Ne le v koruzi skrite cevi iz nerjavečega jekla, tudi naboji s šibrami v plastenki so nastavljeni v koruzi čakali na nesrečne kmete. Kdo stoji za milo rečeno vse bolj neokusnimi poskusi obračunavanja s kmeti?

Neznani storilec na območju Slovenskih goric, predvsem v Negovi in na širšem območju občin Gornja Radgona in Benedikt, kot po tekočem traku uničuje kombajne za siliranje in žetev koruze ob tem pa, kot kaže, namerno ogroža življenja kmetovalcev. Kaj in prevsem kdo se skriva za temi nizkotnimi dejanji?

Samo v nekaj več kot mesecu dni, septembra in oktobra, so se kmetje soočili kar z dvajsetimi uničenimi kombajni, trinajst od tega na območju Policijske postaje Gornja Radgona, sedem pa na območju Policijske postaje Lenart. Oškodovanih je bilo najmanj petnajst lastnikov kombajnov, v dveh primerih sta lastnika bila oškodovana po dvakrat, največ škode je po doslej znanih informacijah utrpel Feliks Kramberger iz Negove, ki se ukvarja predvsem z govedorejo.

Huje od ostalih sta bila odškodovana še Krambergerjev sosed Aljaž Bratuša iz Negove in Uroš Cetl iz Spodnje Ščavnice, ki sta se 'opekla' po dvakrat. Zlasti Bratuša bi imel še več škode, če v nekaj primerih še pred žetvijo oziroma siliranjem ne bi izvedli iskalno akcijo, ko so pred prihodom kombajna v pridelku na njivi odkrili takšne in drugačne 'ovire'. 

Po prepričanju domačinov bi se kaj hitro lahko zgodilo, da bi kateri izmed voznikov kombajna ali kmetovalcev zaradi neslanih šal utrpel hude poškodbe ali celo izgubil življenje. Nastavljene cevi iz nerjavečega jekla bi ob srečanju z noži kombajna lahko odletele proti vozniku kombajna ali pa v bližnjo okolico in (usodno) poškodovale ljudi.

Novi dokazi, ki uničevanje kombajnov postavljajo v povsem drugo luč

A dokazi, ki jih objavljamo, postavljajo uničevanje kombajnov v povsem drugo luč. Neznanec ali več njih v koruzo ni nastavljal le cevi iz nerjavečega jekla, temveč tudi plastenke napolnjene s šibrami. Te so našli v Negovi, na eni zimed njih mladega gospodarja Aljaža Bratuše.

»V soboto, 12. oktobra 2019, smo na koruznem polju v Negovi poškodovali enoredni kombajn zaradi nastavljene nerjaveče palice, 14. oktobra 2019 pa smo, na srečo, pred kombajnom naleteli na nastavljeno plastenko z naboji in šibrami. V primeru, da bi s kombajnom zadevo poželi, bi lahko prišlo do eksplozije ali pa bi metki pričeli leteti iz rora kombajna. Če nabojev ne bi našli pred kombajnom, bi lahko slednji povzročili smrtne žrtve,« nam je povedal domačin iz okolice Gornje Radgone.

»Primer je bil prijavljen policiji, ki bi naj najdeno plastenko posredovala na analizo v Ljubljano. Še vedno nismo prijeli nobenih odgovorov, ali je bil v plastenki tudi smodnik, ali policisti zadevo sploh še preiskujejo. Kdaj bo storilec kaznovan za svoja dejanja? Je bila to grožnja s smrtjo?« se sprašujejo.

»Lastnik te kmetije iz Negove je bil prva žetev tovrstnega kaznivega dejanja že pred štirimi leti. Najprej so bili ti izdelki iz nerjavečega jekla nastavljeni le na njegovih parcelah, kasneje pa tudi pri vseh njegovih strankah. Storilec njive izbira torej s točno določenim namenom – uničiti kombajn točno določeni osebi. Storilec torej dobro ve, kdo je lastnik katere njive in katere koruze so namenjene siliranju,« meni vir iz okolice Gornje Radgone.

Več kot le ustrahovanje in uničevanje tuje lastnine

Poleg uničevanja kombajnov so ves ta čas prav pri Bratuševih ponavljali tudi drugi nenavadni incidenti, kot so preluknjana folija na silosih, prerezane silažne in suhe bale, z gnojnico zalita vhodna vrata in avtomobili, železo najdejo tudi v žitih in v travnikih, za njih je bila podana tudi lažna prijava, da je nekdo padel v hruško (tudi ta primer še ni razrešen in raziskan, op. p.). Gre za istega storilca?

Tiskovna predstavnica Policijske uprave Murska Sobota Suzana Rauš podrobnosti preiskave ne razkriva, potrdila je le, da »glede najdbe sumljivega predmeta (plastenke z naboji op. p.), o katerem sprašujete, vas obveščamo, da v danem primeru ne gre za eksplozivno telo in je bil predmet posredovan v nadaljnjo preiskavo, vendar analiz še nimamo«.

Komandir Policijske postaje Gornja Radgona Aleksander Kreslin dodaja, da so policisti na strani kmetovalcev in sploh oškodovancev in delajo vse, da bi imeli dovolj dokazov zoper storilca. 

»Kmetom lahko sporočimo, da smo na njihovi strani in se aktivno vključujemo v zadevo oziroma skušamo narediti vse, da bi prišli na sled storilcu kaznivega dejanja,« je zagotovil Kreslin.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice