Slika je simbolična (foto: Bobo).
V Franciji želijo uvesti novo pravilo, ki bi bolnikom, ki se ne bi udeležili termina pri zdravniku, naložilo pet evrov kazni. Zanimalo nas je, ali bi si podobnega pravila želeli tudi Slovenci. Poglejte, kaj smo ugotovili.

V Franciji se kot kaže obeta nova zdravstvena politika, ki bi lahko imela odmevne posledice tudi na druge evropske države. Francoska vlada namreč razmišlja o uvedbi kazni za bolnike, ki ne pridejo na dogovorjeni obisk pri zdravniku, s čimer bi se soočili s problematiko milijonov neizkoriščenih zdravniških terminov vsako leto.

Predlog francoske vlade tako predvideva pet evrov kazni za neopravičeno odsotnost bolnika in je del širših prizadevanj za izboljšanje učinkovitosti in dostopnosti zdravstvenih storitev.

Tudi Slovenija se že leta sooča s podobnimi izzivi. Dolge čakalne vrste so postale stalnica slovenskega zdravstvenega sistema, ki je dodatno obremenjen s še vedno trajajočo stavko zdravnikov in zobozdravnikov.

Na ministrstvu za zdravje so namreč ugotovili, da v Sloveniji na naročene zdravstvene termine ne pride približno 20 odstotkov bolnikov, kar še povečuje že tako dolge čakalne dobe.

Zaradi vprašanja, ki se poraja, ali bi bila uvedba finančne kazni za neudeležbo na zdravniških pregledih učinkovita tudi v Sloveniji, smo preverili ali bi bralci podprli takšno ureditev.

Poglejte, kaj smo ugotovili.

Pet evrov kazni za odsotne bolnike bi uvedli že z januarjem

Če bo predlog vlade potrjen, bodo v Franciji pacienti, ki brez dobrega razloga ne pridejo na dogovorjeni zdravniški pregled, kaznovani s petimi evri. Francoski premier Gabriel Attal je v nedavno povedal, da zdravstveni delavci vsako leto poročajo o ocenjenih 27 milijonih primerov, ko pacienti ne pridejo na pregled.

Predsednik vlade je napovedal kazen pet evrov kot del vrste ukrepov, namenjenih krepitvi zdravstvene službe, ki se sooča s pomanjkanjem osebja, naraščajočimi stroški in vse večjim povpraševanjem. 

Attal tako razlaga, da bi bil ta korak del zakona, za katerega upa, da bo odobren s strani parlamenta in bo začel veljati od januarja naslednje leto

Prelog predvideva, da bo vsak, ki se dogovori za zdravniški pregled, moral dati podatke o kreditni kartici. In če pacient ne pride na pregled oziroma 24 ur pred naročenim terminom tega ne prekliče, bo zdravnik lahko zaračunal pet evrov za njihovo neudeležbo.

Nad dopustno mejo čaka skoraj polovica pacientov

Čakalne dobe so pereč problem tudi v slovenskem zdravstvenem sistemu in že vrsto let tarejo tako paciente kot zdravstvene delavce. Kljub obljubam vlade o krajšanju dob so te še vedno nedopustno dolge.

Po zadnjih dostopnih podatkih, ki ga razkriva poročilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je novembra skupaj na prve preglede in ostale storitve nad dopustno mejo čaka 137.576 oseb, kar predstavlja 46,7 odstotka vseh čakajočih.

Razlogi za dolge čakalne dobe so kompleksni in segajo od pomanjkanja zdravnikov in medicinskega kadra do neustrezne organizacije in financiranja zdravstvenega sistema.

Mnogi pacienti se zaradi dolgih čakalnih dob spopadajo s hudimi težavami in so prisiljeni iskati zdravstveno pomoč v zasebnem sektorju ali v tujini. To pomeni dodatno finančno breme za paciente in njihove družine.

Rezultati ankete

Francoska vlada zaradi neizkoriščenih zdravniških terminov ob potrditvi parlamenta, s prihodnjim letom uvaja pet evrov kazni za neopravičeno odsotnost bolnika.

Pri bralcih smo preverili, ali bi podprli takšen predlog, če bi ga želela uvesti tudi slovenska vlada. Takšni so rezultati.

V anketi je sodelovalo 206 udeležencev oziroma bralcev. Pri tem jih je 122 oziroma 59,22 odstotka glasovalo, da bi podprli denarno kazen za neopravičeno odsotnost bolnikov, 78 bralcev oziroma 37,86 odstotka, da predloga ne podpirajo, šest oziroma 2,91 odstotka posameznikov pa je glasovalo, da so neodločeni.

Komentarji (8)

Za prostovoljno (ni preverjeno)

zdravstvo
- proti prisili
- proti nepravilnim diagnozam
- proti "madicini copitala"

orožnik (ni preverjeno)

Saj, če bi prišli na vrsto v 30 dneh, kot je obljubljala Fajonka pred volitvami na tistih živordečih plakatih, se to ne bi dogajalo. Tako pa se čaka tudi več kot pol leta, leto ali še več, pa ljudje pozabijo, sploh starejši. Zgleda, da bodo golobijeki, ki ne znajo rešit problema v zdravstvu, bolnišnice spremenili v represivne organe.

BlackLabel (ni preverjeno)

Muslimansko/črnnuharsko (v smislu dela na črno) državo Francijo primerjati s Slovenijo je nespoštljivo in nevzdržno ...

Politik (ni preverjeno)

Kot prvo to sploh ni anketa ampak nek hec ,kot drugo samo zmešanec bi glasoval v škodo sebi in polnil državno blagajno političnim tajkunom medtem ko nima sam za pašteto.Poglejte si doktorje in njihove izsiljevalske pohlepe po še večji plači a delajo manj kot kadarkoli v zgodovini zdravstva.Čakalnice prazne,vsi ste lepo naročeni ,bog ne daj ,da prideš prej saj jih lahko dobiš med kofetkanjem,tudi v bolnici je isti šmorn.

Sarikaz (ni preverjeno)

ubogi gospodje doktorji in osebje trpijo kot črn..ci bi rekli.Če jim nehajo zastonj delat še vajenci se jim bo pa tak zmešalo.Smilijo se mi,res si zaslužijo še vsaj enkrat več denarja,a ne razumete ,da morajo vzdrževati,avto hišo razvajenega mulca,ženo ,ljubice,hja to pač ne gre z 5.000e +plače

Med. skupnost … (ni preverjeno)

oe24at/welt/weltpolitik/weisses-haus-wir-wollen-antworten-von-israel/592722072

In reply to by Sarikaz (ni preverjeno)

pohorskisvizec

Kakšne kazni.Vlada naj umiri stavko.Laž 30 dni do specialista pa so pozabili volivci pernatega.

Brilliance (ni preverjeno)

Ja, ni problema, ampak enaki vati potem tudi za bele plašče. Naj tudi oni plačajo meni, ko me prenaročijo za tri mesece, ali pa odpovejo....

Starejše novice