Nadzorni svet Mariborske livarne Maribor je na današnji seji obravnaval program prestrukturiranja, ki ga je pripravila uprava. Po neuradnih informacijah STA so sejo zaradi spremenjenih okoliščin prekinili in jo bodo nadaljevali v petek.

Uradnih informacij ni, neuradno pa naj bi uprava Mariborske livarne Maribor pripravljala novo poročilo o prestrukturiranju.

Mariborska livarna Maribor, ki zaposluje okoli 350 ljudi, se je sicer zaradi izgub znašla v likvidnostnih težavah, grozi ji stečaj. Vlada je mariborskemu podjetju že dvakrat dodelila državno pomoč, evropski pravni okvir pa onemogoča dodelitev nove državne pomoči za prestrukturiranje družbi v težavah pred obdobjem desetih let od zadnje dodelitve oziroma zaključenega programa prestrukturiranja.

Za Mariborsko livarno Maribor naj bi se sicer zanimalo več kupcev, a je prodaja za zdaj malo verjetna. Slovenski državni holding, ki je edini lastnik in največji upnik Mariborske livarne Maribor, je letos prejel interes več investitorjev za nakup družbe, vsi pa so želeli podjetje prevzeti brezplačno ob večmilijonski nepovratni državni pomoči.

Nazadnje je sredi septembra od namere za prevzem odstopil nemški Mutares, Slovenski državni holding pa je konec septembra dobil novo ponudbo, in sicer od kitajskega investitorja, ki pa naj bi tudi želel državno pomoč.

Šlo naj bi za kitajskega livarja, ki je tako kot Mariborska livarna Maribor dobavitelj avtomobilski industriji. 

Pogajanja z njim naj bi po dostopnih informacijah še potekala.

Han napovedal obisk Mariborske livarne Maribor

Časnik Delo medtem omenja tudi interes enega od indijskih investitorjev, za del dejavnosti Mariborske livarne Maribor pa naj bi interes izrazil slovenski podjetnik.

Gospodarski minister Matjaž Han je danes ob robu seje upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije omenil celo dva potencialna slovenska investitorja, s katerima se je pogovarjal o Mariborski livarni Maribor.

»Ima pa Slovenski državni holding škarje in platno v rokah. Treba je tudi vedeti, da ima Mariborska livarna Maribor že nekaj let težave. Na našem ministrstvu smo naredili vse, da bi podjetju lahko dali še kakšna dodatna sredstva, ampak nam Evropska komisija tega ne dovoli,« je dejal.

Napovedal je tudi, da bo v prihodnjih dneh obiskal Mariborsko livarno Maribor. 

Starejše novice