Vir: Google zemljevidi
Da so hiše ob Šentiljski cesti v slabem stanju, je nedavno opozoril občan preko občinskega portala Izboljšajmo Maribor. Kot pravi, z njih odpada omet, manjkajo pa tudi okna. Kaj odgovarjajo na Mestni občini Maribor?

Na spletnem občinskem portalu Izboljšajmo Maribor, na katerem je občanom omogočena oddaja pobud, vprašanj in drugih ugotovitev, ki se nanašajo na življenje v mestu.

Tokrat se je na portalu znašlo vprašanje, ki se nanaša na stavbe ter hiše ob mariborski Šentiljski cesti. Občana je tako zanimalo, ali je v načrtu obnova stavb na omenjeni cesti, saj »z njih odpada omet, manjkajo okna, fasade so različnih barv - posledica slabega vzdrževanja,« piše občan.

Na vprašanje so se že odzvali na Mestni občini Maribor.

Vir: Izboljšajmo Maribor

Občina ni pristojna za urejanje objektov ob Šentiljski cesti

Na mariborski občini so razložili, da so objekti v tem delu Šentiljske ceste v zasebni lasti, zato jih občina ne more urejati. 

»Izjema je objekt na hišni številki 15. V večstanovanjski stavbi na tem naslovu je lastnik treh od skupno štirih stanovanj Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor, katerega ustanoviteljice so Mestna občina Maribor in še pet okoliških občin,« poudarjajo na občini.

Tako so razložili, da so v letu 2015 na omenjenem objektu, ki se nahaja na Šentiljski cesti 15, zamenjali streho, v stanovanjih stanovanjskega sklada pa tudi okna. 

»V poslovno-finančnem načrtu za leto 2023 stanovanjski sklad za ta objekt nima predvidenih večjih sanacij ali drugih investicij. Bo pa v vsakem primeru v letošnjem letu izvedel nujna dela na objektu, na primer popravilo vhodnih vrat in dimnikov ter zapiranje podstrešja z vgradnjo strešnih oken,« so še dodali na Mestni občini Maribor.

Občina v sofinanciranje historičnih stavb

Mestna občina Maribor sicer v zadnjih letih z razpisom sofinancira obnovo nepremične kulturne dediščine na območju občine. S tem po njihovih besedah spodbujajo razvoj in oživljanje mesta v smislu urejenosti zunanjega videza stavb, vzdrževanja in ohranjanja kulturne dediščine.

Lani so tako v proračunu za obnovo zagotovili 200.000 evrov proračunskih sredstev. Mariborska občina je tako v letu 2022 prioritetno sofinancirala obnovo fasad, pri čemer so obnavljali tudi strehe, v kolikor se je obnova izvajala v kompletu s fasado.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice