Foto: Bina Sabina
Društvo AniMa - Animals Matter opozarja občane Maribora, ki bi želeli hraniti labode na Lentu, da hrano prinesejo prostovoljcem.

Društvo za dobrobit živali AniMa je bilo ustanovljeno leta 2015. So dokaj novo društvo na področju varstva živali v Sloveniji, a v njem delujejo prostovoljci z dolgoletnimi izkušnjami na področju zaščite in izboljšanja bivalnih pogojev za živali v Sloveniji, kot tudi v državah bivše Jugoslavije.

Opazili so, da se ob gnezdih labodov na Lentu dogajajo nepravilnosti.

»Zgodilo se je namreč to, česar smo se bali. Hrana se kopiči ob gnezdu,« so zapisali na družbenem omrežju Facebook.

Po njihovih besedah, izgleda kot smetišče, nabirajo se bakterije in posledično tudi drugi plenilci. Zato na društvu prosijo, da labodov ne hranimo sami, temveč hrano prinesemo prostovoljcem, ki jo bodo shranili in odnesli labodom, ko bo potrebno.

Kako pomagamo? 

Zapisali so, da se lahko obrnemo na Bino Sabino in pošljemo zasebno sporočilo. Ona nas pa potem napoti do oseb, ki skrbijo za gnezda.

Dodali so, da se trenutno najbolj potrebuje slama.

Na društvu pravijo, da je najbolje, da h gnezdom ne hodimo, saj labode to plaši in jim povzroča stres, saj po njihovih besedah ptice že tako nimajo ravno velikega prostora za gnezdenje po prenovi Lenta. Veliko travnatih površin je namreč bilo zamenjanih za beton.

Foto: Bina Sabina

Donirali že 200 kilogramov koruze

Na društvu se tudi zahvaljujejo vsem občanom, ki so se že povezali in pomagajo po svojih močeh, doniranih je bilo že 200 kilogramov koruze, tudi za solato, semena in korenje je trenutno poskrbljeno.

»Hvala prostovoljkama, ki koordinirata zbiranje hrane in delita hrano po gnezdih ter Mestni občini Maribor, da so poskrbeli za ograje okoli gnezd,« so zapisali na društvu. 

Poziv k ureditvi gnezdišč

Po njihovih besedah bi naj veterinar Zlatko Golob že pred leti predlagal, da bi se ob Dravi nastavili avtomati s semeni na kovance, in sicer za en evro. Tako bi lahko ljudje kupovali zdravo hrano za labode ter race. 

»Zaenkrat mariborska občina ni imela posluha,« so zapisali na društvu. 

Dodali so še, da bi avtomati pritegnili tudi turiste.

»Apeliramo na Mestno občino Maribor, da uredi gnezdišča za ptice, ki prebivajo ob Dravi«, so zapisali na društvu.

»Naučiti se moramo torej sobivati tudi z drugimi prebivalci mesta, jih ne ogrožati, ne uničevati njihovih gnezd ter jim ne povzročati trpljenja ali bolečin. Tudi oni so čuteča bitja, ki si zaslužijo varno in mirno življenje,« zaključujejo v društvu AniMA.

Komentarji (4)

Düplek (ni preverjeno)

U milo mater, kdo ai je zamislil beton na Lentu in omejiti zivljenjski proator zivali?

Papoffino (ni preverjeno)

Labode v naravo! ... Avtomobile v mesto!
Koga vi kurca glumite? Vse vaše debele riti niso brez avta naredile niti 79 metrov in zdaj ste vsi naravo-varstveni aktivisti ... bleferstvo, ki nas direkt pelje v drekaham ...

11 (ni preverjeno)

Če vzameš apaurin bo vredu.

In reply to by Papoffino (ni preverjeno)

Papoffino (ni preverjeno)

Vzel ... isto mislim ...

In reply to by 11 (ni preverjeno)

Starejše novice