Precepljenost je še vedno slabša. Kaj o tem pravi pediatrinja iz Lenarta, ki je pred dvema letoma podala ugovor vesti?

Pred dvema letoma smo poročali o pediatrinji, ki je podala ugovor vesti o zdravljenju necepljenih otrok in tako se je razplamenela razprava o tem, ali je to sploh sprejemljivo.

Kljub obveznemu cepljenju je takrat na ministrstvo za zdravje prispelo okoli 600 vlog za opustitev cepljenja in število cepljenih na nekaterih območjih ni dosegalo deleža, ki bi zagotavljalo zaščito celotni populaciji.

Ugovor vesti nastal zaradi nemoči

Ponovno smo obiskali Bernardo Vogrin, pediatrinjo iz Lenarta, ki je s svojim ugovorom vesti razburkala slovensko javnost. Odločila se je namreč, da zaradi zaščite hudo bolnih pacientov, kot so otroci z levkemijo, presajenim srcem ali drugih bolezni, zaradi katerih ne smejo biti cepljeni, ne sprejema necepljenih otrok. Zaradi te odločitve pa je bila deležna številnih žalitev. 

»Ugovor vesti v obliki, kot je bil podan zdravniški zbornici, je nastal predvsem zaradi nemoči posameznika v sistemu, ki je popolnoma odpovedal. Pediatri smo v zadnjih desetih, petnajstih letih intenzivno opozarjali nadzorne institucije, kot so Nacionalni inštitut za javno zdravje, direktorat za javno zdravje pri ministrstvu za zdravje, da precepljenost upada. Dobivali smo številke, ki so bile slabe, vsako leto slabše in še vedno so vedno slabše. Pediatri smo bili pri tem izjemno zaskrbljeni, naslavljali smo številne prošnje na odgovorne inštitucije, da nam pri tem pomagajo, naj ukrenejo, sprejmejo učinkovite sistemske ukrepe, ki bodo zajezili upad precepljenosti. A žal smo vedno naleteli na gluha ušesa,« pojasnjuje za Mariborinfo.

Kot zdravnica se je znašla v situaciji, ko je imela ogromno dela in ogromno ogroženih otrok, ki jih po njenih besedah ogrozijo necepljeni. Tako so imunsko izjemno oslabljeni otroci podvrženi bolezni, ki izbruhne v vrtcu ali pa jo dobijo v čakalnici, pediatri pa te dileme pripeljejo v stisko, zato je nek ukrep nujen, pojasnjuje Vogrinova.

»In ker preprosto druge rešitve ali posluha ni bilo, sem se odločila za to pot,« pravi.

Nepravično je jemati čas drugim pacientom

Pri tem pa je bila deležna tudi številnih pritiskov in nepravičnega odnosa s strani staršev, ki se niso želeli resnično informirati o cepljenosti, temveč so zgolj zavlačevali postopke, ki bi jih bilo treba speljati v primeru zavračanja cepljenja. 

»Šlo je za izkoriščanje časa, ki je namenjen pacientu. In če si pri taki obremenjenosti, ki smo ji priča v našem okolju – takrat pa še večji kot sedaj, nekdo neupravičeno vzame preveč časa zaradi lastnih interesov in brez pravega namena, so na škodi drugi pacienti. Predvsem tisti, ki resnično potrebujejo zdravnika. Pravzaprav sem bila v situaciji, ko je bilo treba delo racionalizirati in resnično zaščititi zelo ogrožene paciente. Predvsem zaradi tega, ker tega niso opravljale odgovorne inštitucije in je bil to klic v sili,« pojasnjuje.

A sama pravi, da ima sedaj srečo, da dela z razumevajočo in dobronamerno populacijo, zaradi česar ne zahaja v konflikte s tistimi, ki bi zaradi lastne stiske ali lastne neinformiranosti ne želeli cepiti otrok: »Sploh odkar starši vedo, da je pri meni takšno pravilo. In če kdo od staršev ne želi cepiti otroka, pa zaide v našo ambulanto, se z njimi o tem odkrito pogovorimo. Večinoma pa starši, ki resnično ne želijo iz lastnih prepričanj cepiti otroka, spoštujejo našo odločitev in ne prihajajo v našo ambulanto. Zaradi česar sem resnično hvaležna.«

Katero cepljenje se zavrača in kakšni so negativni učinki?

Pediatrinja, ki skrbi za okoli 1850 bolnikov, pojasnjuje, da starši nimajo selektivne izbire, večinoma le ne želijo cepiti s cepivi, ki so na razpolago: »Sama ne opažam, da bi zavračali kakšno cepivo kategorično. Morebiti se težje odločajo za tiste, ki niso obvezna, ampak so po lastni izbiri. Takrat dlje časa razmišljajo in se informirajo, ali da ali ne.«

Število cepljenih je odvisno od sezone: v času sistematskih pregledov jih cepi več kot 20 na teden, drugače pa okoli deset, pravi. 

A kakšnih dokazanih hujših reakcij še ni zabeležila. Bili so zgolj manjši in pričakovani stranski učinki, o katerih obvestijo že vnaprej, to so razne otekline ali povišana temperatura. Težjih stranskih učinkov, ki bi bili dokazano povezani s cepivom, pa po njenih besedah ni bilo.

Zakaj cepiti?

»Cepljenje je definitivno najbolj učinkovit preventivni ukrep proti širjenju nalezljivih boleznih, tudi prihrani in reši največ življenj – predvsem otroški populaciji. Zavračanje pa se je predvsem razmahnilo, ker ljudje niso deležni dovolj pravilnih informacij. Ravno na to pediatri že leta in leta opozarjamo. Pravilne promocije, prikaz učinkov cepljenja na pravi način s strani odgovornih institucij v naši državi žal ni dosegljiv. Se ga odgovorne inštitucije, kot je NIJZ in ministrstvo za zdravje ne izpeljeta tako, kot je to navada v razvitih državah,« še dodaja.

Vogrinova si želi dobrega odnosa s pacienti, predvsem pa zaupanja: »Žal, to nezaupanje, ki se je z leti ustvarilo oziroma ga je politika ustvarila z namenom, da je prikrivala slabe razmere v zdravstvu, škodi vsem, predvsem pa bolnikom. Želela bi si, da bi to zaupanje ponovno vzpostavili. Le v primeru resničnega zaupanja je uspeh zdravljenja bistveno boljši.«

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Eko terorizem (nepreverjen)

Ugovor vesti zdravnika ?....Kaj pa Hipokratova prisega ? Ali jo motijo tudi otroci priseljencev ?

markow83 (nepreverjen)

Če želi pomagat bolnim, mora pustit tiste, ki so zdravi in imajo neumne starše. Ne vidim problema s hipokratovo zaprisego.

In reply to by Eko terorizem (nepreverjen)

DanijelMB (nepreverjen)

Če bi bil funkcionalno pismen, bi sam ugotovil, da jo motijo funkcionalno nepismeni starši, ki ne cepijo svojih otrok. Ampak ne sekiraj se, napadaj jo še naprej

In reply to by Eko terorizem (nepreverjen)

Hipokrit (nepreverjen)

Ugovor vesti je etični pojem v isti meri kot Hipokratova prisega.
Kaj ti je naredil priseljenec? Speljal ti ženo?

In reply to by Eko terorizem (nepreverjen)

Kaj pa ... (nepreverjen)

negativne posledice cepljenj ... nima vesti ... je nacistka

Hipokrit (nepreverjen)

... kad kreten z 8 letno izobrazbo pametuje o vrhunski imunologiji.

In reply to by Kaj pa ... (nepreverjen)

czd (nepreverjen)

Zdravstveni nateguni...Je bil pred kratkim en italjanski film na rtv ravno na to temo kako so podkupljivi v zdravstvo.
Predpisujejo nepreverjena zdravila od dobavitelja ,ki jih najbolj podmaže(potovanja, računalniki...)

VelikiRob (nepreverjen)

Če je šalica polna čaja, vanjo nove vsebine ni mogoče dotočiti. Ona je rešila svoj problem. S starši se ni potrebno ukvarjati in jih prepričevati, ni ji treba pisati prijav in podobno. Odličen recept, ni človeka ni problema!
Zanikanje zapletov je nodgovorno. Če človek noče ničesar videti pač ne vidi. Na ta način resnici ni mogoče priti naproti!

Vajz (nepreverjen)

Bravo. Ampak, to bi moralo iti pravilo, ne izbira posameznega zdravnika. Kdor hoče biti natur, naj bo natur....

Lovro R. (nepreverjen)

Saj je čisto jasno argumentirano. Tudi če ti zdravnik predpiše zdravila, jih jemlješ, če zaupaš v medicino; če pa jih nočeš in ne zaupaš, greš pač k alternativcu.

Starejše novice