V Mariborski knjižnici je omogočen brezstični način izposoje gradiva na zunanjih prevzemnih mestih.
Eno redkih odprtih mest, kjer se lahko naužijemo kulture, ostajajo knjižnice. V Mariborski knjižnici je delovanje še vedno prilagojeno trenutnim razmeram, omogočena je brezstična izposoja. Katere knjige so v minulem letu najbolj pritegnile Mariborčane?

Mariborska knjižnica je s ponedeljkom prešla na brezstični način izposoje gradiva. »Do zdaj smo ves čas lahko izvajali pultni način, ki je seveda malo bolj prijazen, čeprav smo spuščali v knjižnico samo po enega bralca hkrati. Zdaj pa smo morali to prilagoditi,« je pojasnila direktorica Mariborske knjižnice in bibliotekarka Dragica Turjak. 

Kako torej poteka proces izposoje? Knjige je treba predhodno naročiti preko sistema Cobiss+ ali mCobiss, s klicem v izbrano enoto knjižnice ali na e-naslov enote knjižnice.

Knjižničarji rezervirano gradivo nato pripravijo, tako da ga bralec ob obisku knjižnice prevzame že pripravljenega v vrečki. Ob tem je bralcem na voljo še izposoja gradiva po pošti, medknjižnična izposoja in elektronske storitve. 

Proces izposoje in vračanja gradiva je v knjižnicah še zmeraj prilagojen trenutnim epidemiološkim razmeram.

Vračalnik knjig – novost, ki bo olajšala vračanje izposojenih knjig 

Vračanje prebranih knjig bo za člane Mariborske knjižnice odslej enostavnejše. Pred knjižnico na Rotovškem trgu so namreč namestili vračalnik knjig. Vanj bodo lahko bralci kadarkoli vrnili gradivo, ne samo takrat, ko je knjižnica odprta.

»Sicer pa še vedno omogočamo vračanje gradiva kjerkoli, v katerikoli enoti. Se pravi ni nujno, da bralec vrne knjigo tam, kjer si jo je izposodil,« je povedala Turjakova. 

Zamudnine se ne obračunavajo, prav tako so izklopljeni opomini, a direktorica kljub temu poziva bralce, da gradivo redno vračajo in tako omogočijo, da je na voljo ostalim bralcem. 

Pred vhodom v knjižnico na Rotovškem trgu so postavili vračalnik knjig.

Epidemija koronavirusa spremenila bralne navade Mariborčanov 

Kot je pojasnila Turjakova, številke leta 2020 niso primerljive s tistimi iz prejšnjih let. »To leto, ki je minilo, bo zagotovo čisto posebno po statističničnih podatkih,« je dejala direktorica. Izposoja knjig v Mariborski knjižnici se je zmanjšala za okoli 20 odstotkov, za 25 odstotkov je bil slabši obisk.

Te številke niso presenetljive, saj je bila knjižnica dva meseca popolnoma zaprta. »Potem je nekaj časa trajalo, da so bralci začeli nazaj prihajati v knjižnico,« je dodala Turjakova. 

Epidemija koronavirusa je med bralci močno povečala zanimanje za elektronske knjige, izposoja teh se je v Mariborski knjižnici povečala za kar štirikrat. 

Kot je povedala direktorica Dragice Turjak, se Mariborska knjižnica trudi ohranjati stik z bralci tudi med epidemijo.

Mariborčani radi posegajo po knjigah domačih avtorjev

Na lestvici največkrat izposojenih knjig preteklega leta v Mariborski knjižnici kraljuje knjiga Belo se pere na devetdeset avtorice Bronje Žakelj. Na lestvici je tudi več avtorjev iz Maribora in okolice, med njimi Marko Radmilovič, Avgust Demšar in Tone Partljič.

»Veseli smo, da so slovenski avtorji brani,« je povedala Dragica Turjak in dodala: »Vse izdaje Beletrine so zelo iskane, radi berejo Demšarja. Tudi Kolesar Marka Radmiloviča je bil zelo popularen.«

Deset najbolj branih knjig vseh enot Mariborske knjižnice

Mesto

Naslov knjige

Avtor

Število izposoj

1.

Belo se pere na devetdeset

Bronja Žakelj

775

2.

Brina Brihta

Sally Rippin

628

3.

Cerkev

Avgust Demšar

418

4.

Pesnica

Tone Parljič

381

5.

Kolesar

Marko Radmilovič

377

6.

Jezero

Tadej Golob

355

7.

Stare grške bajke

Eduard Petiška

331

8

Zvezda večera

Susan Elizabeth Phillips

310

9.

Dolina rož

Tadej Golob

303

10.

Antigona; Kralj Ojdipus

Sofoklej

292

Pomen branja je v tesnobnih časih med epidemijo še večji

»Vemo, da ima branje čudežno moč, da nas odpelje na tisoče krajev sveta, postavi v tisoče življenj in zagotovo pomaga prebroditi tudi kakšne manjše človeške stiske,« je povedala Turjakova in pozvala k temu, da si v teh negotovih časih čas krajšamo s knjigo: »Knjiga je vedno prijetna sopotnica v najtežjih časih.« 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice