Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Mariborčane je z novim letom pričakalo grenko presenečenje. Energetika Maribor je namreč s prvim januarjem podražila ceno toplote v sistemu daljinskega ogrevanja. Za koliko bodo torej višje položnice?

Novo leto, nove podražitve. Mariborčani se bodo tokrat morali sprijazniti z višjimi položnicami ogrevanja. Energetika Maribor je namreč s 1. januarjem podražila variabilni del cene toplote v sistemu daljinskega ogrevanja v Mestni občini Maribor.

In sicer, potem, ko je variabilni del cene še decembra znašal 113,47 evra na megavatno uro, se je ta z januarjem povišal na 134,19 evra.

Kako se bo torej podražitev odražala na položnicah 13.840 gospodinjstev v Mariboru in 375 ostalih odjemalcev, ki jih Energetika Maribor oskrbuje s toploto?

Na letni ravni bo ogrevanje odneslo dodatnih 120 evrov

Računsko gre za približno 18-odstotno povišanje, a se bo znesek, ki je sestavljen iz fiksnega in variabilnega dela, rezultiral v 12-odstotnem dvigu stroškov ogrevanja.

Kot pojasnjujejo v Energetiki Maribor, se bo za povprečno stanovanje v izmeri 69 kvadratnih metrov in povprečno porabo toplote specifični strošek na letni ravni, v primerjavi z decembrsko ceno, povišal za okrog 12 odstotkov oziroma za približno 10 evrov na mesec.

»Ker je povprečno mariborsko stanovanje po naših podatkih manjše in stavbni fond energetsko obnovljen, posledično pa priključne moči manjše, ocenjujemo, da bo za mariborsko povprečno stanovanje vpliv dviga cene variabilnega dela toplote manjši,« dodajajo v Energetiki.

Brez podražitve bi Energetika Maribor poslovala z izgubo

Bistven vpliv na poslovanje Energetike Maribor ima zmanjšanje oziroma ukinitev podpor za delovanje kogeneracij.

Kot razlagajo v podjetju, so v preteklosti del dobička, ustvarjenega s prodajo električne energije iz kogeneracij, delno prenašali v zmanjšanje cene toplote za odjemalce.

»To z ukinitvijo podpor ni več mogoče. Zato je bil s 1. januarjem 2024 nujen dvig variabilnega dela cene, saj bi brez tega podjetje poslovalo z izgubo, kar bi ogrožalo projekte diverzifikacije proizvodnih virov in razogljičenja, pa tudi samo poslovanje družbe,« pojasnjujejo v Energetiki Maribor.

Cena se v prihodnjih mesecih naj ne bi povišala

V Energetiki Maribor dodajajo, da so bile cene toplote v obdobju od 1. januarja 2023 do 30. aprila 2023 zamejene s strani države na 98,7 evra na megavatno uro brez davka, oziroma 108 evrov na megavatno uro z 9,5-odstotnim davkom, prav tako pa je bila toplota oproščena plačila prispevka za obnovljive vire energije.

»Po preteku tega obdobja sta se s 1. junijem vrnila 'polni' davek in plačilo prispevka za obnovljive vire energije, cena variabilnega dela toplote pa je bila tržna,« so jasni v podjetju.

Ne nazadnje zagotavljajo, da se cena ogrevanja v prihodnjih mesecih ne bo povišala. »S potencialnimi ukrepi države se lahko tudi zniža,« še dodajajo v Energetiki Maribor.

Komentarji (19)

pohorskisvizec

Koga imate za norca.A poznate za notranje rezerve,optimizacija poslovanja.Vi lepo starem iz časa komunizma.

ortar (ni preverjeno)

Mariborčani v boju z novimi podražitvami, ki morajo biti ekonomske, s tem se bo potrebno sprijazniti ali pa biti na mrzlem !

In reply to by pohorskisvizec

M_B (ni preverjeno)

Naj se je*j*. Cena zemeljskega plina na trgu je ca 2,2 EUR!!! Ni nobenega razloga za kakršno koli dvigovanje. Če so nesposobni kar se tiče poslovanja pa naj uredijo kje drugje, ne da ljudje plačujemo njihovo nesposobnost.

roco (ni preverjeno)

In to velja za celo SLO, ne samo za MB!!!

In reply to by M_B (ni preverjeno)

44 (ni preverjeno)

cena z plina najnizja trenuto,,torej v bodoce in prihodnji zakupi morajo bit zelo cenejsi torej mora cena padat, vsaj variabilni del...

Revoz (ni preverjeno)

LOPOVI NAJ ODPUSTIJO PREVEC. ZAPOSLENIH NA ENERGETIKI BISVI TOM. LEGLO. LENUHOV IN PIJANCEV.. MRSS. BANDA

Rrt (ni preverjeno)

120eur,my ass'papir vse prenese in te novice so prilagojene narodu,v resnici je enkrat VEČ.plin je skoraj za đžabe,ti pa podražujejo .LOPOVI.

SLO (ni preverjeno)

Vsako leto bi se moral dobiček energetike porazdelit med uporabnike potem ne bi bilo več požrešnosti.

Kurbinsin (ni preverjeno)

Sami izgovori, delajo vse isto kot pred svetovnima vojnama, dokler ljudem ne bo dovolj in bo nastala tretja, to je edino Kam to pelje

Ć (ni preverjeno)

Očitno bomo montirali bojlere in klime v vsako stanovanje. Ker to pa je že višek.

46 (ni preverjeno)

Hehehe....to vam župan preko Energetike polni občinski proračun. Volili ste-dobili ste.
Z računom za ogrevanje, pa vam zastonj požene še kri po žilah.

mislim (ni preverjeno)

Lumpi lažnivi, meni so povišali 40 %, pa še manj kurim!

Jožica 55 (ni preverjeno)

Banda! Samo kradejo in si polnijo žepe. FUJ!

Škamp (ni preverjeno)

Robert Golob, hvala lepa, brez tebe nam ne bi šla tako "dobro" 😠

arzen-ović (ni preverjeno)

SD mafijaš arzenović ima MB in ljudi za talce! Ve, da nikoli več ne bo župan, zato nas zdaj hebe in ropa na polno! Odnesimo ga vun, kriminalca balkanskega!

vatreninavijač (ni preverjeno)

Nezaslišano, da je največji, trenutno aktualen problem te države, dvig minimalne plače - priče smo polemikam, ali bo le ta znašal 4,2% ali 7,5%, razlika predstavlja "problem" v višini piškavih 10 eur in 93 centov neto po prejemniku minimalca (beri mezde), po drugi strani pa nekontrolirano dvigovanje cen (za povprečno stanovanje se bo strošek ogrevanja tudi povišal za ca. 10 eur neto na mesec), za državo (oz. tistega, ki z njo upravlja) ne predstavlja absolutno nobenega problema, kajti višje kot so cene, večji je posledično tudi DDV oz. izplen države. Kar bo država mezdnemu delavcu z dvigom minimalca (iz proračuna) dala, bo pravzaprav posredno dala energetiki in sebi (delež v katerem država pri plenjenju participira z DDV-jem). Kdo je tu potem dejansko pridobil in kdo je nazadnje spet na zgubi? Nenasitna država dandanes niti več ne skriva, da z roko v roki sodeluje v sociopatskem konglomeratu s podjetniki, že tako obubožanega potrošnika (praviloma na minimalcu), pa so hladnokrvno zreducirali na raven neizčrpnega resursa. Kako dolgo še?

Stane33 (ni preverjeno)

Usraneti totekovski, kar volite še Srbina, še prepoceni živite, smradi.

1313 (ni preverjeno)

Pa kaj ñe vidite ,da zaračunajo po kvadaturi stanovanja,in ne po radiatorjih,,odklop vseh in vsega,,,potem pa bomo videli,kako se bo delili dobiček,,!,,

Snežana (ni preverjeno)

Pa kaj ñe vidite ,da zaračunajo po kvadaturi stanovanja,in ne po radiatorjih,,odklop vseh in vsega,,,potem pa bomo videli,kako se bo delili dobiček,,!,,

Starejše novice