Sagi okoli Srednje šole za oblikovanje Maribor, kjer so odpustili že tri zaposlene, ni videti konca, potem ko je odpuščeni sindikalni zaupnik v pismu na ministrstvo izpostavil velike nepravilnosti vodstva šole.

Odpuščeni sindikalni zaupnik Dejan Paska je na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport naslovil pismo, v katerem opozarja na slabo organizacijo vzgojno izobraževalnega procesa na šoli, zlorabo video nadzora, korupcijska tveganja, povezave znotraj določenih vodstvenih funkcij in domnevno ponarejanje listin.

Po poročanju STA je ministrstvo pozvalo svet zavoda, da se do pisma opredeli, toda v svetu so se na torkovi seji z njim le seznanili, podrobneje pa se do očitkov nekdanjega sindikalnega zaupnika Dejana Paske, ki je lani dobil izredno odpoved, niso opredeljevali.

»Obračunavanja naj ne bi bila del šolskega prostora«

Predsednik sveta zavoda Boštjan Petučnik je za STA obrazložil potezo na torkovi seji: »Podali smo izjavo, da svet zavoda obravnava vsako pritožbo, ki prispe na svet zavoda in je podana v skladu z določili poslovnika sveta zavoda in zakonodajo, ter jo skrbno preuči in se nanjo odzove. A da takšno pisanje, kot ga je gospod Paska poslal ministrstvu, škoduje šoli in da se glede na to, da je gospod v postopku na delovnem sodišču, ne bomo do tega posebej opredeljevali,« in še pojasnil, da so presojo glede celotne zavede prepustili sodišču.

»Menimo, da je naša naloga delovati v dobro šole in skrbeti za razvoj, medtem ko vse to že meji na obračunavanja, ki naj ne bi bila del šolskega prostora. Naša naloga je vendarle vzgajati,« meni Petučnik. Spomnil je, da je tudi ministrstvo napovedalo odstop zadeve ustreznim inštitucijam. "V kolikor je to tako, naj ustrezne inštitucije povedo kako in kaj,« je še dodal za STA.

V sindikatu ogorčeni

Svoje so pristavili še v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, saj so ogročeni zaradi zaprtosti seje sveta zavoda: »Javnost ima pravico vedeti, na kaj je nezakonito odpuščeni sindikalni zaupnik v pismu opozoril resorno ministrstvo, ki je navedbe zatem posredovalo pristojnim inšpekcijskim službam in komisiji za preprečevanje korupcije.« Pred zaprtimi vrati je namreč ostal predsednik območnega odbora sindikata Boris Radosavljevič, ki se je seje želel udeležiti.

»To je nedopusten poseg. To je omejevanje pravic sindikata,« je povedal danes za STA. »Če so obtožbe neresnične, jih bodo z levo roko lahko zavrnili. Problem pa je, da so nekateri člani sveta zavoda poslovno povezani s šolo in tudi zato je ministrstvo, za razliko od sveta zavoda, vzelo zadevo mnogo bolj resno in jo bo odstopilo vsem možnim inštitucijam,« je še dodal.

Petučnik je sicer pojasnil, da so bili po veljavni zakonodaji s področja varovanja osebnih podatkov dolžni sejo v tej točki zapreti za javnost, pri preostalih točkah pa so jo znova odprli in bi sindikalni predstavnik vrnil na sejo, ampak ga ni bilo.

Šola ministrstvu zagotovila, da pouk poteka nemoteno

Po odvemih v javnosti so na ministrstvu o domnevnih nepravilnostih 8. januarja sklicali sestanek z ravnateljico Jager Popović in predsednikom sveta šole. »Na sestanku sta zakonita predstavnika šole ministrstvo seznanila z dogajanji na šoli in zagotovila, da pouk poteka nemoteno in da je to tudi njihova osnovna skrb in cilj, ki mu sledijo,« so takrat povedali na omenjenem ministrstvu.

Predstavnika šole so spomnili, da morajo vsi postopki potekati v skladu z zakonodajo, in napovedali posredovanje pobud za inšpekcijski nadzor na ustrezne inšpekcijske službe in komisije, po poročanju STA.

Tudi ravnateljica Jager Popovič, ki ji letos izteče petletni mandat, komentar očitkov prepušča pristojnim institucijam, po poročanju Radia Maribor.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice