Slika je simbolična.
Vas skrbi, ali so vaši starejši svojci doma varni? Rešitev je e-oskrba, ki 24 ur na dan zagotavlja povezavo z zdravstvenim osebjem in organizacijo pomoči v nujnih primerih. E-oskrbo financira tudi mariborska občina. Preverite, kakšni so pogoji.

Vedno več starejših oseb, invalidov in kroničnih bolnikov si želi čim dlje bivati v svojem domačem okolju, hkrati pa so pri tem pogosto prepuščeni sami sebi.

Če se počutijo zelo slabo, če padejo ali jih zadene možganska kap, pogosto ne morejo niti do telefona ali soseda. Pri tem je lahko v veliko pomoč e-oskrba, ki omogoča takojšen klic v asistenčni center.

Za izvajanje projekta E-oskrba na domu je bil z Zvezo društev upokojencev Slovenije kot konzorcijskim partnerjem na javnem razpisu izbran Telekom Slovenije, kjer poudarjajo, da so potrebe po e-oskrbi pri nas velike.

Gre za sistem, ki ljudem s potrebo po pomoči v domačem okolju omogoča večjo kakovost bivanja, Mestna občina Maribor pa je nedavno objavila javni razpis za subvencioniranje oskrbe na daljavo oziroma e-oskrbe na območju občine.

Subvencija za 50 starostnikov

Z razpisom Mestna občina Maribor občanom subvencionira kritje mesečnih stroškov uporabe storitve socialnega servisa v obliki celodnevne povezave preko osebnega telefonskega alarma.

Storitev oskrbe na daljavo podpira sodobna informacijsko-komunikacijska tehnologija, ki se namesti na domu uporabnika ter mu omogoča, da lahko na enostaven in hiter način pokliče na pomoč. Pomoč mu nudi usposobljeno zdravstveno osebje v asistenčnem centru, ki mu je na razpolago 24 ur na dan.

Mariborska občina bo tako 50 upravičencem, ki izpolnjujejo razpisne pogodbe, dodelila mesečno subvencijo v višino desetih evrov za obdobje 24 mesecev oziroma dveh let.

Kakšni so pogoji pridobitve subvencije?

Do subvencije so upravičene samo osebe, ki imajo prijavljeno stalno prebivališče v Mestni občini Maribor ter tujci, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje v mariborski občini.

Prav tako morajo upravičenci izpolnjevati še en pogoj iz vsaj dveh različnih kategorij, ki so opredeljene v nadaljevanju:

1. Starostni pogoj:

 • so dopolnili starost 65 let ali več.

2. Bivanjske okoliščine:

 • osebe, ki živijo v odročnejših zaselkih Mestne občine Maribor in imajo do najbližje zdravstvene ustanove veliko
 • oddaljenost, živijo pa bodisi sami, bodisi v skupnem gospodinjstvu,
 • osebe, ki bivajo same v lastnem gospodinjstvu,
 • osebe, ki bivajo v skupnem gospodinjstvu s partnerjem, ki prav tako potrebuje pomoč pri življenjskih aktivnostih,
 • osebe, ki bivajo v širši družini, ki je čez dan zaradi službenih obveznosti odsotna.

3. Bolezensko stanje:

 • osebe s težjimi kroničnimi boleznimi,
 • invalidne osebe,
 • osebe z dolgotrajnimi okvarami zdravja,
 • osebe s starostnimi znaki, ki jih navedejo sami, oziroma njihovi svojci.

4. Socialni položaj vlagatelja:

 • osebe, katerih mesečna pokojnina je nižja od minimalne pokojnine za polno delovno dobo.

Upravičenci se lahko prijavijo na razpis z izpolnjeno in podpisano prijavnico, skupaj z dodanimi ustreznimi obrazci ter dokazili, do 30. junija. Več informacij pa lahko posamezniki najdejo na spletni strani občine.

Medicinska pomoč s pritiskom na gumb

Telekom Slovenije in Zveza društev upokojencev Sloveni si prizadevata za zagotovitev dodatnih sredstev za širitev oskrbe, saj trenutno na to storitev čaka okoli 2000 upravičencev.

Asistenčni center Telekoma Slovenije je po lastnih navedbah v obdobju od maja 2022 do aprila 2023 prejel 20.236 klicev uporabnikov e-oskrbe. V tem obdobju je pomoč nudil 1037 uporabnikom, od tega je bil 201 primer takšen, da je bila potrebna intervencija nujne medicinske pomoči.

Kot že omenjeno lahko uporabnik e-oskrbe kadar koli 24 ur na dan pokliče asistenčni center s preprostim pritiskom na gumb varovalnega telefona, ki je nameščen v njegovem domu, ali s pritiskom na gumb za klic na pomoč na zapestnici.

Poleg zapestnice uporabnik prejme mobilni detektor gibanja na obesku, ki samodejno zazna padec in ob tem sproži klic v asistenčni center. Za začetek uporabe je potrebna namestitev opreme, ki jo izvede tehnik Telekoma Slovenije. Namestitev je enostavna, brez vrtanja in posebnih napeljav.

Komentarji (6)

RP (ni preverjeno)

Svinjarija. Vedno se pomaga samo tistim, ki so pod nekimi standardi. Zakaj so pa pod standardi se pa noben ne vprasa. Pravico do pomoci imajo VSI starejsi. S to neko selekcijo pa se dodatno siromasite ali celo onemogocate tiste, ki so vestno placevali prispevke celo zivljenje. Ocitno se bolj splaca bit socialni problem. Taki dobijo vse.

Urška zabuhla (ni preverjeno)

tako je

In reply to by RP (ni preverjeno)

Bili so ali (ni preverjeno)

- izropani
- diskriminirani
- zapostavljeni
- izginuli
- izbrisani

In reply to by RP (ni preverjeno)

Rq (ni preverjeno)

Ali pa jih enostavno ni brigalo, kaj bo potem, ko bodo ostareli. Ker nekdo ki ima redno službo in dela predpisano število let - zakaj ne bi imel kolikor toliko normalne penzije, v okviru slovenskih razmer? Nekdo, ki je pa fušal, delal na črno, delal priložnostno, sploh ni delal, se ni brigal, da je vse poravnano - a smo mi ostali krivi za to? Ampak zdaj ga pa moramo podpirat, na svojo škodo.

In reply to by Bili so ali (ni preverjeno)

Urška zabuhla (ni preverjeno)

tako je

In reply to by Rq (ni preverjeno)

Bodimo socijal… (ni preverjeno)

sozialinfo ch/fachinformationen/fokus/grundeinkommen
grundeinkommen ch/
24ur/novice/slovenija/spremembe-na-podrocju-dela-30-urni-delavnik-in-pravica-do-odklopa-ali-temeljni-dohodek

Starejše novice