Sladkanje s sladoledom je skorajda nujna spomladanska poteza. Kateri je vaš najljubši mariborski sladoledar?

S toplejšim vremenom je prišel tudi čas za sladoled. Sladkosnedom veliko pomeni, da si lahko že v pomladnem času privoščijo kepico, dve ali tri. Toda kje v Mariboru strežejo najboljši sladoled?

Sladoled z okusom rdeče pese, potice in korenčka

»Linija sladoledov Teta Frida je lani predstavila Kmečko kolekcijo sladoledov, ki zajema okuse kot so rdeča pesa, korenček, pohorski jogurt z medom in slivami ter potica, in z njo zadela v polno. Zelo priljubljena je tudi nova linija Fit Frida sladoledov, ki so brez dodanega sladkorja in narejeni po principu LCHF prehranjevanja. Pred kratkim se je družina Fit Frida sladoledov obogatila s sladoledom LCHF Čokolada. Popolna novost so letos tudi sladoledi TO-GO, v priročno embalažo je Teta Frida zavila kar osem priljubljenih okusov naravnih, naravnih premium in naravnih LCHF sladoledov,« za Mariborinfo pravi projektni vodja Katja Bačko iz Kavarne Q, ki ponuja naravne sladolede, brez umetnih sestavin.

Bačkova še omeni, da v Q-ju nudijo več kot 40 različnih okusov sladoledov. Pri Mariborčanih pa prevladujejo kremasti. Po njenih besedah naj bi se vedno več ljudi odločalo za naravne sladolede.

Iz sladolednice Lastovka, ki je tako kot Q pri Mariborčanih priljubljena pa pravijo, da Mariborčani prisegajo na klasične okuse: »Prevladujejo vanilja, čokolada, cookies, kinder. Ko pa je topleje pa so na vrsti sadni okusi.«

Ena izmed bolj priljubljenih je tudi slaščičarna Ilich, ki streže velike kepice za velike sladkosnede.

Sladoled z okusom cigarete?

Ste tak tip sladkosneda, da si privošči klasični okus kot je na primer vanilja ali raje poskusite kaj novega? Po svetu namreč poznajo številne nenavadne okuse, med najbolj eksotičnimi so recimo okusi česna, avokada, fižola in buče. Obstajajo tudi takšni z okusom žafrana, sivke, mete ali kakšne druge začimbe. V ameriški Arizoni so si namreč izumili okus hot-doga oziroma vroče hrenovke v štručki.

V mali vaški hrvaški slaščičarni v Bizovcu v bližini Osijeka si je sladoledar Dževat Zenuni izmislil sladoled z okusom nikotina, po imenu bizovaška cigareta. Sladoledar je povedal, da sta eni izmed sestavin poprova meta in rumova aroma. Bi ga poskusili?

Kepica sreče za 1,2 evra

Priljubljene sladolede lahko najdete tudi v mariborski slaščičarni Romansa, kjer posebno skrb posvečajo diabetikom, saj sladice pripravljajo z diabetičnim sladkorjem, po naročilu pa jih izdelujejo tudi z moko brez glutena.

Kot zgleda, imamo v Mariboru veliko opcij dobrega sladoleda. Kam bi najprej odšli vi?

Američani letno v povprečju poližejo 22,5 kilogramov, Avstralci 17,9 kilogramov, Italijani pa 10 kilogramov sladoleda. Slovenci zaužijemo ''samo'' 4 kilograme sladoleda.

Prisegate na domačega?

Sladoled si lahko tudi naredite kar sami doma, saj je recept zelo enostaven.

Seveda pa ste pri delanju sladoleda lahko tudi kreativni in si izmislite čisto svoj okus, tako kot je to storil sladoledar Zenuni.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rajmondo (nepreverjen)

naj sladoled je ledo !

Starejše novice