Posnetek vklenjene mladoletnice na avtobusni postaji je zaokrožil na družbenih omrežjih in Slovenijo razdelil na pol.

Zgodilo se je včeraj popoldne na Vranskem. Na Policijsko upravo Celje so poklicali iz avtobusnega podjetja in zaprosili za intervencijo policije zaradi potnice, ki naj bi se na avtobusu nedostojno vedla, vznemirjala voznika in potnike. Pomirila se ni niti po prihodu policistov, ki sta jo s strokovnim prijemom odstranila iz avtobusa in jo vklenila.

Kakšno je ozadje?

17-letnica brez zaščitne maske na avtobus vstopi v Ljubljani. Šofer jo opozori, naj si jo nadene, a ga ne upošteva. Še več. V Nomagu pravijo, da je potnica voznika verbalno napadla. Šofer pokliče nadrejenega, ti pa policijo.

V družbi Nomago še trdijo, da se je potnica obnašala nevarno, da je ogrožala varnost šoferja in potnikov. Umirila pa naj se ne bi niti po prihodu policistov.

Policista jo pričakata na avtobusni postaji na Vranskem. Od dekleta, ki je tik pred osemnajstim rojstnim dnem, zahtevata osebni dokument. Mladoletnica ju zavrne.

»Nista mogla ugotoviti njene identitete, zaradi tega sta jo seznanila, da jo v tem primeru lahko privedejo na policijsko postajo, da izvedejo identifikacijski postopek,« pojasnjuje inšpektor iz Generalne policijske uprave Vladimir Ilić.

Opozorilo ne zaleže. Policista uporabita najmilejša prisilna sredstva. Za Radio 1 mladoletnica potrdi, da policiji ni želela izročiti osebnega dokumenta, doda tudi, da so jo policisti opozorili, da bodo uporabili silo, a jo je šokiralo, ko so to tudi res storili. Začela je kričati in jokati. Trdi še, da je policist na njej klečal.

Na kraj pride potničina mati, s pomočjo katere so nato policisti ugotovili identiteto mladoletnice. Ta je šele nato policistom izročila osebni dokument.

Na posnetku, ki je zaokrožil po spletu, gledamo vklenjeno mladoletnico, ki mirno sedi na postaji. Ob posnetku pa njene besede: »Na silo so me zvlekli iz avtobusa, vrgli na tla in vklenili zaradi maske.« 

Policija pa na drugi strani trdi, da niso posredovali zaradi nenošenja maske, ampak zaradi njenega vedenja.

»Informacija je bila, da oseba, ki ne nosi maske, krši javni red in mir, ker se nedostojno vede. Torej se nesramno vede do voznika in ostalih potnikov,« še pojasnjujejo na Generalni policijski upravi.

Neimenovani dolgoletni voznik, sodelavec šoferja Nomaga, ki je vozil avtobus, na katerega je vstopila 17-letnica, opozarja, da so prav vozniki tisti, ki so kljub dobronamernim opozorilom prvi na udaru. 

»Mi smo tu, da opozarjamo. Rečeš mu, on pa ti jezik kaže ali pa odgovarja: 'Ne, mama mi je rekla, ni treba maske. Če oni v parlamentu nimajo mask, zakaj bi pa mi meli.' Mulo mi je danes zjutraj to rekel,« pripoveduje šofer.

Mnenja med mimoidočimi so deljena

Karel Vidergar pravi: »Potem bi morali iz parlamenta marsikaterega odpeljati, če bi bi zakon za vse enak, ampak ni.« 

»Žalostno, ampak mladi se morajo tudi prilagoditi, tudi jaz sem imela masko in se bojim za zdravje,« dodaja Krista, Marjan Tandara pa meni, da bi morali policisti najti drugo pot: »Naj je 17-letnica ali pa 77-letnica, na tak način se ne dela z ljudmi. Verjetno si je zaslužila neko sankcijo, neko kazen, če ni ubogala. Če ni drugega prekrška naredila, ne vem, če je prav, da jo nekdo vklene.«

Mira Les pa opozarja: »Če je deklica rekla, da je mladoletna, da pridejo starši, bi morali počakati na starše in potem ravnati, ker to je mladoletna oseba, ima to pravico, da so starši zraven.«

Katere vrste prisilnih sredstev sta uporabila policista in kakšne so bile okoliščine, bo zdaj preverjala komisija Generalne policijske uprave. Kaj se je dogajalo na avtobusu sodelavec šoferja ne ve: »Ta šofer, ki je včeraj vozil, je zelo prijazen. Zelo prijazen. Primeren voznik, v nulo. Ga poznam, kapo dol.«

Potnico čaka obdolžilni predlog na pristojnem sodišču, zaradi nenošenja maske na javnem prevozu pa bo policija podala predlog zdravstvenemu inšpektoratu.

Kdaj lahko policisti nekoga vklenejo? Generalna policijska uprava pojasnjuje ...

V 79. členu zakona o nalogah in pooblastilih policije je določeno, da smejo policisti sredstva za vklepanje in vezanje uporabiti, če je glede na okoliščine mogoče pričakovati, da se bo oseba upirala ali samopoškodovala, napadla ali pobegnila ali če je to nujno za varno izvedbo privedbe ali pridržanja. 

Sredstva za vklepanje in vezanje imajo poleg represivne tudi preventivno funkcijo, saj jih smejo policisti pod navedenimi zakonskimi pogoji uporabiti še preden je prišlo do upiranja v policijskem postopku, napada na policista ali koga drugega in podobnih prepovedanih dejanj.

Policisti najpogosteje uporabijo ta sredstva, ko oseba v policijskem postopku ne upošteva njihovih opozoril in ukazov in ne morejo drugače preprečiti upiranja ali samopoškodovanja, napada ali pobega (preventivna funkcija) ter ko oseba stori katero od navedenih štirih dejanj in policisti zoper njo na podlagi zakona uporabijo druga prisilna sredstva - na primer telesno silo, in nato še sredstva za vklepanje in vezanje, da osebi preprečijo nadaljnje upiranje, samopoškodovanje, napad ali pobeg (represivna funkcija).

Pred uporabo prisilnih sredstev policisti ukažejo osebi, kaj mora storiti ali opustiti, in jo opozorijo, da bodo ob neupoštevanju ukaza uporabili prisilno sredstvo, razen če bi ukaz in opozorilo onemogočala izvršitev policijske naloge ali če okoliščine ukaza in opozorila ne dopuščajo. 

V skladu z zakonom o nalogah in pooblastilih policije zadostuje že enkraten ukaz in opozorilo. Cilj policije je, da skušajo policisti policijsko nalogo opraviti z uporabo milejših policijskih pooblastil.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

"Če oni v parlamentu nimajo mask, zakaj bi pa mi mel"

dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

EDINI RELEVANTEN PODATEK V TEJ JOKAJOČI NOVICI, MASOVEN UPORT JE EDINA REŠITEV, BOLI NAS KURAC ZA TA NENEVAREN VIRUS Z 0,02% SMRTNOSTJO

In reply to by dd (nepreverjen)

Jasnovidec (nepreverjen)

Kreten zabit vzami tablete pa spat teslo.

In reply to by dd (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

Ampak naši v parlamentu so pametni in ne obična raja, ki ga pije in sere vsepovsod ko kure

In reply to by dd (nepreverjen)

božidar (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

MOGOČE MU NI DALA PA SE JI JE MAŠČEVAL ŠOFERJI SO STARI KURBIŠI

Kritik (nepreverjen)

Zakaj morajo šoferji nadzirati odredbo vlade ? Kdor noče pač noče nositi maske .

Jasnovidec (nepreverjen)

Policija je ravnala tako kot je treba ta pritegnjena smrklja katera je provocirala namerno za vzbujanje pozornosti pa je lahko srečna,da ji že prej kdo od potnikov ni razbil gobca.
Ker je pri uličnih protestnikih zoper nošenja mask je na tem avtobusu namerno izvala incident policaja bi jo pa z avtobusa morala vreči po zraku in šele potem vkleniti,ker ju je zmerjala in ni hotela dati osebnih podatkov.
Torej kreteni njene sorte vsi pridejo na vrsto.Osebno koga bom videl brez maske ga bom brcnil v bučo,da mu je pol odtrgam.Zaradi navadnih zdrogiranih bedakov bom jaz tvegal okužbo.Ziher ja.

Bert (nepreverjen)

Temu se rece prekomerna uporaba sile.
Nikogar ni ogrozala in ne, ni treba takoj cvilit da se bo kdo okuzu ce ni mela trapaste maske. Ko da gre za Ebolo al kej podobnega. Dejte se mal v roke vzet, bebcki infantilni.

Starejše novice