Slika je simbolična.
Regrat je rastlina, s katero si lahko popestrimo jedilnik, hkrati pa z njegovo pomočjo lahko krepimo tudi zdravje. Večina je verjetno že kdaj uporabila regratove liste in korenino. Ali veste, da lahko uporabimo tudi cvetove regrata?

Cvetovi regrata so bogati z vitamini A, C in vitamini iz skupine B. Poleg tega se v njih nahajajo tudi železo, kalij in cink. So vir lecitina, ki pomaga našim možganom, da dlje časa ostanejo zdravi ter zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen oziroma upočasni njeno napredovanje.

Pozitivno vliva tudi na naša jetra. Regratove cvetove moramo nabirati, ko cvetijo, to je aprila in maja.

Pozorni moramo biti na to, da jih nabiramo na travnikih, ki niso v bližini cest ali njiv, ki so jih kmetje pred kratkim pognojili.

Cvetove moramo nabirati v suhem vremenu, paziti pa moramo, da naberemo takšne, ki še niso popolnoma odprti, saj imajo takšni cvetovi več vitaminov.

Uporabimo jih lahko za pripravo regratovega čaja, vina, želeja, medu in sirupa.

Regratov čaj

Za pripravo regratovega čaja potrebujemo šest gramov posušenih regratovih cvetov, štiri grame posušenih regratovih korenin in en liter vode.

Regratove korenine dobro operemo in razpolovimo ali narežemo na četrtine. Skupaj z regratovimi cvetovi jih posušimo v sušilnici.

Posušene korenine shranimo v dobro zaprt steklen kozarec. V drugi steklen kozarec posebej shranimo še regratove cvetove.

Posušene koščke korenik nato v ponvi med neprestanim mešanjem najprej zlato rumeno do svetlo rjavo prepražimo. Nato na kuhalnik pristavimo liter vode in jo zavremo.

Vodo prelijemo čez prepražene regratove korenine, dodamo posušene regratove cvetove in pustimo stati približno deset minut. Čaj na koncu precedimo in serviramo v skodelice. 

Regratovo vino

Za pripravo regratovega vina potrebujemo pet litrov dobro stisnjenih suhih regratovih cvetnih koškov. Dobro jih oskubemo in dodamo natanko pet litrov vode.

Ožamemo dve biolimoni in dve biopomaranči. Sok prihranimo, lupino pa damo v mešanico cvetov in vode.

Na kuhalnik pristavimo večji lonec, v katerega stresemo vse sestavine in kuhamo natanko pol ure.

Nato tekočino dobro odcedimo (najbolje skozi laneno krpo) in dodamo tri kilograme sladkorja ter sok obeh limon in pomaranč.

Dobro premešamo in ohladimo. V polovici skodelice mlačne vode raztopimo toliko kvasa, da nastane kašasta raztopina.

Raztopino zamešamo v ohlajen sok in pustimo vreti pet dni. Prevreto tekočino ponovno odcedimo in natočimo v večje steklenice, ki smo jih pred uporabo sterilizirali.

Steklenice močno zamašimo, zamaške prevežemo, zapečatimo ter spravimo v hladen in temen prostor. Najbolje, da jih shranimo v kleti in jih postavimo z vratom navzdol v kup peska.

Čez dva meseca bo pijača pripravljena za radovedne goste, ki jih bo ta nenavadna pijača zagotovo očarala.

Regratov žele

Regratov žele lahko namažemo na kruh ali ga uporabimo pri pripravi sladic. Če pri pripravi želeja ne uporabimo želirnega sladkorja, pa lahko dobimo regratov med.

Za pripravo regratovega želeja potrebujemo štiri skodelice regratovih cvetov, štiri skodelice vode, sok polovice limone, eno vrečko želina in 4,5 skodelice sladkorja.

Obrane cvetove najprej skrbno očistimo in odstranimo ves mrčes (cvetove po potrebi tudi speremo pod tekočo vodo in dobro osušimo). Nato iz cvetnega koška potrgamo rumene cvetne listke (to lahko storimo tudi tako, da s škarjami odrežemo zeleni del).

Cvetne listke stresemo v večji lonec. Prilijemo vodo in lonec pristavimo na kuhalnik. Vsebino na zmerni temperaturi počasi zavremo.

Nato znižamo temperaturo in ob rahlem vrenju kuhamo še deset minut. Lonec odstavimo in pustimo, da se vsebina ohladi.

Ohlajeno tekočino precedimo skozi zelo gosto sito ali krpo. Dobili bomo približno tri skodelice precejene tekočine, ki jo vlijemo nazaj v lonec, kjer jo zmešamo z limoninim sokom in želinom.

Lonec ponovno pristavimo na kuhalnik in med nenehnim mešanjem kuhamo toliko časa, da vsebina zavre. Nato v lonec stresemo sladkor in med mešanjem kuhamo še toliko časa, da se sladkor povsem raztopi, vsebina pa ponovno zavre.

Pustimo, da vre še eno minuto, nato pa naredimo želirni preizkus. Nekaj kapljic vročega želeja kanemo na hladen krožnik. Če se strdi, je žele gotov, v nasprotnem primeru kuhamo še nekaj minut.

Z vročega želeja s penovko poberemo pene, ki so se naredile med kuhanjem. Vroč žele nato vlijemo v kozarce. Kozarce napolnimo za prst pod robom. Kozarce tesno zapremo, pokrijemo s preganjeno odejo ter pustimo, da se počasi ohladijo. 

Regratov sirup

Regratov sirup nam lahko pomaga pri bolečem grlu, prav tako pa si lahko s pitjem slednjega pomagamo izboljšati kri in splošno počutje.

Za pripravo regratovega sirupa potrebujemo 200 gramov regratovih cvetov, liter vode, 750 gramov sladkorja in dve limoni.

Regratove cvetove najprej skrbno očistimo in z njih odstranimo ves mrčes. Nato jih operemo pod tekočo vodo in dobro odcedimo.

Eno limono prerežemo na pol in ožamemo, drugo limono pa dobro operemo in osušimo. Z lupino vred jo narežemo na kolobarje.

Regratove cvetove stresemo v lonec in zalijemo z enim litrom hladne vode. Lonec pristavimo na kuhalnik in vsebino počasi zavremo. Ko zavre, temperaturo nekoliko znižamo in ob rahlem vrenju kuhamo še deset minut.

Še vroč prevretek precedimo skozi gosto sito ali gazo. Precejeno tekočino zlijemo nazaj v lonec. Dodamo sladkor in limonin sok ter ponovno zavremo. Med kuhanjem ves čas mešamo, da se sladkor povsem raztopi. Nato kuhamo še toliko časa, da se sirup nekoliko zgosti.

Vroč sirup nalijemo v čiste kozarce (ali steklenice). V vsak kozarec dodamo nekaj limoninih kolobarjev, nato pa kozarce tesno zapremo. Obrnemo jih na pokrovčke in pustimo, da se sirup ohladi.

Starejše novice