V stekleno izložbo pisarne lokalnega odbora Levice v Mariboru je v torek priletela granitna kocka in jo razbila. 

Kot smo poročali, je v torek v stekleno izložbo pisarne lokalnega odbora Levice v Mariboru priletela granitna kocka in jo razbila.

Lokalni odbor Levice se je na incident ostro odzval, granitno kocko, ki je priletela v njihovo okno, vidijo kot simbol mariborskih in vseslovenskih vstaj v letih 2012 in 2013.

»ZADEVA: Izjava ob razbitju izložbe pisarne Levice v Mariboru

V torek, 26. februarja 2019, je v stekleno izložbo pisarne lokalnega odbora Levice priletela granitna kocka in jo razbila. 

Ne poznamo storilca, niti ne vemo za njegove motive, a dejstvo je, da je storilec razbil samo izložbo pisarne politične stranke. Izložbe bližnjih prodajaln in lokalov so ostale nedotaknjene. V okno je bila vržena granitna kocka, ki ima v Mariboru močan in pozitiven simbolni pomen.

Je simbol mariborskih in vseslovenskih vstaj v letih 2012 in 2013. V Levici zelo dobro razumemo motive, želje in zahteve, ki jih je takrat izražalo ljudstvo. Za razumevanje vstaj in zahteve ljudi je bilo potrebno samo brati ulične transparente in sporočila s socialnih omrežij. Sporočila so bila jasna in javno izražena: tako ne gre več naprej, dovolj nam je, zahtevamo drugačno politiko in politike, ki niso koruptivni, ošabni, nepotistični in nesposobni. Politika mora delovati za vse in v dobro vseh.

Granitna kocka v izložbi pisarne Levice ni pustila nobenega sporočila, razen razbitega stekla. Zato storilca ali storilce pozivamo, da zmorejo pogum svoje argumente, v kolikor jih premorejo, predstaviti javno, jasno in argumentirano. Če bi storilec napadel pisarne vseh političnih strank in političnih grupacij v mestu ter ob tem pustil jasno sporočilo (morda celo manifest?), bi takšno metanje kock lahko razumeli kot gnev nad delovanjem in stanjem mestne politike. A tega ni storil. Zato njegovo ali njihovo dejanje ostaja samo politično motivirani topoumni vandalizem in nič več.

V Levici upamo, da v času, ko se po bližnjih gozdovih in travnikih urijo vampasti zamaskirani uniformiranci in po mestu vzklikajo militantne parole v njihovo podporo, ko se na zidovih pojavljajo protidemokratični simboli, po socialnih omrežjih pa se nesankcionirano širi sovražni govor, ideologije izključevanja, odkriti rasizem, ekstremni nacionalizem, revidiranje zgodovine, ekstremistično desničarstvo in zavračanje antifašističnih temeljev Evrope, razbitje izložbe politične stranke ne pomeni odpiranja Pandorine skrinje topoumnega političnega zastraševanja. 

Neznanega storilca smo seveda prijavili organom pregona. 

Ob tem bomo v Levici tudi politično ukrepali: 

- na seji mestnega sveta Mestne občine Maribor bomo predlagali sprejetje stališča o nesprejemljivosti in zavračanju političnega zastraševanja in vandalizma v mestu in državi
od varnostnega sosveta Mestne občine Maribor bom zahtevali oceno varnostnega stanja v mestu s poudarkom na pojavu militantnega političnega zastraševanja, pojavljanju paravojaških enot, sovražnem govoru, protidemokratičnih simbolih in delovanju nasilnih skupin v mestu in okolici;
- zahtevali bomo izdelavo mestne strategije boja proti sovražnem govoru in politično motiviranem nasilju, ter izvedbo primernih ukrepov;
- od župana in vseh političnih skupin v mestnem svetu pričakujemo jasno in javno stališče, ki zavrača politični vandalizem.

Levica zaradi navedenega dogodka niti slučajno ne bo zamenjala lokacije pisarne. Ne bomo se skrivali, ne pustimo se ustrahovati in vztrajamo na javnem političnem dialogu ter transparentnosti političnega delovanja. V Levici se imamo za dediče premnogih svetovnih, evropskih, jugoslovanskih in slovenskih zgodovinskih bojev za odpravo zatiranja, za enakopravnost, pravičnost in svobodo.
 
V kolikor nekdo misli, da smo se ustrašili razbitega stekla, se ni mogel bolj ušteti.«

Levica, Lokalni odbor Maribor

Starejše novice