V Mariboru in okolici se je na nekaterih lokacijah močno razraslo bela omela. To zajedavsko rastlino, ki že vrsto let napada drevesa, so ponekod odstranili v veliki spomladanski čistilni akciji Moji odpadki, moja skrb.

Čeprav ima bela omela svoje zdravilne učinke, pa gre za zajedavsko rastlino, ki drevesom povzroča nemalo težav.

Omela se udomači na iglavcih in listavcih z mehkim lubjem in zavira rast dreves, saj jim odžira hranilne snovi.

Tako uničuje drevesa, trajno odpraviti pa jo je mogoče le z odstranitvijo te rastline v celoti.

Lani smo poročali o problematiki bele omele v Novi vasi, kjer se s tem soočajo že zadnjih deset let. Zajedavska rastlina napada predvsem drevesa na Ulici proletarskih brigad in Stanetovi ulici. 

A vsaj za nekaj časa, bodo tamkajšnja drevesa lahko rastla brez težav, ki jih povzroča bela omela. V času velike spomladanske čistilne akcije so namreč na več območjih v Mariboru odstranili 4800 kilogramov bele omele.

Še tako so drevesa ob Cesti Proletarskih brigad izgledala pred kratkim.
V čistilni akciji so drevesa očistili zajedavske rastline.

Bele omele rešili 34 dreves

Mestna občina Maribor je v okviru projekta Izboljšajmo Maribor že četrto leto zapored organizirala veliko spomladansko čistilno akcijo Moji odpadki, moja skrb.

Skupaj s podjetji Skupine Javni holding Maribor, društvi, gasilci in občani je zbrala 14,5 ton odpadkov, od tega skoraj 4,8 ton bele omele.

V času čistilne akcije so s 34 dreves odstranili 4800 kilogramov bele omele. Kot so povedali na občini, je povprečna teža bele omele na drevesu 150 kilogramov. 

Omelo so odstranili na funkcionalnih zemljiščih na Prušnikovi ulici, ob Cesti Proletarskih brigad in v Radvanju v bližini Vzpenjače. 

»S pomočjo gasilcev, Nigrada, Snage in občanov smo v času čistilne akcije uspeli rešiti številna drevesa na zemljiščih, ki zaradi nerešenih lastništev mnoga leta niso bila deležna sistemske nege in vzdrževanja,« so sporočili. 

Cilj občine je, da vsako drevo čim dlje ohranijo

Za reševanje problematike bele omeje na javnih površinah v mariborski občini so sicer pristojne gospodarske javne službe, in sicer Nigrad skrbi za obcestne zelenice, Snaga pa za parke in trge. Vzdrževanje izvajata po koncesijskih pogodbah in v okviru zagotovljenih finančnih virov.

Težavo predstavljajo zasebna zemljišča in funkcionalna zemljišča blokovskih naselij, kjer omenjeni službi nimata pristojnosti za ukrepanje. 

Na občini so pred časom za Mariborinfo povedali, da zaradi bele omele odstranijo zelo malo dreves na leto, praviloma nekje tri do pet. 

Osnovni cilj je namreč, da vsako drevo čim dlje ohranijo. Zato z poskušajo z drugimi ukrepi, kot so obrezi in čiščenje krošenj, odstraniti čim več bele omele ter tako preprečiti širjenje na ostala območja. 

»Vsako drevo prispeva k bolj zelenemu mestu,« so sporočili.  

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jankec (nepreverjen)

Paraziti vseh sort so hudič.Če jih je preveč uničijo tudi državo ne samo drevo.S prihodom "svobode" se bodo množili da bo groza.

Leka (nepreverjen)

Jankec ....drekožer te bo požrl .

In reply to by Jankec (nepreverjen)

pohorskisvizec

Leka, spet nisi vzel tablete!

In reply to by Leka (nepreverjen)

Neviden (nepreverjen)

Ja pa ,ja',kdoo vam to verjame.

Alenkinabratovscina (nepreverjen)

Članek je o drevesih. Zakaj morate povsod vpletati politiko?

gost377383 (nepreverjen)

10 let so nucal

Starejše novice