Kljub temu da se botanični vrt v Pivoli vsako leto odpre 24. marca, pa so svoja vrata za obiskovalce letos odprli že v sredini februarja. Botanični vrt trenutno obratuje nekoliko okrnjeno, ampak si lahko obiskovalci vseeno ogledajo marsikatero rastlino.

Botanični vrt Univerze v Mariboru, ki se nahaja v Pivoli, je svoja vrata letos odprl že zelo zgodaj, in sicer 10. februarja. »Letos smo vrt odprli izjemoma prej, predvsem zaradi velikega povpraševanja obiskovalcev prodajalne na vhodu v vrt, ki so želeli na sprehod. Deloma tudi zato, ker želimo v teh časih ljudem ponuditi nekaj zanimivega, prostor za sprostitev in druženje na varni razdalji,« razlagajo v mariborskem botaničnem vrtu.

Prijetni naravni ambient na osmih hektarjih v bližini Hoč trenutno deluje nekoliko okrnjeno, kar se tiče ponudbe za obiskovalce, zaprti so namreč večnamenski prostori s sanitarijami in avtomatom za prigrizke in napitke, na voljo je samo kemično stranišče.

Botanični vrt že odet v preproge znanilcev pomladi

Kljub temu pa trenutne epidemiološke razmere skoraj ne vplivajo na čudovite naravne eksponate. Tako si lahko obiskovalci že ogledajo razne rastlinske zbirke, trenutno posebej izstopajo pozimi cvetoče grmovnice, ogledajo si lahko tudi preproge znanilcev pomladi v vhodnem delu vrta in pod grmovnicami, pa tudi zbirko golosemenk, v kateri so zbrani iglavci iz vseh kontinentov. V tej zbirki so na ogled tudi 150 let stare orjaške sekvoje in orjaški klek,

»Izpostaviti bi želela ogled arheološke učne poti, ki se vije med 3000 let starimi gomilnimi grobišči. Več o prazgodovini območja okoli Pivole in o življenju v preteklosti si obiskovalci lahko ogledajo v multimedijski sobi, do katere vodijo smerokazi,« poudarja Meta Pivec, strokovna sodelavka v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru.

V botanični vrt po novem vozi tudi mestni avtobus

Epidemija je na Botanični vrt Univerze v Mariboru pustila velike posledice, saj se je število obiskovalcev v lanskem letu prepolovilo, predvsem zaradi odsotnosti šolskih skupin, ki predstavljajo petino vseh obiskovalcev v vrtu. 

»Prav tako ni bilo študentskih izmenjav, odpadlo je veliko predvidenih prireditev za širšo javnost. V mesecu septembru smo sicer dobili avtobusno povezavo z mestom Maribor, ki je kmalu po vzpostavitvi nehala delovati zaradi epidemioloških ukrepov. Kasneje pa nam ni dosti pomagala, ker so bile zaprte občinske meje, vrt namreč leži v občini Hoče - Slivnica,« pravi Meta Pivec.

Tako letos upajo na veliko boljše leto. »Želimo si, da bi čim več meščanov mesta Maribor izkoristilo avtobusno povezavo, saj je postajališče na samem parkirišču botaničnega vrta,« dodaja Pivčeva. 

Cene ostajajo iste kot lani

V botaničnem vrtu osebje Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede skrbi za številne vrste v naravi ogroženih rastlin ter vzgaja kakovostne stare sorte jablan in hrušk. Poleg avtohtonega rastja Pohorja in severovzhodne Slovenije v vrtu uspevajo tudi drevesa, grmovnice, trajnice in številne zdravilne ter vodne rastline iz Azije, Afrike, Severne ter Južne Amerike in Avstralije.

V nasadu domačih in eksotičnih dreves tako med drugim rastejo več kot 120 let stare sekvoje, klek z obsegom 364 cm, kavkaške jelke, kanadske čuge, Lawsonove ciprese, rdečelistna bukev, macesni, magnolije in tise.

Cena individualne vstopnice je pet evrov na osebo za odrasle in ostaja ista kot lani. Ugodne so vstopnice za upokojence, ki stanejo tri evre in vstopnice za otroke do 18 let, ki stanejo tri evre. Prav tako imajo prost vstop vsi študenti mariborske univerze kot predšolski otroci.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice