Foto: Žan Osim
Labodka, ki so jo prejšnji teden zaradi poškodb morali uspavati na Lentu, je za sabo pustila pet izvaljenih jajca. Za te je sprva skrbel samček, a jih je kmalu zapustil. Zanje so sedaj našli rešitev.

Pred dnevi smo pisali o tragični usodi ene izmed labodjih družin na mariborskem Lentu. Eno izmed tamkajšnjih labodk so namreč morali uspavati.

Občanka je namreč na Lentu ob gnezdu opazila negibno labodko, ki je že izvalila pet jajc. Zaradi tega so poklicali veterinarja, ki je pregledal labodko in ugotovil, da ima zdrobljeno nogo in zlomljen vrat od močnega udarca, verjetno avtomobila. Posledično so jo morali uspavati.

Samček je tako ostal sam s petimi jajci, v novi vlogi pa se očitno ni znašel najbolje. Tudi občanka, ki je našla poškodovano labodko, je razložila, da je bil samček videti nadvse zmeden.

O situaciji pa je bila obveščena tudi Mestna občina Maribor, ki je danes sporočila, da za jajca poginule labodke skrbi nadomestna mama.

Za osamljena jajca sedaj skrbi nadomestna mamica

Labodka, ki je na Lentu minuli teden podlegla poškodbam, je imela v gnezdu pet jajc. Kot so razložili na mariborski občini, je valjenje sprva prevzel samec, nato pa je ta gnezdo zapustil.

Na pomoč so zato priskočili prostovoljci in poskrbeli za nadomestno »mamo«, ki je jajca sprejela. Prav tako pa je Snaga poskrbela za zaščito gnezda s postavitvijo manjše ograde.

»Labodji pari za uspešno gnezdenje potrebujejo predvsem mir, zato prosimo mimoidoče, da labodov ne vznemirjajo, se jim približujejo ali jih hranijo. K strpnosti in previdni vožnji pa pozivamo tudi vse voznike,« še pri tem poudarjajo na Mestni občini Maribor.

Komentarji (4)

Štamperl (ni preverjeno)

A je že sezona kislih kumaric, da nimate več kaj bolj zanimivega pisati?

janek_1 (ni preverjeno)

Upam, da se v tem clanku najde ta bolnik, ki je poskodoval samico laboda. Palica ima vedno dva konca.

infomb (ni preverjeno)

Vsako let en kreten povozi laboda, za katere je znano, da se počaci gibajo. Tukaj je dovoljena hitrost 20km/h. Rešitev je več. Kamere, znaki itd, ampak očitno se občinarjem hebe....

Black Label (ni preverjeno)

Jebali vas labodi ... polovit, dat na raženj in povabit kinge ulice ...

Starejše novice