Primanjkljaj kadra v domovih za starejše je vse večja težava. Zaradi nizkih plač in težkih delovnih pogojev novih delavcev praktično ni mogoče dobiti, obstoječi pa odhajajo.

Že nekaj časa se govori, da negovalcev za delo v domu ostarelih skorajda ni mogoče dobiti, zdaj pa je nastala velika težava tudi s kuharji.

V Domu upokojencev Ptuj sta v samo enem dnevu odšli kar dve kuharici.

Vse več kuharjev daje odpovedi

»V zadnjem obdobju pol leta smo se soočili z odhodom treh kuharjev, ki pa odhajajo v delovna okolja, ki so bolj prijazna, kjer je delovnik od ponedeljka do petka, med 7. in 15. uro.

Konkretno ena sodelavka je odšla v vrtec, druga je odšla v trgovsko branžo, kjer zlaga izdelke na polico,« je pojasnila Vesna Šiplič Horvat, direktorica Doma upokojencev Ptuj.

Največja težava pri kadrovskem primanjkljaju naj bi bilo nestimulativno plačilo in slab sistem nagrajevanja. V domovih za ostarele številni kuharji še vedno delajo za minimalno plačilo.   

»Ne moremo pridobiti novih sodelavcev, niti starih obstoječih zadržati,« je še dodala Šiplič Horvat.

Razlogi za odhode slabi pogoji dela in nestimulativno plačilo

Poleg slabe plače je razlog za odhode tudi pretežko delo in slabi delovni pogoji, ki mlade odvračajo od tega, da bi se odločili za tovrsten poklic.  

»Ker je delo zelo težko in tudi preutrujeni so, pregarani, mladega kadra pa ni,« je razložila Terezija Herga, vodja prehrane v Domu upokojencev Ptuj.

Kuharjem v ptujskem domu tako namesto mladega kadra prostovoljno pomaga celo ena izmed stanovalk: »Mi je to balzam za dušo in telo. To ni delo, to je balzam za dušo in telo.«

»V kolikor bo še več odhodov, bomo verjetno morali odpovedati dobavo kosil v domača okolja«

Stanovalki je sicer to, da lahko pomaga, v veliko veselje, a jasno je, da to še zdaleč ni rešitev. Posledice odhodov se že kažejo tudi v pripravi zadostnih količin hrane.

Ker imajo prednost oskrbovanci doma, se lahko zgodi, da kosil zunanjim naročnikom kmalu ne bodo več dostavljali.

»V kolikor bo še več odhodov, bomo verjetno morali odpovedati tudi dobavo kosil v domača okolja,« je zaskrbljeno izpostavila Šiplič Horvat in ob tem poudarila, da bodo zunanji oskrbovanci v tem primeru pravočasno in ustrezno obveščeni. 

Podobna situacija tudi v ostalih domovih

Nič drugače ni niti v Domu Danice Vogrinec v Mariboru, kjer prav tako primanjkujejo kuharji, bolničarji in zdravstveni tehniki.

Zaposleni pa so posledično že preobremenjeni.

»Prenašajo bistveno več obremenitev, kot je to logično,« je jasen tudi Marko Slavič, direktor Doma Danice Vogrinec Maribor.

Kot je izpostavil, je tudi pri njih največji problem v tem, da so delavci preslabo plačani. 

»Da se nekdo v javnem sistemu z vsemi napredovanji, kadar dela najbolje in je vsako triletno obdobje ocenjen z najboljšimi ocenami, šele po devetih letih približa nivoju plače, ki dosega minimalno slovensko plačo, to ni dopustno,« je še dodal.

»Potrebno bo načrtno izobraževanje mladih, stimulativno plačilo, boljši delovni pogoji«

Ker tako v domovih več ne morejo ustrezno delovati, so se zato že obrnili tudi na ministrstvo.

Za izboljšanje stanja s kadrom so se med drugim predlagale sistemske ureditve in možnost dodatnega nagrajevanja.

»Potrebno bo tudi načrtno usmerjeno izobraževanje mladih, stimulativno plačilo, boljši delovni pogoji in pa seveda še boljši kadrovski normativi,« je ob tem še poudarila direktorica Doma upokojencev Ptuj. 

Kakšne rešitve se bodo uvedle, za zdaj še ni znano, je pa vsekakor jasno, da smo družba, ki se vse bolj stara, kar pomeni, da bodo v prihodnje še večje potrebe po socialnem varstvu. Določene spremembe so torej vsekakor nujne.   

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Voznik (nepreverjen)

Pohlep po denarju v teh domovih ,da bi pa plačali delavce pa ne ,imate v pisarnah preveč časa bi lahko kuhali tudi pa čistili ,pa se bo se našlo dela za vas

Je res (nepreverjen)

Se strinjam z Voznikom.Delam sam v takem domu vec kot 15let in ne dosegam minimalne place.V pisarnah je kadra koliko želite in lahko poprimejo tudi za kaj druga kot le za šalico kave.Februarja bi naj bil štrajk in štrajkali bodo tudi tisti,ki so sedaj že preplačani z tistimi,ki niti ne dosegajo minimalne plače...NAROBE SVET

Surfeiter (nepreverjen)

naj gre direktor krompir lupiti
ne pa da priča neumnosti na televiziji

Katja7 (nepreverjen)

V črnem lesu se je marsikaj dogajalo

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

pasja princesa (nepreverjen)

kaj kaj kaj

In reply to by Katja7 (nepreverjen)

pasja princesa (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

zakaj bi moral pa krompir lupiti
lahko bi lupil kaj drugega
npr banane

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

ZZ (nepreverjen)

Kaj v Preradovičevi ulici imate internet.

In reply to by pasja princesa (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Ti si pameten ko pes
Lahko bi na letališči mamila iskal

In reply to by ZZ (nepreverjen)

Hhh (nepreverjen)

Na borzi je še vedno veliko ljudi plus tisti, ki prejemajo socialno pomoč že desetletja.

Bombice (nepreverjen)

Ja in pa jaz bi tudi bil nebom šel kuhati v dom za 731 evrov sem rajši doma za 400 evrov .

In reply to by Hhh (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Zakaj to pišete? Za kakršno koli situacijo v zvezi s kadri in podjetjem nasploh je VEDNO kriv manager, direktor, torej. Nesposobne nagnat, pripeljat nove, ki bodo za nemoteno delo poskrbeli. Vi bedaćki pa pišete, kot da se je zgodila naravna katastrofa, na katero vodstvo nima vpliva ...

pohorskisvizec

Se strinjam surfić, poslovodstvo mora ustvariti pogoje za delovanje doma! Tudi na plače lahko vpliva(da se)! Kadra je primanjkovalo tudi že pred leti...bla bla.....

Surfeiter (nepreverjen)

Ma, ja ... glej, zadeva je kristalno jasna in je že videna ... le ljudje imajo spomin, kot človeška ribica ... stvari se v javnosti predstavljajo, kot širši problem v državi v smislu dvigniti oskrbnine. Podražiti do plafona. Ti managerji starostnih domov se dogovarjajo in imajo kartelni dogovor glede cen. Ko se za malenkost zvišajo penzije oz je povišanje penzij obljubljeno, se vedno zgodi isto ... vedno! Jamranje in grožnje z zapiranjem, dokler se ne doseže zamišljena podražitev ... Na koncu vse nesposobnosti raznih vodstev tako ali tako plačamo uporabniki ... za kozlat ... in povsod tako v krogu se vrti, dokler nekdo pozicije ne zgubi ... ja, če bi bili drugi časi in drugi ljudje ... in če bi poštenost bila vrlina ...

In reply to by pohorskisvizec

Katja7 (nepreverjen)

jaz grem tja za direktorja za plačo 1200 evrov
Mislim da si na takem delovnem mestu tudi večje plače ne bi zaslužila

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

pohorskisvizec

Surfić, poglej samo lastn. strukturo Sončnega doma na Pobrežju. Zraven je bil Perc (bivši dir. pijavke Energetike), potem ti je kristalno jasno. Oskrbnine povišati, zaposlenim minimalca, potem pa primanjkuje kadra. Za kozlat!

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Tako je, se strinjam ... domovi za ostarele so velik socialno/privatni biznis ... poglej tole: bivši minister Janez Cigler Kralj je gradbincem podelil 24 koncesij za gradnjo domov za ostarele ... ker njihov namen ni posel na dolgi rok, pač pa zaslužek takoj, so jih želeli po enormnih cenah prodati takoj ... zraven je treba vedeti, da so vir financiranja tega posla bile banke ... prodati jih ni šlo, slabe kredite je prevzela DUTB (slaba banka), torej mi davkoplačevalci, ministrsvto kasneje razpiše koncesije, da DUTB lažje prodaja ... in sedaj smetana na torti ... tiste, ki ni prevzela DUTB in ki so naprodaj še sedaj, saj se jih "rešiti" ni dalo, pa investitorji terjajo od države, da jih od njih odkupi po tržnih, beri enormnih cenah ... je treba kaj dodati? Ja! Zbudi se Tito!

In reply to by pohorskisvizec

Oglas
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kronično pomanjkanje kadra v Domu Danice Vogrinec, rešitev, zmanjšati število oskrbovancev !

Oglas

»V kolikor bo še več odhodov, bomo verjetno morali odpovedati dobavo kosil v domača okolja«, naj se posvetijo njihovi osnovni dejavnosti, ne pa dodatnim zadolžitvam izven okolja.

In reply to by Oglas

kladivo. (nepreverjen)

Prvo kar je treba naredit je to da upokojenci placajo realno ceno za hotelsko vegetiranje v teh domovih. Najmanj 3-4000e na mesec po osebi. Ko bo mel bo placal, ostali zalozil stanovanja hise in ostalo premozenje, al pa placali njihovi potomci se hocejo kaj dedovat.

SLO (nepreverjen)

Kaj ti si se kaj z kladivom po glavi udaril?!

In reply to by kladivo. (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Katera kuharica bo v staračkem domu kuhala za 800€, ko pa imate mediji polne gobce kuharskih chefov (nadrogiranih z amfetamini), ki z znanjem tem revicam ne sežejo niti do kolen ...

Micamaca (nepreverjen)

Naj se direktorji vprasajo zakaj jim ljudje bezijo iz domov. Ti ljudje nimajo minimalne place,ampak pod minimalno placo. Zaposlitev s srednjo zdr. solo za par mesecev in menjavanje nazivov ter nizje nazive za isto delo, seveda za manjso placo. Ocena ne vec kot 3, samo da se ne napreduje po 2 placna,ampak samo za 1. Direktorju sla pena iz ust, ko je moral delavcem malico izplacati, ki jim po zakonu pripada. Na zagovoru ni bilo moznosti pojasnjevanja in razlage zakaj je to necesa prislo. Obveljala samo njegova beseda. ... kuharice si niso smele natociti vodo za caj iz pipe na delovnem mestu, ker je gospod prisel in vprasal, ce je voda tud njihova. Gospod Slavic se ne cudit, da vam ljudje odhajajo.

Default (nepreverjen)

Vso smrkovje obiskuje solo zdravstvene nega samo zato da pac imajo neko izobrazbo zaposlijo se pa potem itak nena

Drago Hojč (nepreverjen)

Sistem plač je že dolgo zgrešen.
Medtem ko si poslanci in ministri zvišujejo plače po tekočem traku ob že tako visokih plačah ki si jih ne zaslužijo delavec v gospodarskih panogah in tehnični kader v javnih službah pa ob kvalifikaciji ne zasluži niti za pokritje tekočih stroškov kamoli da bi si lahko še kaj privoščil.
Osebno se mi smilijo upokojenci v teh domovih a menim da bi vsesplošna stavka ko bi vsi samo za en dan zboleli bil ne rdeč alarm ampak kar požar in bi kaj hitro vsi vsedli za mizo in začeli vsem z 4 stopnjo izobrazbe plačevati minimalno 1.300 € potem nebi več bil primanjkljaj in delavec bi z veseljem šel v službo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice