Slika je simbolična (foto: Bobo).
Težko si je predstavljati, da se morajo nekateri občani v Mariboru z vodo oskrbovati iz lastnih zajetij. S takšnimi težavami se srečujejo občani v Razvanju, ki pa jih bi naj do konca letošnjega leta končno priključili na javni sistem oskrbe z vodo.

V želji po zagotovitvi dostopa do pitne vode vsem prebivalcem mesta, Mestna občina Maribor nadaljuje z investicijami v vodovodno infrastrukturo.

V kratkem se bo namreč začela druga faza projekta izgradnje vodovodnega sistema v naselju pod Habakukom, ki bo nadgradila prvo fazo med leti 2020 in 2022, s čimer bo pitno vodo omogočila še preostalim prebivalcem naselja.

Nadaljevanje projekta v drugi fazi bo prineslo še večjo pokritost in izboljšave v vodovodnem sistemu tega naselja. Z nadgradnjo vodovodnega sistema bo Mestna občina Maribor zagotovila boljšo kakovost vode ter večjo zanesljivost oskrbe za prebivalce naselja pod Habakukom.

Še vedno si vodo dobavljajo iz lastnih zajetij

V prvi fazi projekta, ki je potekala med leti 2020 in 2022, so na delu Razvanja, natančneje v ulici Naselje pri Habakuku, do hišne številke 50 že zgradili javni vodovodni sistem.

Kljub temu pa se še danes kar nekaj občanov na območju Razvanja oskrbuje z vodo iz lastnih, neustreznih lokalnih zajetij. Takšna oskrba pa je z vidika varnosti in standardov izjemno nizka, saj na lastnih zajetjih v sušnih obdobjih ni dovolj vode.

Slednje ima za posledico izpade v oskrbi z vodo, osnovna življenjska potreba po njej pa se jim v času izpadov izpolnjuje z dobavo vode s cisternami.

»Obstoječe stanje ne zagotavlja nemotene oskrbe prebivalcev z zadostnimi količinami vode, pri tem, ko je kvaliteta skladnosti pitne vode nekontrolirana in rizična za zdravje ljudi,« poudarjajo na Mestni občini Maribor.

Oskrba z vodo bo zagotovljena 45 novim porabnikom

Dokončanje prve faze omogoča nadgradnjo širitve sistema. Druga faza bo tako zajemala izgradnjo vodovodnih cevovodov skupne dolžine 1508 metrov v nadaljevanju ulice Pod Habakukom, natančneje od hišne številke 50 do 90A.

Z investicijo bo tako javna oskrba s pitno vodo zagotovljena okoli 45 novim porabnikom, natančneje gre za 13 gospodinjstev.

»Na Mariborski vodovod je vlogo za priključitev do danes na tem delu podalo že 11 od 13 gospodinjstev. S širitvijo sistema pa bo upravljanje celotnega sistema lažje za nadzor in racionalnejše,« dodajajo na mariborski občini.

Gradnja, vredna 744 tisočakov, bo končana še letos

Mestna občina Maribor je za namen širitve že pridobila projektno dokumentacijo, prav tako pa tudi gradbeno dovoljenje. Gre za investicijo, ki jo bo občina izvajala z lastnimi sredstvi.

»Pri tem je predmetna vodovodna infrastruktura načrtovana energetsko in hidravlično učinkovito in kot takšna zagotavlja pomembno okoljsko infrastrukturo na lokalnem območju, ki omogoča zdravo življenjsko okolje ter preprečevanje in zmanjševanje posledic na področjih, ki omogočajo trajnostni razvoj,« razlagajo na mariborski občini.

Za širitev vodovodnega sistema bo občina odštela 744.508 tisoč evrov, pri čemer se bo gradnja začela in končala še letos, poskusno obratovanje pa bodo izvedli leta 2025.

Komentarji (2)

Dr. Klošar (ni preverjeno)

Kar je priteklo izpod Pohorja, pripada Pohorcem!

Black Label (ni preverjeno)

Bravo Arsenović in ekipa ... vi zagorci pa kar pljuvajte ... kdor pljuva, otpala mu kita ...

Starejše novice