Pogrebno podjetje Maribor kot upravljavec pokopališča Pobrežje obvešča, da bo opuščene grobove na Pobrežju ponudilo novim najemnikom.

Opuščanje grobov in posledično tudi neplačevanje grobnine predstavlja problem vsakega upravljavca pokopališč, so navedli v Pogrebnem podjetju Maribor.

Pokopališče Pobrežje je sicer opredeljeno kot trajno pokopališče, vendar je prostorsko omejeno in na podlagi odloka o razglasitvi kulturnih in zgodovinskih spomenikov na območju občine Maribor razglašeno za kulturni in zgodovinski spomenik. Pri tem se pokopališki kompleks varuje v celoti. 

Na pokopališču novih grobnih mest ni, z izjemo žarnega zidu. Najem talnega groba na pokopališču Pobrežje je torej mogoč samo v dveh primerih: ob smrti pokojnika ali s prenosom najemništva. 

A vse pogostejše pobude mnogih Mariborčanov z izrecno željo po grobnem mestu na Pobrežju so Pogrebno podjetje Maribor privedle do odločitve, da se opuščeni grobovi oddajo tudi vnaprej. 

Tako bo Pogrebno podjetje Maribor kot upravljavec pokopališča Pobrežje opuščene grobove na Pobrežju ponudilo novim najemnikom

Kaj to pomeni?

Grobovi bodo opremljeni s temelji, kot to določa odlok o pokopališkem in pogrebnem redu na območju Mestne občine Maribor, skladno z načrtom razdelitve na pokopališčne oddelke in grobove.

S tem Pogrebno podjetje Maribor sledi željam uporabnikov, hkrati pa zadosti zahtevam navedenega odloka. Za vse informacije se lahko obrnete na pisarno pokopališča Pobrežje na telefonsko številko 02 480 01 32 ali e-naslov [email protected].

Ste vedeli?


Pokopališče Pobrežje je najstarejše delujoče mariborsko pokopališče, katerega zgodovina sega v leto 1879. Njegovo pomembnost označuje uvrstitev na seznam Evropsko pomembnih pokopališč pri Združenju evropsko pomembnih pokopališč.

Ob dejstvu, da so na pokopališču grobovi mnogih pomembnih ljudi, ki so oblikovali srednjeevropsko zgodovino, je pobreško pokopališče pravi muzej na prostem

Je neizčrpen kulturnozgodovinski zaklad in je z občinskim odlokom v celoti razglašeno za kulturni spomenik lokalnega pomena. Je tudi del »Poti evropskih pokopališč«, uvrščene med Kulturne poti Evrope pod okriljem Evropske komisije. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pajcek (nepreverjen)

Čemu je namenjeno vsakoletno plačilo groba ? Poglejte kako so zaraščene poti s plevelom . Kdo to rihta na Pobrežju . Samo kasirali bi

Starejše novice