Maribor je bil med drugo svetovno vojno eno izmed najbolj bombardiranih mest na območju takratne Jugoslavije. Kar je dokaz, da so v preteklih letih na širšem območju v bližini Drave in Europarka našli že več neeksplodiranih zavezniških bomb.

Na mesto je bilo odvrženih okoli 16.000 bomb, ki so terjale številne žrtve in porušile polovico mestnih hiš. Najhujši bombni napad je bil 14. oktobra 1944, ko je na mesto in okolico padlo kar 560 bomb, ki so ubile 76 ljudi

Direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih Slana je glede bombardiranja Maribora potrdila, da je bilo mesto v času druge svetovne vojne eno najbolj bombardiranih na območju nekdanje Jugoslavije: »Potrebno pa je poudariti, da ni bil primarna tarča, ampak je bil sekundarna tarča, kar pomeni, da ko so se zavezniki, v našem primeru predvsem Američani, vračali iz bombardiranj v južni Nemčiji in Avstriji, v kolikor jim je na krovu aviona ostala še kakšna bomba, so jo morali nekje na poti nazaj odvreči. Maribor je bil zaradi svoje industrije, pomembnih železniških in cestnih povezav in zaradi nemških okupacijskih uradov za njih primerna tarča.«

»Bombandiranja so se začela januarja 1944 in so trajala vse do spomladi leta 1945. V tem času smo doživeli 29 dejanskih bombnih napadov, samih alarmov, opozoril pred nevarnostjo bombnega napada pa je bilo nekaj sto. Ljudje so v tem obdobju ogromno časa preživeli v zakloniščih,« je še dodala direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor.

»Na Maribor je bilo v teh 29 napadih odvrženih približno 16 tisoč bomb. To je izjemno velika številka. Umrlih pa je bilo nekaj manj kot 500, od tega 60 otrok. To so uradne številke, neuradno pa so bile zagotovo višje, kajti nihče ni prešteval predvsem vojaških žrtev na mariborski železniški postaji. Skozi to železniško postajo je šlo dnevno veliko število vojakov,« je še dodala Berberih Slana.

»Podoba Maribora po bombardiranju je bila zelo žalostna. Letala, razen v redkih primerih, se nad Maribor sploh niso spustila tako, kot bi se dejansko morala v skladu s pravili, ampak so bombe odmetavala kar iz preletnih višin. Bomba ne ve, kje je cilj, zato se je znalo zgoditi, na primer tudi aprila 1945, ko so bombardirali železniški most, ko med 1100 bombami niti ena ni zadela železniškega mostu, dejansko je pa popolnoma uničilo okolico železniškega mostu. Konec druge svetovne vojne je bilo v Mariboru uničenih kar 47 odstotkov zgradb,« je še povedala.

Ne samo železniški most, cilj so bil tudi glavni most čez Dravo, glavna, tezenska in studenška železniška postaja, železniške delavnice na Studencih ter industrijski obrati v Melju in na Teznem. Ob večjih bombnih napadih pa so bombe padale tudi po vsem mestu. 

Najbolj prizadeti deli mesta so ob obeh mostovih bili tudi železniška postaja, Mlinska ulica, Ulica kneza Koclja, Sodna ulica, Glavni trg, Partizanska cesta, Kopitarjeva ulica, Šentiljska cesta in Kolodvorska ulica, so zapisali v Muzeju narodne osvoboditve Maribor.

Mesta najbolj pogostih najdb neeksplodiranih ubojnih sredstev (vir: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje)

Ob industrijskih objektih so zavezniška letala leta 1944 začela napadati tudi okupatorjeve urade, ki so bili raztreseni po vsem mestu. V bombnih napadih so bili poškodovani sedež Zveznega vodstva štajerske domovinske zveze v Mladinski ulici, to je danes stavba, v kateri je Srednja glasbena in baletna šola, urad državnega komisarja za utrjevanje nemštva, to je današnji zdravstveni dom, policijski uradi na Slomškovem trgu, poslopje deželnega svetnika, danes občina, kadetnica, sodišče, kaznilnica in tudi mariborska bolnišnica.

24 kilogramov bomb, granat in izstrelkov na dan

Na ministrstvu za obrambo so povedali, da pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi posredujejo skoraj vsak dan: »Statistika za obdobje od 2005 do 2018 kaže, da opravijo v povprečju več kot eno intervencijo na dan in na dan odstranijo 17,30 kosa teh sredstev v skupni teži 24,24 kilograma. V preteklih trinajstih letih so izvedli 5813 intervencij ter odstranili 123.870 kilogramov neeksplodiranih ubojnih sredstev.«

FOTO: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje (na fotografiji topovski izstrelki)

Največ intervencij je spomladi, ko se začnejo gradbena dela in kmetijska opravila

Lani so v vsej Sloveniji v 477 intervencijah odstranili 3777 kosov oziroma 8146 kilogramov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Od tega so v 28 intervencijah 95 kosov oziroma 209 kilogramov odstranili v Vzhodnoštajerski regiji. Največ najdb so zabeležili na območju Severne Primorske: 1848 kosov oziroma 6944 kilogramov.

Kako ravnati, če naletimo na bombo, mino ali topovski izstrelek?

Na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje opozarjajo, da so vsa neeksplodirana ubojna sredstva, tudi če so stara več kot 50 ali 100 let, nevarna: »Ob nepravilnem ravnanju z njimi lahko eksplodirajo in zanetijo požare, porušijo objekte, povzročijo hude telesne poškodbe ali celo smrt.«

V nadaljevanju povzemamo navodila Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje

Če najdemo neeksplodirano ubojno sredstvo ali podoben sumljiv predmet, se ne smemo ustrašiti ali povzročati panike. Vsi navzoči se morajo mirno umakniti z nevarnega območja. Dostop do kraja najdbe je otrokom treba onemogočiti, sicer pa tudi postaviti opozorilni napis ali kako drugače opozoriti na nevarnost.

Vsekakor je pomembno tudi to, da se predmeta ne dotikamo in ga ne prestavljamo. Že najmanjša količina eksploziva lahko povzroči hujšo telesno poškodbo ali celo smrt. Kraj z nevarnim predmetom zapustimo po isti poti, po kateri smo do njega prišli. V bližini tega kraja ne kurimo ognja in ne uporabljamo zažigalnih sredstev.

O najdbi pa čim prej obvestimo center za obveščanje na telefonsko številko 112 ali policijo na številko 113. Pri tem sporočimo čim več podatkov o kraju najdbe in predmetu, povemo pa tudi, ali so ogroženi ljudje in živali.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Po izgledu stavb se (nepreverjen)

vidi katere so sovijetske ...

Anton Jakše (nepreverjen)

PARTIZANI-KO BI DRUGI, K.... RDEČE!

djoko ti ga je ukoko (nepreverjen)

se delate frajerje
Tako sranje gospod iz Vurberka s 10 letnim sinom pospravi za 10 minut
pa nobene evakuacije ni bilo potrebno

Starejše novice