Mariborski mestni svetniki na današnji seji obravnavajo tudi nove cene ravnanja z odpadnim blatom. Lista za pravičnost in razvoj je ob tem opozorila na domnevne nepravilnosti in da naj bi blato znatno presegalo vsebovane vrednosti žvepla.

Mariborski mestni svetniki na današnji seji obravnavajo elaborat o oblikovanju cen izvajanja storitev obvezne občinske gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih in padavinskih odpadnih voda.

Mariborski župan Saša Arsenovič je pred dnevi sporočil, da so v času podražitev uspeli na mariborski občini znižati položnico za Nigrad, saj se bo pocenil prevzem odpadnega blata. Iz 169 evrov za prevzem tone odpadnega blata se ta znižuje na 134 evrov prevzema po toni. 

Pred začetkom redne seje mestnega sveta Mestne občine Maribor je Lista za pravičnost in razvoj sklicala novinarsko konferenco, na kateri so predstavili »drugo plat resnice o mariborskem blatu«.

Napačna kvalifikacija blata na dokumentaciji? 

Stojan Auer in Peter Juhart sta opozorila na več domnevnih nepravilnosti. Izpostavila sta predvsem kvalifikacijo odpadnega blata. Na dokumentu o oddaji javnega naročila sta namreč napisani dve identifikacijski številki.

In sicer je omenjeno blato pod številko 19 08 05 in za ceno 1.907.490 evrov. Druga kvalifikacijska številka pa je 19 03 05, za to velja cena 1.708.200 evrov. 

Gre za mednarodno kvalifikacijo. Prva številka pomeni identifikacijsko številko za blato iz čiščenja komunalnih odpadnih voda. Medtem ko druga identifikacijska številka predstavlja stabilizirane odpadke oziroma odpadke, ki nastanejo na napravah za predelavo odpadkov, sta dejala.

»Tu je treba poudariti, da čistilna naprava ni naprava za predelavo odpadkov, ampak zgolj za čiščenje vode,« poudarja Auer. 

Navaja, da po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje v letu 2019 in 2020 v Sloveniji ni nastal niti kilogram odpadkov pod kvalifikacijsko številko 19 03 05. 

Da je lahko Energetika objavila razpis, so po zakonu morali priložiti tudi poročilo o sestavi odpadkov. Kot meni Auer, je v tej študiji točno navedeno, da je blato izključno pod kvalifikacijsko številko 19 08 05 in ni predhodno obdelano. 

»Nekdo se igra z možnostjo, da bomo za to plačali zelo veliko kazen, v kolikor okoljska inšpekcija ugotovi nepravilnosti,« je še dodal Auer in nadaljeval: »Mi bomo skušali prepričati mestne svetnike, da ne sledijo gradivom, ki so danes na mizi, ker lahko dolgoročno oškodujejo proračun z veliko kaznijo.« 

Mariborsko blato ni primerno za sežig

Auer izpostavlja, da je iz izsledkov študije jasno razvidno, da blato iz mariborske čistilne naprave znatno presega vsebovane vrednosti žvepla in zato ni primerno za sežig. 

Pojasnjuje, da bi to pomenilo, da gre to žveplo v zrak in nastane tako imenovani kisli dež, kar bi imelo dolgoročne posledice za zdravje Mariborčanov. 

Auer dodaja, da bodo najverjetneje sprožili referendum, če se bo občina odločila za izgradnjo sežigalnice: »Nam lahko sicer trdijo, da to ni nevarno, ampak pri nas na Teznu, dokler sem jaz Tezenčan, tega ne bo.«

Meni, da ima Maribor premajhno količino blata in bi morali blato voziti iz drugih koncev, da bi se to ekonomsko splačalo. 

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
karl (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

a srali bi dreka pa nebi nihče imel

SLO (nepreverjen)

Stojan a v jutranji oddaji pa imaš bisera. Sicer sta na istem nivoju.

Kaco (nepreverjen)

Ja oni dupelčan še komaj bere iz plonk lista in še to težko. Zguba pač

In reply to by SLO (nepreverjen)

Krnekaj (nepreverjen)

Večni drekomešalec Stojan.

Starejše novice