Vir: Pokrajinski arhiv Maribor
Čas je za nostalgijo. Video, ki je bil pred dnevi objavljen na YouTubu, povzame zgodovino tovarne, ki je na območju celotne Jugoslavije pustila velik pečat.

Ste že slišali za YouTube profil Balkan Berater? Gre za izobraževalni profil, ki ima že več kot pet tisoč sledilcev. 

Na profilu objavljajo kratke izobraževalne posnetke, v katerih pojasnjujejo dogodke, zgodovino in politiko na območju nekdanje skupne države Jugoslavije.

Na nostalgičnem profilu velikokrat predstavljajo legendarne jugoslovanske tovarne in proizvode. 

Pred kratkim so pozornost posvetili Tovarni avtomobilov in motorjev Maribor. Ta je zagotavljala kruh in preživetje več kot 9000 delavcem in je vrsto let predstavljala enega od stebrov mariborske industrije in identitete mesta.

V tovarni so se ukvarjali tudi s stanovanjsko problematiko svojih zaposlenih, skrbeli za kulturno, športno, rekreacijsko, turistično udejstvovanje, skratka za to, da tovarna ne bi bila zgolj mesto vsakodnevnega dela, temveč bi imela dodano vrednost, njeni zaposleni pa bi se počutili kot pomemben del kolektiva.

Predstavili pot tovarne »od vzpona do padca«

V videu z naslovom 'TAM Tovarna avtomobilov Maribor - od vzpona do padca' predstavijo celotno zgodovino mariborske tovarne. 

»TAM je slovenska tovarna tovornih vozil in avtobusov iz Maribora. Tovarna je bila ustanovljena 31. decembra 1946 po ukazu Josipa Broza Tita pod imenom Tovarna Avtomobilov Maribor,« uvodoma povedo v videu. 

Prvi avtomobil, ki so ga naredili v novi tovarni, je bilo tovorno vozilo TAM Pionir, ki pa so ga izdelovali po češki licenci. Leta 1961 se je tovarna preimenovala v Tovarno avtomobilov in motorjev Maribor ter leta 1961 proizvedla prvo vozilo, ki je v celoti nastalo na podlagi znanja in izkušenj TAM-ovih strokovnjakov - kamionček TAM 2000.

Po 50 letih obratovanja je bil junija 1996 za TAM uveden stečajni postopek, za več tisoč zaposlenih pa se je pričel boj za preživetje, bodisi v obliki predčasne upokojitve bodisi z odhodom na borzo dela.

»Za vedno se bom spominjal vonja njegovega motorja«

Pod objavljenim posnetkom se zvrstijo številni komentarji, v katerih se ljudje spominjajo na TAM-ova vozila, ki so jih vozili in delijo svoje izkušnje.

Zbrali smo le nekaj komentarjev, ki pričajo o velikem pečatu in lepih spominih, ki so jih TAM-ova vozila pustila na njihovih uporabnikih. 

»Kdor se je naučil voziti na 'Tamiču', je šofer do konca življenja. 'Tamič' pusti zelo lepe spomine na vožnjo z njim. Ko ga zjutraj prižgeš, zbudiš celo ulico in misliš, da gori sosedova hiša ... To je bil naš 'Tamič'. Ljubili smo ga iz vsega srca in ga bomo imeli radi in se ga spominjali z nasmehom.«

»Še ena v nizu številnih tovarn, ki imajo lepo zgodovino in močno nostalgijo. Kakor smo ustvarjali, tako smo tudi uničevali.«

»Leta 2001 sem končala avtošolo. Izpit sem opravila na TAM-ovem avtobusu in kamionu. Moj oče je imel TAM 5000, ki sem ga tudi jaz vozila. O njegovi kvaliteti priča dejstvo, da je bil tudi po petdesetih letih v voznem stanju in registriran.«

»Tam 4500 je eden najlepših tovornjakov, kar jih je bilo kdaj narejenih. Za vedno se bom spominjal vonja njegovega motorja.«

»Prvi kamion, ki sem ga imel, je bil TAM 130T11B, mislil sem, da ni boljšega … Odločim se, da ga prodam in kupim Mercedesa. Šele takrat sem spoznal, kako naiven sem bil.«

Komentarji (8)

SLO (ni preverjeno)

Neverjetno je, da so že v času socializma imele 'močno' tovarno avtomobilov v Mb a sedaj ni več nobenega sposobnega, da bi prišli barem do ranga iz 70 let. Ne sedaj je v modi grabežljivost in lopovščina na vsakem koraku.

Mart (ni preverjeno)

Poslovna cona Tezno je polna sposobnih in inovativnih podjetij, tudi iz avtomobilske branže, tako da je tvoje pisanje čisto klasično jamranje.
TAM pa je propadel prav zaradi tega, ker je stagniral in mu je manjkalo razvoja. Napaka je bila, da ga niso v 90ih prodali MAN-u ali podobni tuji firmi. Stavim, da bi znamka preživela.

In reply to by SLO (ni preverjeno)

iz ruš doma (ni preverjeno)

tamovi avtomobili so bili tako grdi
da je vsak sovražni vojak pobegnil ko ga je videl
Zato so jih tudi umaknili i iz opreme v več državah sveta
Pri nas v času JLA smo dajce klicali JAKO DIMI
se je saj slišalo bolj moderno japonsko
Ja Jakodimi je bilo pravo ime za tamove tovornjake

In reply to by Mart (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

Veš ti komu smo mi pravili Dobropuši?

In reply to by iz ruš doma (ni preverjeno)

janban

Tovarno je v razvoju povozil čas. Ne vem zakaj toliko jamranja za eno zanič fabriko.

most (ni preverjeno)

tipično sds razmišljanje. TUDI VAS JE POVOZIL ČAS. HVALA BOGU.

In reply to by janban

Surfeiter (ni preverjeno)

Sem pogledal video ... in čeprav sem mislil, da o TAM-u dosti vem, so me osupljive številke proizvodnje, zgrajenih stanovanj za delavce, število kooperantov, število tujih predstavništev i tovarn TAM-a v tujini ponovno fuknile na rit ... in se vprašam ponovno ... zakaj smo že zamenjali družbeni red in ekonomijo gospodarstva? Za 4 kg gnilih napolitank za 1,5 €/osebo, za pest drobtin iz miz prekletih živinskih tatov? Eeeeeee, moj narode, eeeeeee, stoko jedna ....

FRAP (ni preverjeno)

TAM je bila močna firma in bogata šola za zaposlene. Veliko teoretičnega in praktičnega znanja tehničnih strok si je bilo mogoče tu pridobiti in ga prenašati na mlajše. Škoda, da vedno propade tudi tisto, kar je dobrega, strokovnega in koristnega. Pa še nekaj takih tovarn je bilo v Mariboru. Politika pač gre svojo pot in kar je bilo se več ne ponovi.

Starejše novice