Slika je simbolična.
Onkraj Luže je zaslužen za prizore, ki spominjajo na hollywoodske umotvore. Je prišel tudi k nam?

Po včerajšnjem pretresljivem dogajanju v osrčju Ljubljane se je v središču pozornosti znova znašla problematika prepovedanih drog.
 

Kako je s tem v Ljubljani, smo že pisali in bomo tudi v prihodnje. Nobena skrivnost ni, da se drogiranje dogaja sredi belega dne in vsem na očeh; a če so morda domačini tega že vajeni, pa si lahko le predstavljamo, kako to doživljajo turisti.

Prisotnost fentanila pri nas

Po takšnih primerih se na spletu začnejo pojavljati ugibanja o prisotnosti zloglasnega fentanila na ulicah Ljubljane. Zakaj fentanila? Ker se, če citiramo, »običajni džankiji vsak dan spreminjajo v totalne zombije«.

Zasebna neprofitna prostovoljska organizacija DrogArt fentanil klasificira kot »močan sintetičen opioid s hitrim ter kratkim delovanjem«. Navajajo tudi, da je približno 40- do 50-krat močnejšo od čistega heroina ter 80- do 100-krat močnejši od morfija.

Je zasvojljiv in smrtno nevaren. Na ulici se pojavlja v obliki prahu ali pomešan s heroinom.

Tu je še dokument z naslovom Stanje na področju drog v Evropi do leta 2023, ki ga je predočil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

»V Evropi poročajo o novih sintetičnih opioidih, ki bodo morda pogostejši na nekaterih območjih, vendar se trenutno vzorci razpoložljivosti in uporabe zelo razlikujejo od vzorcev, odkritih v Severni Ameriki, pri čemer so velike težave, povezane s temi drogami, večinoma omejene na nekatere severne in baltske države.

Leta 2021 so države članice Evropske unije poročale o približno 140 smrtnih primerih, povezanih s fentanilom. Predvideva se, da je znaten del teh primerov povezan s fentanilom, ki je bil preusmerjen iz medicinske uporabe. Čeprav je ta ocena verjetno prenizka, ni primerljiva z več tisoč smrtnimi primeri, povezanimi s fentanilom, ki so bili v istem obdobju zabeleženi v Severni Ameriki.

Kljub temu je bilo med letoma 2009 in 2022 na evropskem trgu z drogami ugotovljenih skupno 74 novih opioidov, pri čemer je sistem Evropske unije za zgodnje opozarjanje leta 2022 prejel uradna obvestila o enem dodatnem novem sintetičnem opioidu, v prvih štirih mesecih leta 2023 pa o treh. Vendar večina novih opioidov, odkritih v zadnjih letih, ne spada v skupino fentanilov, temveč med zelo močne benzimidazolske (nitazenske) opioide.«

Dlje časa je torej prisoten v Združenih državah Amerike in Kanadi, pot pa je očitno našel tudi na staro celino. DrogArt pri nas sicer še ni potrdil večje količine fentanila, vzorci so redkost. 

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje se je pri nas prvič pojavil leta 2016.

»V letu 2016 je Toksikološki laboratorij Inštituta za sodno medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani identificiral fluorofentanil v vzorcu umrlega uporabnika drog. V istem letu je Nacionalni forenzični laboratorij Generalne policijske uprave potrdil fluorobutirfentanil v vzorcu, zbranem v Združenju DrogArt za anonimno testiranje.

V letu 2017 je Nacionalni forenzični laboratorij v snoveh, ki jih je policija zasegla v primeru obravnave zastrupitve, identificiral fentanil, benzilfentanil in metoksiacetilfentanil. V začetku leta 2018 sta Inštitut za sodno medicino in Nacionalni forenzični laboratorij identificirala ciklopropilfentanil ob obravnavi primera smrti uporabnika.«

Terenska prisotnost

Mestna občina Ljubljana je za letošnje leto v zvezi s tem naročila okrepljeno terensko delo, katerega namen je priti v stik z osebami, ki se zadržujejo na javnih površinah in so moteče vedejo.

Na ta način terenski delavci, na različnih lokacijah po mestu posameznikom nudijo:

  • svetovanje,
  • pomoč pri urejanju dokumentov,
  • spremstvo na razne institucije (največkrat center za socialno delo),
  • izpolnjevanje različnih vlog (vloge za nune bivalne enote, vloga za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev),
  • razdeljevanje higienskih pripomočkov.

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
ovi (ni preverjeno)

Koroški most - Maribor ? Znano ?

ne , kajpak...)tri pikice z namenom)-
Bo kaj, #braća#

pohorskisvizec

ovi,da nisi ti vzel fentanil?Reči ne drogam.

In reply to by ovi (ni preverjeno)

JBT (ni preverjeno)

Se strinjam .Na Štuku je bilo pred leti . Zadeva ni bila nikoli raziskana .

In reply to by ovi (ni preverjeno)

Šumar (ni preverjeno)

Temu se reče AMERIKIZACIJA...
Vse kar je iz amerike je škodljivo navadnemu človeku...

In reply to by ovi (ni preverjeno)

Za ljudstvo pr… (ni preverjeno)
Pohorčan (ni preverjeno)

Naj se drogeraši kuj zagiftajo!

pohorska kobra (ni preverjeno)

kdo jim pa je te kriv da se drogirajo.Kaj jim je kdo roko trgal da so drogo vzeli ........

JBT (ni preverjeno)

Ni nujno da ga kupiš ! Lahko ti ga podtaknejo .

In reply to by pohorska kobra (ni preverjeno)

Kurbinsin (ni preverjeno)

Kaj te ce par junkijev pocrka, nihce jih ne bo pogresal

BULDOG MALJEVAC (ni preverjeno)

Ja.., in kje piše, da je to treba žreti? Zavlada naj Darwinov zakon: NAJJAČI OSTAJU.

Fischer (ni preverjeno)

To je že po oš šolah. Včasih so se kadili čiki, potem marihuana,zdaj so prešaltali na trde droge.

pohorska kobra (ni preverjeno)

SUMAR TI MORES MET TVOJE DILE HUDO RAZMETANE ,DA TAKE TROTLARIJE VUNTA MECES

Šumar (ni preverjeno)

Razmetan si ti naokoli... v Ameriki je ta droga problem že več let... No odkod je pa potem prišlo...? tam začnejo marsikaj potem pa se širi po svetu... Večina tega (njihovih navad) je nezdrava ali zdravju nevarna ti tele zapito pa ne vidiš dlje kot od kleti pa do Wc-ja... no vsaj živiš v svojem življenskem okolju... ni pa čudno da si nerazgledan... NI ČUDNO... JE PA ŽALOSTNO!

In reply to by pohorska kobra (ni preverjeno)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice