Foto: Bobo
Mariborski mestni svetniki so na današnji izredni seji enotno podprli morebitno uveljavitev predkupne pravice za kompleks hotela Arena z zemljišči pod Pohorjem. A morda do tega sploh ne bo prišlo, vendar kaj je razlog?

Saša Arsenovič je tako v uvodu seje mestne svetnike seznanil, da so se prejšnji teden, potem ko je občina na pobudo opozicijske Nove ljudske stranke že napovedala sklic izredne seje, na kateri bi odločali o uveljavljanju predkupne pravice, sestali s lastnikom podjetja Eurotas Hoteli Aleksandrom Jančarjem.

Slednji je namreč na nedavni elektronski dražbi Družbe za upravljanje terjatev bank za hotel, ki stoji tik ob Snežnem stadionu pod Pohorjem v konkurenci več ponudnikov oddal najvišjo ponudbo v višini 2,7 milijona evrov.

Po večdnevnih pogovorih so se dogovorili za podpis sporazuma o ureditvi pravnih razmerij pri uveljavljanju zakonite predkupne pravice, s katerim bo mariborska občina pridobila tiste dele premoženja, ki so v javnem interesu - del parkirišča, cesto, iztek Snežnega stadiona ter dostop do sedežnice Radvanje.

Občina se bo odrekla predkupni pravici

Ker mestne občine upravljanje hotela ne zanima, kot je povedal direktor Marproma Bernard Majhenič, pa tudi ne njih kot upravljavca žičniških naprav, se bodo uveljavljanju predkupne pravice odrekli in v zameno v brezplačno last prejeli smučarski poligon in cesto, ki vodi proti hotelu ter del parkirišča pod hotelom, za katerega bodo investitorju v zameno prenesli del drugega zemljišča, ki se prav tako nahaja ob hotelu.

Po besedah župana je Jančar zainteresiran za dobro sodelovanje z mestom in da bi bilo njegovo hotelirsko podjetje v njem tudi dobro sprejeto, zato je del dogovora tudi postavitev otroškega igrišča, doživljajskega parka in zunanjega fitnesa, ki bodo dostopni tudi javnosti, v neposredni bližini hotela. Mestna občina mu bo za omenjeno naložbo zagotovila ustrezno lokacijo.

V primeru nerealizacije zadolževanje za skoraj tri milijone

Kot je še napovedal župan, bodo dokončni dogovor sklenili v sodelovanju z Družbo za upravljanje terjatev bank, in sicer tako, da bi lastninsko pravico na nepremičninah na občino prenesli neposredno od njih kot prodajalca premoženja.

Kljub temu da je prišlo do dogovora, so svetniki danes morali sprejeti še spremembo proračuna za naslednje leto in v njem predvideti dodatno zadolževanje v višini 2,7 milijona evrov. Kot je o tem povedala vodja mestnih financ Mateja Cekić, zadolževanje v primeru realizacije dogovora seveda ne bo potrebno.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice