Namestnik predsednice skupščine Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Zoran Hoblaj, sicer direktor Doma starejših občanov Rakičan, je spregovoril o ukrepih v domovih za ostarele, obravnavi obolelih za covid-19 in zaščitni opremi.

Kot je povedal namestnik predsednice skupščine Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, sicer direktor Doma starejših Rakičan, Zoran Hoblaj, so navodila zaposlenim izdali že konec meseca februarja, vse ostale ukrepe so pa v skladu s priporočili in navodili pristojnih institucij sprejemali nemudoma ob njihovem prejemu.

Dom so hermetično zaprli

Tako so 6. marca izdali prepoved obiskov, 16. marca prepoved izhoda stanovalcev iz stavbe in 18. marca prepovedali vnašanje paketov, ali hrane s strani sorodnikov. 

»Kar se tega tiče, smo domov pravzaprav hermetično zaprli,« pravi direktor doma, ukrepi so pa sprejeli tudi na področju zaposlenih.

Tako so ekipe zaposlenih zmanjšali na najnižji možen nivo, na tako imenovane zmanjšane ekipe za čas praznikov in nedelj, uveli so tudi 12-urni delovnik, da se stanovalci čim manj srečujejo z zaposlenimi. Ob tem pa vsem zaposlenim ob vhodu merijo temperaturo, obvezno je tudi razkuževanje.

»Zunanji obiski so možni samo v najnujnejših primerih, recimo zadnji primer, ko je bil potreben obisk vodovodarja zaradi počene cevi. Drugi izreden primer pa je v primeru umirajočega stanovalca, ko se sorodniki želijo od njega posloviti,« pojasnjuje Hoblaj.

Domovi niso zdravstvene institucije

Stanovalcem so omogočili komunikacijo s svojci preko mobilnih naprav na način videopovezave, svojci pa lahko tudi pošljejo denar za določene potrebe stanovalcev, ki jih potem v domu nabavijo preko spleta.

»Možni so tudi izhodi na varovane zunanje površine in večje terase, hrano strežemo v sobah in tega dodatno ne zaračunavamo, v jedilnicah se niti zaposleni ne zadržujejo v večjih skupinah,« še razloži ukrepe Hoblaj, ki pravi, da so bili vsi ti ukrepi dobro sprejeti in nimajo težav z njihovo izvedbo. 

Dotaknil se je tudi aktualne teme selitve oskrbovancem v primeru okužb. Sam pravi, da bi bile selitve smiselne le okuženih stanovalcev, saj bi jih tako umaknili iz domov. Poudarja pa da domovi niso zdravstvene institucije, ampak socialno varstvene institucije. 

»Mi ne razpolagamo s kadrovskimi normativi, prostorskimi pogoji in ne z zaščitnimi sredstvi za obravnavo okuženih stanovalcev. Boljše bi bilo preseliti bolne in jih obravnavati v bolnišnicah,« meni Hoblaj. 

Zaščitne opreme je dovolj

V Domu starejših Rakičan so vzpostavili tri območja, kot tudi predvideva protokol, na del, kjer so zdravi, na del, kjer je sum okužbe in na večje prostore, kjer so namestili postelje in zaščitno opremo za primer, če bi se srečali z okužbo.

V protokolu imajo predvideno tudi zaprtje določenih oddelkov po nadstropjih, da bi zagotovili prostor za izolacijo. Direktor rakičanskega doma pravi, še da problemov z zaščitno premo nimajo, saj so dobro predvidevali in jo nabavili v večjih količinah. Nekaj so je prejeli tudi s strani civilne zaščite in s strani donacij. 

Ob koncu pogovora je še sporočil vsem svojcem, ki imajo stanovalce v njihovih enotah, da okužb v domu nimajo, izvajajo pa vsa testiranja, tako zaposlenih kot stanovalcev, kjerkoli se pojavijo znaki okužbe.

»Tudi ta čas bo minil in se bomo lahko ponovno družili,« optimistično zaključi Hoblaj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice