnevnim festivalom lokalno pridelane hrane. Ulični festival bo povezal pridelovalce lokalne hrane in ljubitelje kulinarike, ki bodo lahko pokušali kulinarične umetnine in uživali ob rujni kapljici.

Ulični festival lokalne hrane je dogodek za vse ljubitelje vrhunske kulinarike in odlične kapljice.

V petek, 20. maja 2022, bo Regionalna razvojna agencija za Podravje - Maribor med 10. in 20. uro na Cafovi ulici v Mariboru obiskovalcem ponudila kulinarične umetnine, pripravljene izključno iz lokalno pridelane hrane in proizvodov.

Ob vstopu na Ulični festival lokalne hrane bodo obiskovalci lahko kupili kupone, s katerimi bodo nato plačevali hrano in pijačo.

Cena kupona za hrano bo znašala pet evrov, za pijačo pa 2,5 evra, pri čemer se bo plačala tudi tri evre vredna kavcija, ki pa bo obiskovalcev ob vrnitvi kozarca vrnjena.

Festival so premierno izvedli pred dvema letoma, v okviru evropskega projekta Urban Soil 4 Food, lani pa je organizatorjem izvedbo preprečila epidemija koronavirusa. 

»Letos pa se veselimo, da se bomo na Cafovi ulici ponovno družili, hkrati pa spodbujali lokalne pridelovalce in okušali okusne jedi, ki bodo pripravljene iz sestavin, ko so zrasle v neposredni okolici Maribor,« so za Mariborinfo poudarili v Regionalni razvojni agenciji za Podravje - Maribor.

Kulinarične umetnine bodo ustvarjali mariborski študenti

Ideja o festivalu se je rodila iz predpostavk vzpostavitve urbanih mestnih vrtov in posledičnega dviga ravni samooskrbe. Prav tako želijo s festivalom dvigniti zavedanje o pomembnosti lokalno pridelane hrane.

Pri tem je koncept festivala izredno preprost. Kot razlagajo v Regionalni razvojni agenciji za Podravje - Maribor, bodo v dogovoru z lokalnimi proizvajalci hrane izbrali sezonske sestavine, ki so podlaga za specialitete. Te pa bodo tudi to leto pripravili študenti Višje šole za gostinstvo in turizem Maribor.

»Študenti dogodek izkoristijo kot prakso, v kateri se urijo v pripravljanju lokalnih specialitet. To pomeni, da bodo obiskovalce v petek pričakale stojnice, na katerih bodo jedi pripravljali študenti, okušali pa bodo jedi, ki so pripravljene izključno iz lokalnih sestavin,« poudarjajo v Regionalni razvojni agenciji za Podravje - Maribor.

Od šmorna, do pohorskega piskra in pohane kure

In kateri so letošnji lokalni ponudniki? Divjačino, svinjino in govedino bo prispevalo Mesarstvo Babič, ješprenj, moko in kašo Oma Neža, zelenjavo eko kmetija Horvat in Zadruga Dobrina, perutnina prihaja iz Perutnine Ptuj, jagode iz Panvite, jajca kmetija Kavčič, sir in maslo bodo naredili v Sirarni Čuš, olje v Oljarni Kocbek, drobtine pa bodo kar hišne.  

Znane pa so tudi že jedi, ki jih bodo lahko poskusili obiskovalci, in sicer bodo na voljo

  • pohorski pisker s kruhom,
  • pohana kura z majonezo in krompirjevo solato,
  • ješprenova rižota z zelenjavo in sirno kremo,
  • štajerska štručka,
  • šmorn z jagodno omako.

»Ker bo letošnji festival potekal spomladi, leta 2020 pa je bila izvedba jesenska, bodo drugačne jedi, ki jih bomo postregli. Ker letos nismo omejeni z epidemiološkimi ukrepi, verjamemo, da bomo na festivalu pozdravili še več zadovoljnih obiskovalcev,« zaključujejo organizatorji.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice