Foto: Bobo
V nedeljo je v veljavo vstopil nov ukrep za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa, in sicer odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb.

Odlok določa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno. Pogostost razkuževanja je odvisna od števila posameznikov, ki živijo v večstanovanjski stavbi.

Ukrep narekuje, da morajo upravniki večstanovanjskih stavb poskrbeti, da se najmanj dvakrat dnevno organizira razkuževanje opreme.

»Razkuževanje izvede upravnik ali tretja oseba po izboru upravnika ali etažni lastniki, če upravnik nima dovolj zaposlenih, ali lastniki v večstanovanjski stavbi, v kateri nimajo upravnika,« je zapisano na spletni strani državne uprave.

Razkuževanje še zlasti velja za:

  • kljuke na vhodu v večstanovanjsko stavbo,
  • ograje v večstanovanjski stavbi,
  • stikala za upravljanje in kabine dvigala,
  • stikala v skupnih prostorih večstanovanjske stavbe,
  • oprijemala in druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami.

Kljub temu pa prinaša sprejeti odlok več vprašanj kot rešitev: kdo naj razkuževanje izvaja, kdo naj razkuževanje plača in kje sploh pridobiti razkužila in zaščitno opremo?

Tamstan v Mariboru že pričel z razkuževanjem objektov

Preverili, kakšno je stanje v Podravju. V Tamstanu skladno z vladnim odlokom odlokom opravljajo obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih najmanj dvakrat dnevno.

Razkuževanja izvajajo preko zunanjih izvajalcev, ki razpolagajo z ustreznimi zaščitnimi in razkužilnimi sredstvi, ali razkuževanje izvajajo etažni lastniki sami, v kolikor so se za to odločili. »V teh primerih smo kot upravnih aktivno pristopili k pridobitvi ustreznih razkužilnih in zaščitnih sredstev,« pravi Aleksandra Koprivnik, vodja pravne službe v podjetju Tamstan.

V njihovih objektih so se razkuževanja že pričela, kjer izvajalci in etažni lastniki vodijo evidenco dnevnih razkuževanj. Odgovora na vprašanje, kdo bo kril stroške dnevnih razkuževanj, pa v podjetju še nimajo, predvidevajo pa, da bi naj stroški bremenili etažne lastnike.

Poleg tega v Tamstanu poudarjajo, da se cena razkuževanja med posameznimi izvajalci storitev še ni dokončno oblikovala, predvidevajo pa, da bo znašala cena enega razkuževanja po enoti od 20 do 30 centov oziroma od 40 do 60 po stanovanju na dan.

Za odgovore smo se obrnili tudi na podjetje Staninvest, Atrium, Indoma, Ista in BAM upravljanje, vendar na njihove odgovore še čakamo.

Na mesečni ravni lahko razkuževanje stane 750 evrov

Ali je podobno stanje tudi na Ptuju, smo preverili pri podjetju Javne službe Ptuj, ki v Mestni občini Ptuj upravlja s 27 večstanovanjskimi stavbami. 

»Razkuževanje izvajajo čistilni servisi, ki opravljajo storitve čiščenja skupnih prostorov ali etažni lastniki sami. Razkuževanje tako v skladu z vladnim odlokom poteka dvakrat dnevno, kjer čistilni servisi kot etažni lastniki sami zagotavljajo, da imajo dovolj sredstev za razkuževanje,« odgovarja Mitja Emeršič, vodja službe za upravljanje z objekti Javne službe Ptuj.

Stroške razkuževanja bodo krili etažni lastniki, pravi Emerišič in dodaja, da so cene razkuževanja na Ptuju zelo različne. In sicer od 120 evrov na mesec do 25 evrov na dan, kar na mesečni ravni znese približno 750 evrov.

 Za odgovore smo se obrnili tudi na podjetja Staninvest, Atrium, Indoma, Ista in BAM upravljanje, vendar na njihove odgovore še čakamo. 

Razkuževanje stavb ne more bremeniti etažnih lastnikov

Oglasila se je tudi Zveza potrošnikov Slovenije, ki meni, da bi morala vlada ob sprejetju ukrepa o razkuževanju večstanovanjskih stavb zagotoviti njegovo strokovno izvajanje, a ne na stroške etažnih lastnikov. 

Kot so pojasnili na Zvezi potrošnikov Slovenije, se potrošniki te dni nanje obračajo z vprašanjem, ali bodo dolžni plačati stroške razkuževanja, za katere jim upravniki niti ne vedo povedati, koliko bodo znašali. Prepričani so, da je zapovedano razkuževanje splošnih prostorov stavb ukrep za zagotavljanje javnega zdravja, katerega stroške mora kriti država.

»Ker omenjeni odlok določa razkuževanje in ne čiščenja skupnih prostorov, je očitno, da ga ne morejo izvajati osebe brez posebne zaščitne opreme in brez ustreznega izobraževanja, torej ga ne morejo izvajati niti etažni lastniki niti osebje stanovanjskih upravnikov, čeprav je ta možnost zapisana v odloku,« so zapisali v Zvezi potrošnikov Slovenije.

Zveza tako poziva pristojne, da ponovno razmislijo o primernosti oziroma o uresničljivosti tega odloka in ga ustrezno dopolnijo. Na njegovo pomanjkljivost so sicer že opozorili tudi v Združenju upravnikov nepremičnin in Združenju etažnih lastnikov.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
znamo in zmoremo (nepreverjen)

Kako kdo bo placal, ce pa je janez obljubil da bo on dal teh par everckov za razkuzevanje ???

Njet (nepreverjen)

"Plačala" bo prejšnja vlada, ki je spala, ko se je virus širil Iz Italije in Avstrije v Slovenijo.

In reply to by znamo in zmoremo (nepreverjen)

Kritik (nepreverjen)

Upravnik Staninvest je vse prepustil čistilkam ,ki s krpo dvakrat potegnejo čez stikala v liftu in obrišejo kljuke na vratih z žegnano vodico . Glede cene pa molčijo in lahko samo čakamo koliko nas bodo oskubili. To je navadna lopovščina..

Kurta (nepreverjen)

Kot da je problem vzet krpo in razkužilo in v 5 minutah očistiti stikala, kljuke in ograjo.

Stošek 2 eura za razkužilo na 3 mesece na stanovanje. Če pa so lenuhi pa naj plačujejo.

Čuj,čuj (nepreverjen)

Kurta ti si pravi jamski človek ! Problem je ,ker so upravniki sami določili kdo bo razkuževal ! Najprej sorodniki,prijatelji in na koncu čistilke ! Ceno bodo določili naknadno ! Upravniki so pravi vojni dobičkarji in vsi se jim moramo upreti ! Kaj počnejo inšpekcije se sprašujejo tudi na NIJZ in ZELS ?
PETICIJA zoper samovoljno odločitev ! Vsi podpisati .

In reply to by Kurta (nepreverjen)

Njet (nepreverjen)

Plačali bodo tisti, ki jih virus ne bo "pobral".

cena za razkuž… (nepreverjen)

Tukaj so naredili analizo cen za razkuževanje večstanovanjskih stavb: https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/razkuzevanje-stavb-in-prostorov/r… . Pomojem pametno, da upravnike malo nadziramo te dni... Tu so tudi seznam izvajalcev za razkuževanje stavb in prostorof...

Žvižgač (nepreverjen)

Sedaj je čas krivosodja ...prosto po Ivanu .

stane150 (nepreverjen)

Namesto, da si gledala skozi okno kako razkužujejo stopnišča in da je to vstran vržen denar, pa primi sama za krpo in razkuži stopnišče.
Kupi 1l varekine jo razreči in dobiš 150l razkužila kar zadošča za en teden ali več in stane 1l varekine okog 4€
S tem boš bolj varna in še dolg čas ti ne bo!

Starejše novice