Foto: Žan Osim
Govorili smo z Mio Želj, ki je prejela naziv naj vzgojiteljica po izboru bralcev Mariborinfo.

Vzgojitelji in vzgojiteljice imajo pomembno vlogo v našem odraščanju – poleg družine tudi oni hranijo našo kreativno žilico, nas varujejo in skrbijo za ustrezen razvoj v enem izmed najpomembnejših obdobij našega življenja. 

V uredništvu Mariborinfo smo zato tokrat podelili naziv najboljše vzgojiteljice po izboru bralcev. Titula je šla v roke 26-letne Mie Želj, ki za otroški smeh skrbi v Vrtcu Vrtiljak in Ciciban v Miklavžu na Dravskem polju – na glasovanju je s strani bralcev našega portala prejela 31,3 odstotka glasov.

To, da je rezultat upravičen, nam je postalo jasno že, ko so se med intervjujem otroci začeli ustavljati ob cesti in Miji navdušeno mahati, pokazala pa nam je tudi čestitke, ki jih je prejela od otrok svoje skupine.

V vlogi vzgojiteljice šele štiri leta

Mia je diplomirala na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, nato pa se je vrnila v vrtec, seveda v vlogi vzgojiteljice. To delo sedaj opravlja štiri leta, za ta poklic pa se je odločila že zelo zgodaj. 

»Mama mi je pripovedovala, da sem že kot otrok rada skrbela za plišaste igrače in si za njih izmišljevala pravljice. Takrat sem sicer še govorila, da želim postati učiteljica,« pripoveduje Mia. 

Naposled je postala vzgojiteljica, saj je ugotovila, da ji več pomeni delo z mlajšimi otroki. »Skrb za dojenčke in malčke mi je bilo vedno v veselje. Rada se z njimi igram ter jih vzgajam in varujem,« je povedala in pripomnila, da ji vsi otroci prirastejo k srcu, tudi tisti nagajivi.

Danes to delo opravlja z največjim veseljem; zase pravi, da ne hodi v službo, temveč se hodi igrat: »V delo se zelo vživim in mislim, da je to lastnost dobrega vzgojitelja. V sebi mora imeti otroka, biti mora prijazen, miren, sproščen in ljubezniv. 

»Otroku mora dati občutek topline in varnosti – to, kar ti daješ otroku, ti bo on tudi vračal,« je povedala in dodala, da v službi pozabi na vse skrbi. 

Vzgajanje otrok v času sodobnih tehnologij je velik izziv

V času hitrega vzpona informacijsko-komunikacijskih tehnologij je vzgoja otrok velik izziv – to opaža tudi Mia pri otrocih v vrtcu.

»Otroci so pri zgodnjih letih že preveč odvisni od pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. Risankam še niti toliko ne nasprotujem, dokler gre za poučne vsebine. Kot ene izmed glavnih krivcev vidim razne zabavne vsebine na YouTubu – tam otroci gledajo tudi angleške in preveč otročje risanke, kar se odraža tudi na razvoju,« pojasnjuje.

Strokovnjaki so sicer izdali smernice, po katerih se otrok pred drugim letom starosti sploh naj ne bi izpostavljalo zaslonom, saj se otroci s tem preveč zamotijo in umirijo. Šele med drugim in petim letom starosti se zasloni lahko počasi začno uvajati, ampak vedno pod nadzorom starejših in ne za več kot uro na dan.

Posledice neupoštevanja teh smernic zaznavajo tudi vzgojiteljice v vrtcu. »Nekaterim otrokom primanjkuje socialnih veščin in se zares težko zberejo in skoncentrirajo na eno stvar, misli jim ves čas begajo in težko opravijo določene naloge,« se spominja Mia.

O strogosti in sodobnih izzivih vzgojiteljskega poklica

Vsak starš svojega otroka vzgaja drugače – z različnimi prioritetami in pedagoškimi pristopi, enako se vzgojitelji vsakemu otroku posebej prilagodijo tudi v vrtcu, a je za boljše funkcioniranje potreben sistem.

»V vrtcu imamo pravila, na katera otroke v vsakodnevni rutini opozarjamo. Seveda jih otroci občasno prekršijo in včasih moramo biti strogi že zaradi njihove varnosti,« je jasna Mia in dodaja, da otroci točno vedo, kje je tista meja in kdaj jo prestopijo: »Če otroku nekajkrat prehitro popustimo, je bistveno težje stopiti korak nazaj in mejo ponovno uveljaviti.«

Čeprav slabih izkušenj v svojem poklicu zaenkrat nima, Mia izpostavlja dejstvo, da so vzgojitelji premalo cenjeni in da se starši ne zavedajo pomembnosti vzgojitelja v življenju njihovega otroka.

»Kot vzgojitelj moraš biti pripravljen na odgovornost, ki jo sprejmeš ob varstvu otroka – z otroki preživimo precejšen del dneva,« poudarja in dodaja, da naj se za ta poklic odločijo tisti, ki jih delo z otroki res veseli.

Komentarji (3)

BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

lahko ti podarim samo ljubezen

Mb-11 (ni preverjeno)

Čestitke Miji. Samo nevem kako dolgo bo zdržala v tej dobroti, ko bo imela opravka z zelo nevzgojenimi fakini.

Surfeiter (ni preverjeno)

Ponavljaš, curo, znane obrabljene floskule ... in kaj ti vrne tisti otrok, s čigar ritico se je poigral lokalni župnik?

Starejše novice