Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Slovenska filantropija je podelila nagrade najbolj požrtvovalnim prostovoljcem.

Slovenska filantropija med 17. in 23. majem že tradicionalno organizira 22. Nacionalni teden prostovoljstva.

Teden je namenjen predvsem praznovanju prostovoljstva in prostovoljskih organizacij, med drugim pa se želi Slovenska filantropija dobrodelnežem tudi zahvaliti za njihovo udejstvovanje. 

Izpostavljajo ljudi, ki so svojo vlogo našli v prostovoljstvu

V nacionalnem tednu prostovoljstva, ki je letos namenjen vlogi filantropije v dolgoživi družbi, Slovenska filantropija izpostavlja izjemne posameznike in skupine, ki svoj čas podarjajo za druge in za skupnost, pravi Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije.

»To je gotovo eden pravih receptov za dolgoživost. Dobri občutki koristnosti, aktivnosti, vpetosti v družbo in vera v pozitivne spremembe imajo dober vpliv na zdravje, tudi v letih, ko nam to ne služi več tako, kot bi si želeli. Ljudje smo dejavna bitja, večina nas potrebuje aktivnosti, pri katerih se počutimo uspešni, koristni in povezani z drugimi. Prostovoljstvo je aktivnost, ki je pri vsem tem lahko v pomoč. Prav zato tokrat v našem časopisu Skozinskoz filantrop, ki ga bomo prostovoljke in prostovoljci delili po slovenskih krajih, izpostavljamo ljudi, ki so svojo vlogo našli tudi v prostovoljstvu. Na različnih področjih in v različnih življenjskih obdobjih. Če potrebujete kaj pozitivnega, se prihodnji četrtek sprehodite do kraja deljenja in si priskrbite svoj izvod,« dodaja izvršna direktorica Slovenske filantropije.

Naj mentor in mentorica prostovoljstva

Znani so tudi prejemniki nazivov najbolj predanih prostovoljcev.

Naj mentorica in mentor prostovoljstva sta tako postala Senata Jevšenak, mentorica prostovoljcev Celjskega mladinskega centra, in Miralem Zec, vodja prostovoljcev območnega odbora Ljubljana.

Markovci prejeli naziv prostovoljstvu prijazna občina

Slovenska filantropija je občini Markovci naziv podelila predvsem zaradi spodbujanja razvoja prostovoljstva v lokalnem okolju in podporo delovanju prostovoljnim organizacijam. Prav tako se je občina letos odrezala pri promociji filantropskih programov, ki rešujejo stiske občanov.

Junaki našega časa

Pri nazivu junaki našega časa so prepoznani zavodi, ki načrtno razvijajo prostovoljstvo učencev in dijakov, ter zagotavljajo strokovno mentorstvo in koordinacijo dela mladih prostovoljcev.

Med drugimi zavodi, so se druščini junakov našega časa letos pridružile tudi Osnovna šola Olge Meglič iz PtujaOsnovna šola Rudolfa Maistra iz Šentilja v Slovenskih goricah in Osnovna šola Jožeta Hudalesa iz Jurovskega Dola, naziv pa je potrdil Dijaški dom Antona Martina Slomška iz Maribora

Učenci Jurovskega Dola so zbirali knjige za ogrožene otroke, prav tako pa so se pridružili Karitasovi akciji pokloni zvezek. Ptujski osnovnošolci so se udejstvovali v domovih za starejše, ostale pa so ozaveščali o varovanju okolja.

Otroci v Šentilju so kot tutorji pomagali učencem z učnimi težavami. Mariborski srednješolci pa so med drugim izvajali mnoge aktivnosti v okviru medgeneracijskega centra, kot je urejanje okolice, oskrba živali in pomoč pri prireditvah.

Zagotovite si svoj časopis Skozinskoz filantrop

20. maja bodo dobrodelneži obeležili dan prostovoljstva tako, da bodo po več slovenskih krajih delili časopis Skozinskoz filantrop. Med deseto in sedemnajsto lahko časopis prevzamete tudi v Mariboru, Ptuju in Markovcih.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice