FOTO: Jan Rozman
Uničevanje državnih stanovanj na Murkovi ulici v Mariboru se nadaljuje, nad primerom pa so zgroženi tudi v Stanovanjskem skladu Republike Slovenije. Tam priznavajo, da drugje težav v takem obsegu ni, dva kršitelja pa tudi tožijo.

Pred dnevi je ena izmed stanovalk Murkove 4 Suzana Kofol na svojem avtu našla razbitine stekla, prav tako je bilo razbito steklo v bližini in še na sosednjem avtu. Videli smo tudi sledi žog, ki jih otroci med igro nabijajo v avto. Obupana stanovalka nam je zaupala, da enostavno več ne ve, kaj narediti, da se bo ta nočna mora končala, ki traja po njenih besedah že od samega začetka, od leta 2007. 

O obupnih razmerah na Murkovi ulici smo že pisali pred dnevi, a razmere se še vedno niso izboljšale. Smetenje in uničevanje naj bi po pričevanju sosedov povzročala le peščica stanovalcev. A ti se za uničevanje skupne lastnine in za smetenje skupnih prostorov, kjer se čez dan igrajo otroci, ne zmenijo. Zaradi tega se drugi stanovalci počutijo nelagodno, prav tako pa menijo, da gre za namerno povzročanje škode iz objesti.

Nered, hrup pozno v noč, uničevanje 

S stanovalko Suzano smo se sprehodili po hodniku, kjer nas je pospremila do svojega stanovanja. Razmere nam vzamejo sapo. Pred vhodom v blok smo že takoj naleteli na grafite, klopi v hodniku bloka so umazane, po tleh ležijo zalepljeni žvečilni gumiji, pljunki, stene ob dvigalu so spraskane in popisane, v dvigalu je razbito steklo ... 

Številni sestanki, pomagali bodo tudi Kralji ulice

V zvezi s problematiko smo se tako vnovič obrnili na Stanovanjski sklad, kjer se zavedajo stiske stanovalcev. »Z upravnikom stanovanj je že dalj časa dogovorjeno, da z najemniki organizira in vodi sestanke, na katerih jih seznanja z načeli upoštevanja norm medsosedskega bivanja in spoštovanja hišnega reda. Za reševanje te problematike se dogovarjamo tudi za vključitev društva za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice, ki bi z različnimi aktivnostmi vplivali na neustrezne navade stanovalcev,« o tem, kako rešujejo nastalo problematiko odgovarjajo na Stanovanjskem skladu.

»Spremembe v stanovanjskih soseskah so po našem mnenju možne le z aktivno udeležbo vseh stanovalcev. Pričakujemo, da bodo stanovalci sistematično podprli prizadevanja upravnika in društva za pomoč in samopomoč Kralji ulice za dolgoročno izboljšanje bivalnih pogojev v tej soseski,« dodajajo.

Za objestnimi stanovalci, ki uničujejo in smetijo, mora vsak dan pospravljati hišnik. (FOTO: Jan Rozman)

Ta soseska je edinstvena, drugje takih težav ni

Na Murkovi so kršitve hišnega reda vsakdanje, a pravih ukrepov ni. Stanovanjski sklad priznava, da lahko ukrepa samo, kadar je kršitelj znan. Takrat mu lahko po 103. členu Stanovanjskega zakonika, ki govori o krivdnih odpovednih razlogih najemne pogodbe, pošljejo opomin. Ta mora vsebovati kršitev in rok za njihovo odpravo, ki je minimalno 15 dni. Šele če se kršitve ponavljajo, se lahko vloži tožba na odpoved najemne pogodbe.

»Zaradi uničevanja skupne lastnine ni bil zaenkrat še nihče izseljen. V teku sta dva sodna postopka proti znanim kršiteljem zaradi kršenja hišnega reda. Upamo, da bomo proti njima lahko ukrepali na osnovi odločitve sodišča,« trdijo v Stanovanjskem skladu, kjer dodajajo: »V takem obsegu kot v soseski Poljane se težave drugod ne pojavljajo. Radi bi poudarili, da je vsekakor največ odvisno od najemnikov samih in njihovega odnosa do bivalnega okolja in lastnine.«

FOTO: Jan Rozman

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pp (nepreverjen)

cigani povsod povzročajo probleme

MB112 (nepreverjen)

1) Ni res da Murkova edini primer. Podobno je v blokih na Makedonski, Panonski in V Borovju 7.
2) Krsitelji so znani JMSS-ju in tudi policiji. Zasciteni so, vsi vemo zakaj.
3) Kralji ulice? Hahaha

Jure Žnidarič V (nepreverjen)

Dokler so imeli urejeno varovanje, takšnih težav ni bilo. Po ukinitvi fizičnega varovanja 24 ur na dan, so se razmere drastično poslabšale. Kot strokovnjak s področja zasebnega varovanja
smo odgovornim svetovali uvedbo varovanja, kar so določen čas tudi upoštevali. Ko so se razmere normalizirale, pa so varovanje ukinili. Na posledice ukinitve smo jih opozarjali, vendar nismo bili slišani. Varovanje d.o.o.

gjergj (nepreverjen)

Že dva krat sem komentiral kako smo to pred skoraj 60-timi leti, ko sem živel v Zagrebu, zelo uspešno in učinkovite rešili v zagrebškem naselju, vendar ni odziva na moje komentarje. Saj bodo sosesko "razbili do konca". Razbito je danes cool. Sapienti sat!!!

In reply to by Jure Žnidarič V (nepreverjen)

Resnicoljub (nepreverjen)

Neverjetno kaj se dogaja,clovek se vprasa ali smo res vsi enaki pred zakonom?..tudi jaz bi imel status roma.

Starejše novice