Foto: Žan Osim
Obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu, študenti medicine osveščajo tudi v Mariboru.

1. decembra obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu. Zveza študentov medicine Slovenije ob tej priložnosti že vrsto let organizira akcijo s sloganom »Pripnimo si pentljo«, s katero osveščajo tako starejše kot tudi mlajše generacije o pomembnosti te spolno prenosljive bolezni.

Kaj sta HIV in aids?

HIV je virus, ki napade človeški imunski sistem, in je v telesnih tekočinah, med katere sodijo kri, semenska tekočina, vaginalna tekočina in materino mleko. Virus se lahko sčasoma, odvisno od posameznika – lahko tudi več let po okužbi, razvije v AIDS. 

Najbolj dovzetni za okužbo so moški, ki imajo spolne odnose z drugimi moškimi, osebe, ki ne uporabljajo kondomov, ter intravenski uporabniki drog (z uporabo igle).

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje naj bi konec leta 2022 v Sloveniji živelo slabih 900 oseb okuženih z virusom HIV, od tega se jih približno deset odstotkov okužbe naj še vedno ne bi zavedalo. 

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je bilo lani na svetovni ravni na novo odkritih 1,3 milijona primerov okužbe, skupaj pa je bilo s HIV-om okuženih približno 39 milijonov ljudi. Leta 2022 je zaradi tega virusa umrlo približno 630.000 posameznikov.

Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim

Izobraževalni stojnici v Europarku in na Glavnem trgu

V Mariboru lahko danes najdemo dve stojnici, kjer člani projekta Ljubezen in spolnost pod okriljem Društva študentov medicine Maribor delijo brošure, rdeče pentljice ter brezplačne kondome. 

Mimoidočim v Europarku (do 21. ure) in na Glavnem trgu (do 16. ure) na ta način nudijo informacije in izobraževanja ter spodbujanju k testiranju:

»Zavedamo se, da je AIDS bolezen, ki je po svetu v porastu, zato želimo razširiti znanje tako med mlajšimi kot starejšimi generacijami. V ta namen smo študenti medicine pripravili številne aktivnosti, ki jih bomo izvedli ob svetovnem dnevu boja proti AIDS,« so zapisali organizatorji.

Zakaj je testiranje pomembno?

Veliko je primerov, ko se okuženi svojega stanja ne zavedajo in tako virus širijo naprej. Med preventivne ukrepe tako poleg pravilne uporabe kondoma in uporabe sterilnih igel tako sodi tudi testiranje. To je anonimno, lokacije testiranja pa si lahko ogledate na tej povezavi.

Okuženi ob pozitivnem rezultatu prejmejo protivirusna zdravila, ki sicer nikoli ne učinkujejo 100-odstotno – virusa se ne moremo znebiti, lahko pa ga omejimo do te mere, da je v krvi v nezaznavnih koncentracijah.

Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim
Foto: Žan Osim

Komentarji (2)

Vlado Slamomlatov (ni preverjeno)

Kje so te toto našli? A majo še kako za mene?

pohorskisvizec

Simpatična mladenka.

Starejše novice