Kolektiv specialistov in specializantov družinske medicine je v pozivu k ureditvi razmer na področju družinske medicine.

Zdravniki družinske medicine v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor stopnjujejo ogorčenje nad novim splošnim dogovorom 2019. Kot so zapisali, jih sili k še večjemu vpisovanju novih bolnikov in s tem k nekakovostni in škodljivi zdravstveni oskrbi bolnikov.

V pozivu k ureditvi razmer na področju družinske medicine, pod katerega se je podpisalo 39 zdravnikov, so zagrozili s kolektivno odpovedjo.

Poziv k ureditvi razmer na področju družinske medicine objavljamo v celoti.

POZIV K UREDITVI RAZMER NA PODROČJU DRUŽINSKE MEDICINE

»Kot smo že sporočili, smo zdravniki družinske medicine v Zdravstvenem domu Maribor ogorčeni nad novim Splošnim dogovorom 2019. Izvedeli smo, da je bil tudi predlog Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije o sprejetju aneksa k splošnemu dogovoru 2019 in vrnitvi tega na lansko stanje glede glavarinskih količnikov, zavrnjen.

Kljub opozarjanju na nevzdržne razmere, nas silite k še večjemu vpisovanju novih bolnikov in s tem k nekakovostni in škodljivi zdravstveni oskrbi za naše bolnike.

Zaradi varnosti naših bolnikov, naših sodelavcev in nas samih temu odločno nasprotujemo. Do nujne spremembe splošnega dogovora za 2019 bomo pri svojem delu dosledno upoštevali standarde in normative, tako kar se tiče vpisovanja novih bolnikov kot časa trajanja obravnave za enega bolnika (12 minut za vsakega od novih problemov, 15 minut za kronično bolezen, ter 9 minut za kontrolni pregled enega problema, oziroma 12 minut za kontrolo kronične bolezni).

Pričakujemo in zahtevamo:

1. Popravek Splošnega dogovora za leto 2019, tako da bo meja za prenehanje opredeljevanja pacientov 1895 glavarinskih količnikov na tim za leto 2019 in da se bo omenjena meja zniževala za 5 odstotkov na leto do končne vzpostavitve 1500 glavarinskih količnikov. Omenjenim sprejetim glavarinskim količnikom mora slediti takojšnje ustrezno financiranje.

2. Zahtevamo administrativno razbremenitev specialistov družinske medicine, pri čemer naj se najprej doreče nabor storitev, ki jih lahko izvajajo druge službe, nato pa naj se ustrezno prilagodi zakonske podlage.

3. Zahtevamo, da nam ustanovitelji, nosilci zdravstvene politike in ostale institucije s pristojnostmi na področju zdravstva zagotovijo razmere, v katerih bo družinska medicina postala bolj privlačna za mlade kadre. V ta sklop nujno sodi tudi splošna ureditev dela v popoldanskem turnusu le enkrat tedensko.

4. Treba je postaviti jasno zgornjo mejo dnevnih in tedenskih obremenitev zdravnika družinske medicine. Izhajati je treba iz Zakona o varnosti in zdravju pri delu ter Zakona o pacientovih pravicah.

V primeru neupoštevanja zahtev bomo družinski zdravniki v ZD Maribor s 1. 6. 2019 pristopili h kolektivni odpovedi.«

Kolektiv družinskih zdravnikov ZD Maribor

Poziv podpisuje 39 zdravnikov (80 odstotkov specialistov družinske medicine v ZD Maribor), ki trenutno skrbijo za okoli 63.000 bolnikov, s podporo specializantov družinske medicine in medicinskih sester v ambulantah družinske medicine (podpisi se hranijo v tajništvu OE SZV ZD MB).

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice