Foto: Žan Osim
Mariborski svetniki bodo na današnji seji odločali o predlogu, po katerem bi se v zimskem obdobju za gostince podražila uporabnina za gostinske vrtove. Gostinci predlogu ostro nasprotujejo.

Popoldan se v Mariboru obeta redna seja mestnega sveta, na kateri bodo med drugim obravnavali predlog občine za spremembo odloka o rabi javnih površin v Mestni občini Maribor.

Župana Saša Arsenovič predlaga, da se v odloku poenoti višina uporabnine za gostinske vrtove v času letne in zimske sezone.

Po do sedaj veljavnem odloku uporabniki v zimski sezoni plačujejo uporabnino za največ pet kvadratnih metrov gostinskega vrta, ne glede na to, kako velik je dejansko njihov gostinski vrt. 

Če bodo mestni svetniki sprejeli predlog, bodo gostinci že z letošnjo zimsko sezono plačevati uporabnino za gostinski vrt na podlagi njihove dejanske velikosti vrta.

»Tovrstna ureditev je v preteklosti že vila v veljavi, leta 2012, spremenila pa se je v letu 2013 zaradi takratnih zimskih razmer, ko gostinski vrtovi niso mogli biti v uporabi daljše časovno obdobje,« razlagajo na mariborski občini.

Pri tem pa dodajajo, da so zimska obdobja v zadnjih letih milejša in vremensko ugodnejša. »Ob upoštevanju, da je v zimskem času možno gostinske vrtove zaščititi pred vremenskimi vplivi s transparentnimi ograjami in jih ogrevati s postavitvijo plinskih in električnih grelcev, so ti lahko uporabni vse dni v letu,« svojo odločitev pojasnjujejo na Mesni občini Maribor.

Na občini ocenjujejo, da bi s tem v zimski sezoni ustvarili dodatne prihodke v višini 139 tisoč evrov.

Gostinci ostro nasprotujejo predlogu: Pozimi je manj turistov, manj prireditev, manj obiska

Gostinci iz Poštne ulice so se združili in na župana in mestne svetnike naslovili pismo, v katerem izražajo nestrinjanje s predlagano podražitvijo gostinskih vrtov. 

Kot so zapisali, so razočarani, da niso bili vključeni v razpravo in pozivajo odločevalce, da predlog umaknejo. 

Navajajo, da v zimskem obdobju gostinci ne morejo vrta uporabljati v enaki meri kot poleti, gostje se za posedanje na vrtovih večinoma ne odločajo.

Prav tako jih je zmotil predlog občine, da lahko vrtove ogradijo in ogrevajo s plinskimi in električnimi grelci. Menijo, da slednje predstavlja gostincem velik strošek, ob tem pa ni v skladu z zelenim prehodom, za katerega si prizadeva občina. 

Njihovo pismo objavljamo v celoti:

»Po poročanju medijev Mestna občina Maribor predlaga sprejetje spremembe Odloka o rabi javnih površin in svetniki bi naj na naslednji seji Mestnega sveta odločali podražitvi najema gostinskih vrtov v zimskem času oz. plačevanje enake cene na kvadratni meter za vrt kot v poletnem obdobju. 

Vljudno prosimo odločevalce, da to spremembo ne podprejo ali umaknejo predlog, saj gre po našem mnenju za dodatno obremenitev naše branže, ki je v zimskih mesecih še posebej podhranjena.

Za začetek bi radi poudarili, da nas pred medijskim poročanjem nihče z Mestne občine Maribor ni povabil na predstavitev predloga ali izmenjavo mnenj.

Žalosti nas, da se v Mariboru odločitve sprejemajo tako ad-hoc in praviloma mimo javne diskusije. Pričakujemo, da se bodo spremembe, ki vplivajo tudi na naše poslovne načrte, pred sprejemanjem z nami tudi uskladile.

Odlok iz leta 2013 se nam zdi pravičen, saj večino zimskega obdobja gostinci ne moremo uporabljat vrta kot primarnega prostora za goste, temveč služi le kratkotrajnim posedanjem gostov (npr. med pavzo za cigaret, saj kajenje v zaprtih prostorih ni dovoljeno), ki praviloma že sedijo v notranjosti lokalov. V primeru, da kak dan posije sonce in se malenkost ogreje, imamo možnost povečat vrt na nekoliko večjo kvadraturo, vendar gre bolj za izjeme, sploh pri gostincih, katerih vrtovi so slabše osončeni v zimskem času. 

Kdor pozna mesto, mu je jasno, da pozimi gostinski vrtovi, razen redkih izjem ob sončnih dnevih, niso polni, kaj šele enako vredni, kot so poleti. Manj je turistov, manj prireditev, manj obiska.

Z utemeljitvijo predlagatelja, da lahko vrtove ogradimo in ogrevamo s plinskimi in električnimi grelci, se ne strinjamo. Ravno ogrevanje zunanjih površin je energetsko zelo potratno in redki gostinci, ki se za to odločijo, že plačujejo dodatne stroške vedno dražjih energentov, da bi le ugodili svojim gostom. Pri tem pa lahko z gotovostjo trdimo, da se za to odločamo, da preživimo. 

Prav tako nas preseneča, da Mestna občina Maribor s predlogom gostincem vzpodbuja potratno ogrevanje zunanjih površin, saj to ni v skladu z zelenim prehodom, kateremu se je Maribor zavezal in bi predlagane rešitve morale peljati v smeri drugačnih ukrepov.

Gostinci smo tudi generator utripa mesta. Z urejanjem lokalov, organizacijami prireditev, ponudbo, prijaznostjo, večkrat v vlogi vodičev in informatorjev, nenamenoma tudi infrastrukturo javno dostopnih WC-jev bogatimo mesto in prosimo, da nas dodatno finančno ne obremenjujete. Hvala in lep pozdrav!

Zaradi časovne stiske smo pod dopis podpisani le nekateri gostinci, verjamemo pa, da se z nami strinjajo vsi kolegi.

Gostinci Poštne ulice (Kozlovna, Patrick's pub, CLC, LaPizza, Isabella, Piaf, Fudo)

Gostinci ob tem vabijo na brezplačen petkov koncert Joe & The Rhytm Boys feat. Miss Stacey, ki ga financirajo sami in s pomočjo sponzorjev.

Komentarji (9)

Niferd (ni preverjeno)

Predlagamo nujni konsenz maribora in vseh ostalih, da se zahteva nepreklicni odstop srbskega lopova in manipulanta iz delovnega mestanza zupana maribora!!

44 (ni preverjeno)

Nekaj je pa tudi treba placat!

ni vse zastonj (ni preverjeno)

lokal ki na mesec ne more ustvariti niti toliko, da placa minimalno najemnino za gostinjski vrt s katerim ustvari 90 prometa in dobicka je za zapret. prisli bodo drugi, ki znajo gospodariti in stvar se bo sama uredila. cry harder kaficarji.

Bedarija (ni preverjeno)

Tocno tak,…, ni vse zastojn…

In reply to by ni vse zastonj (ni preverjeno)

Kosmata muca b… (ni preverjeno)

Pred dobrim tednom sem dal za limonado 3 dcl več kot 4 eur na gl. Trgu

Bedarija (ni preverjeno)

Ma daj ne nabijajte gostinci.. ste na najbolj obleganih ulicah, placujete pa minimalca za vrt, a mize imate vsepovsod, da komaj gres mimo…

Šumar (ni preverjeno)

Srbin se hoče znebiti konkurence...

skandinavec (ni preverjeno)

Paraziti, večinoma balkanezerski - a la bašćaršija in ranca, ki prodajata pasjo crkovino iz azila - hočejo v Sloveniji služiti brez stroškov, plus dobivati milijone državnih subvencij! Marš nazaj v vukojebino brez cest in elektrike, pa tam prodajajte vaše ćevape iz mačje crkovine za 20 eur! Golazen nezahvalna!

Kopje (ni preverjeno)

Zdruzen maribor predlaga da bi bilo najbolje za maribor da srbski mafijas takoj odstopi,preden do konca unici in okrade maribor-odlocitev podpira celi maribor-staro,mlado ,delavci,javni usluzbenci,vecina prebivalstva-naj gre in to cimprej!!!!

Starejše novice