Pionirska knjižnica je odprla vrata na novi lokaciji. Iz Rotovškega trga se je preselila, ker je gradnja Centa Rotovž ovirala dostopnost do knjižnice. Na nadomestni lokaciji je zdaj zaživela skupaj s čitalnico in knjižnico za odrasle.

Center Rotovž, ki bo občino stal okoli 25 milijonov, naj bi na Rotovškem trgu zrasel do leta 2024. V vmesnem času so iz starih, sedaj že porušenih prostorov, že preselili osrednjo enoto Mariborske knjižnice.

Zaradi gradnje Centra Rotovža se je na nadomestno lokacijo v trgovski center City zdaj preselila tudi mariborska Pionirska knjižnica.

»Nam pomeni to neko novo obdobje, nove prostore,« je selitev komentirala Darja Barber, vodja Pionirske knjižnice: »Smo pa v čakanju na tiste res nove prostore, ki bodo zgrajeni na Rotovškem trgu.«

Selitev, ki se je začela 6. aprila, je po besedah vodje pionirske knjižnice potekala nemoteno. Nekaj težav jim je predstavljala selitev velikega pulta.

»Poslovalni pult je bil iz takega materiala, da bi potrebovali Supermana, da bi to sem prinesel,« se je pošalila. Pult je na novi lokaciji zato v malo drugačni obliki, a še vedno v značilni rdeči barvi. 

Na novi lokaciji boljša dostopnost 

V trgovskem centru City so zdaj združeni čitalnica, knjižnica za odrasle in pionirska knjižnica. V knjižnici pravijo, da je to velik plus za obiskovalce. »To omogoča celovitejšo storitev knjižnice, boljšo dostopnost,« pravi direktorica Dragica Turjak. Obiskovalcev je okoli 170 v dneh, ko ni gneče, v nekaterih dnevih tudi 300. 

Četudi je sprva kazalo, da Pionirske knjižnice ne bo treba seliti, se je izkazalo, da drugače ne bo šlo. 

»Na Rotovškem trgu na začetku niti ni bilo tako moteče, ko so pripravljali gradbišče, ampak ko so se gradbena dela začela pa smo bili deležni vibracij, delavci so bili ob določenih trenutkih zelo glasni,« razlaga Darja Barber. Prav tako je bil otežen dostop do vhoda v knjižnico. 

Turjak dodaja, da so si prizadevali za selitev na nadomestno lokacijo, ker vidijo v tem več prednosti: »Smo zelo veseli, da nam je to uspelo, da je tudi pionirska knjižnica v nadomestnih prostorih, v neposredni bližini knjižnice za odrasle in čitalnice.« Direktorica meni, da to zelo olajša obisk družinam.

Danes že prva pravljična ura na novi lokaciji

Kot pravi direktorica, so obiskovalci z nadomestnimi prostori zadovoljni: »Prostori so kvalitetnejši, kot so bili na Rotovškem trgu, tudi zaposleni se tukaj dobro počutijo.«

Dodaja, da je v zadnjih dveh letih na splošno upadel obisk knjižnice. Računa, da se bodo zdaj stvari začele vračati v normalne tirnice. »Ljudje so zdaj spremenili svoje navade,« pravi: »Ni se toliko zmanjšala izposoja, kot pa sam obisk. Ker zdaj en član družine izposodi za vso družino.«

V knjižnici pričakujejo, da se bodo zdaj tudi otroci vrnili. Danes ob petih imajo prvo pravljično uro na novi lokaciji.

Kot pravi Barber, pričakujejo, da jih bodo stari obiskovalci našli v novih prostorih in v tem tednu množično obiskali: »Ker verjamem, da so nas pogrešali. Ker se tudi šolsko leto približuje h koncu in mislim, da bodo pri nekaterih predmetih potrebovali našo pomoč.« 

V času selitve so bile ustavljene zamudnine in opomini. Ponovno bodo tekli od 12. maja.  

Po koncu gradnje se bo Pionirska knjižnica vrnila nazaj na Rotovški trg, a ne v isto stavbo. Dom bo dobila ob svoji starejši sestri v novo zgrajenem Centru Rotovž.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice