Občina je danes z Dravskimi elektrarnami Maribor podpisala namero o sodelovanju pri urejanju Dravske promenade, ki predvideva tudi gradnjo nove brvi čez reko in javni potniški promet na Dravi. Kaj vse se Mariboru torej še obeta?

Eden izmed glavnih ciljev mariborskega župana Saše Arsenoviča je ureditev nabrežja Drave. Ekipa župana Saše Arsenoviča si je zamislila celotno območje ob Dravi od Mariborskega otoka do Malečniškega mostu kot Dravsko promenado. Tako naj bi na tem območju na obeh bregovih reke uredili sprehajalno pot, kolesarsko stezo ter spremljajoče športno rekreacijske površine.

Pred Hišo Stare trte na Lentu sta tako danes župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič in direktor Dravskih elektrarn Maribor Andrej Tumpej podpisala pisma o nameri sodelovanja pri omenjenem projektu Dravske promenade - sprostitvenega in rekreacijskega obroča, ki bo v dolžini okoli 14 kilometrov neposredno povezoval kar šest mestnih četrti in krajevnih skupnosti, vse od Mariborskega otoka do Malečniškega mostu.

Dravske elektrarne Maribor, ki imajo koncesijo za energetsko rabo Drave, so sicer dolžne vzdrževati in utrjevati nabrežje reke in servisne poti za vzdrževanje objektov vodne infrastrukture.

Dravske elektrarne bodo v sklopu nastajajoče Dravske promenade poskrbele, da bodo brežine Drave stabilne, tudi v bodoče. »Uredili jih bomo na ta način, da lahko občina na njih uredi in postavi urbano infrastrukturo, med drugim kolesarsko pot in ureditev Lenta. Naša zaveza k temu je, da kjer koli bomo lahko, bomo pristopili zraven,« pravi direktor Dravskih elektrarn Maribor Andrej Tumpej.

»Upam, da bomo pri tem naredili 'mišelovko' ob Dravi, kamor se bomo vsi prebivalci ujeli, brali knjige, 'čilali' in si širili obzorja ob mogočnosti te reke, ki tudi kot ena redkih zagotavlja obnovljive vire energije. Zaveze so močne, potrebe so še večje in upam, da bomo v prihodnje naleteli na več sredstev, ki jih bodo Dravske elektrarne zagotavljale za razvoj Maribora in regije,« pa je ob podpisu namere poudaril župan Arsenovič.

Na Dravi naj bi kmalu stekel javni potniški promet

Da ima občina z Dravsko promenado resne namene, pričajo že izvedeni projekti in projekti v pripravi. Med drugim na Mestni občini Maribor razmišljajo o vzpostavitvi redne potniške linije na reki Dravi, s ciljem boljše dostopnosti različnih delov mesta brez nujne uporabe osebnega avtomobila in posledično trajnostnega razvoja. 

V sklopu projekta vzpostavitve Dravske promenade je tako načrtovana ureditev pristajališč ob reki. Ob reki je zaenkrat večinoma urejena le sprehajalna pot, po njej pa vozijo le splavi in ladjica Dravska vila, ki so v zasebni lasti ter služijo gostinskemu in turističnemu namenu.

Strokovne podlage za novo vrsto javnega potniškega prometa v Mariboru, v katerem trenutno prednjačijo avtobusi, so v izdelavi. »Občina je naročila izdelavo študije plovnosti, ki vključuje tudi preveritev uvedbe javnega potniškega prometa na Dravi,« pravijo na občini.

Čez Dravo nova brv v dolžini dobrih 130 metrov

Za pešce naj bi kmalu zgradili tudi novo brv čez Dravo ob Starem mostu v središču mesta. Njena izgradnja je bila načrtovana že v času Evropske prestolnice kulture (EPK) 2012, a se je ekipa prejšnjega župana Andreja Fištravca temu projektu odpovedala. Mestna občina Maribor je že izvedla nekaj pripravljalnih del, med drugim tudi arheološke raziskave na Lentu, kjer so še ostanki opornika prvotnega mostu čez Dravo.

Z izgradnjo nove brvi v dolžini dobrih 130 metrov županstvo upa, da bo Maribor, katerega zgodovinski razvoj je pogojevala prav reka Drava in mostovi čez njo, pridobil novo sodobno in varno povezavo za kolesarje in pešce. Pripomogla naj bi k oživljanju življenjskega prostora obeh nabrežji reke.

Čeprav je sprva kazalo, da bo projekt zaradi previsokih cen gradbenih del ogrožen, pa mariborski podžupan Samo Peter Medved vztraja, da na občini projektu ostajajo zavezani.

Ponudbe gradbincev so bile namreč bistveno višje od zagotovljenega denarja na strani občine. Tako naj bi, po pisanju Večera, najnižja ponudba Pomgrada z Gorenjsko gradbeno družbo znašala 5,7 milijona evrov. Po optimizaciji projekta bodo objavili nov razpis, na katerem pričakujejo cenejše ponudbe izvajalcev.

Uredili tudi brežino Drave in kolesarsko pot v Melju

So pa v sklopu urejanja Dravske Promenade v sredini junija pri veslaškem centru v Brestrnici pri Mariboru že odprli sonaravno večnamensko ureditev brežine Drave, ki je po besedah župana Saše Arsenoviča rezultat izjemno dobrega sodelovanja med mestno občino in Dravskimi elektrarnami Maribor. S postavitvijo devetih 18 metrov dolgih klopi so ustvarili naravni amfiteater s pogledom na reko.

Elektrarne sodelujejo tudi pri urejanju drugih delov nastajajoče Dravske promenade v Mariboru. »To je sicer le en kamenček v mozaiku, ki ga z Dravskimi elektrarnami skupaj gradimo na območju Drave,« poudarja Arsenovič, saj naj bi kmalu tudi zaživela kolesarska pot, ki jo z elektrarnami gradijo na nabrežju reke v mariborski mestni četrti Melje.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
lepec (nepreverjen)

Kmalu bo Aksentije Topalovič - Spyder posegel v NK Maribor in naredil red.

Surfeiter (nepreverjen)

Jebalo vas branje knjig ob reki in jebalo vas čilanje ... to lahko povsod ... na reki se mora dogajat ... vodni scooterji, motorni čolni, wakeboardanje, waterskiing, surfanje, windsurfanje ... če lahko na Vrbskem in skoraj vseh avstrijskih jezerih, ne vem zakaj ne gre pri nas ... pravzaprav vem ... bazen iz katerega zajemamo vodilne može, ni pravi, sami žlaprteki, bolj papežki od papeža, ki doma babe mlatijo ... v YU so znali in je bilo Bresterniško jezero v funkcijah, ki jih omenjam, danes na jezeru kraljujejo t.i. ribiči, ki bolj spominjajo na klošarje ... s tem napredka ni, in ga ne more biti ...

TABORČAN (nepreverjen)

KLOŠAR TI JE ZAPITOMATER NATEPAVAL IZDELEK SI PA TI DEGRADIRANO TELE

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Te rita peče? Si ga ob Dravi fasal? Eee ... ode romantika ...
In mimogrede ... kaj ti veš kaj pomeni degradirano? Vem, da veš kaj pomeni v rit jabano, kaj drugega pa ne ...

In reply to by TABORČAN (nepreverjen)

Starejše novice