Storitev e-oskrbe starejšim in kroničnim bolnikom olajša samostojno bivanje na domu.
Veliko starejših želi čim dlje bivati na svojem domu, a težava nastane, ko padejo ali jih nenadoma obide slabost. Ko nujno potrebujejo pomoč, so velikokrat prepuščeni samemu sebi in nezmožni poklicati na pomoč. To rešuje storitev e-oskrbe.

Ste že slišali za e-oskrbo? Gre za oskrbo na daljavo s pomočjo napredne tehnologije, ki starejšim, invalidom in bolnikom omogoča več samostojnosti v domačem okolju, njihovim svojcem pa precej olajša skrbi. 

Pogosto se zgodi, da starejša oseba pade, medtem ko je sama doma. Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje redno poroča o primerih, v katerih gasilci s tehničnim posegom odprejo vrata stanovanja in omogočijo vstop reševalcem do onemogle osebe.

Prejšnji teden so mariborski gasilci na Razlagovi ulici v Mariboru na tak način pomagali onemogli osebi, ki se je nahajala za vrati v kopalnici stanovanja. Dan kasneje so priskočili na pomoč na Ljubljanski cesti.

Padci so za starejše ljudi včasih usodni, a še več jih umre zaradi predolgega čakanja na pomoč.

Klic na pomoč ob padcu ali slabosti

Storitev oskrbe na daljavo podpira sodobna informacijsko-komunikacijska tehnologija, ki se namesti na domu uporabnika in mu omogoča, da lahko na enostaven in hiter način pokliče na pomoč. 

Oprema e-oskrbe omogoča proženje klica na pomoč s pritiskom na varovani enoti ali na gumb na obesku verižice.

To pomeni 24-urno povezavo s klicnim centrom, kar omogoča takojšnjo intervencijo in nudenje pomoči v primeru slabega počutja oziroma nenadnega padca. Hkrati pa svojcem omogoča stalni stik z uporabnikom in občutek varnosti.

Asistenco nato nudi usposobljeno zdravstveno osebje, ki je na razpolago 24 ur na dan. 

Storitev zagotavlja stalno povezavo z asistenčnim centrom, ki nudi ustrezno organizacijo pomoči v nujnih primerih.

Zanimanje za e-oskrbo narašča

V mariborski občini storitev e-oskrbe deluje od leta 2019, zanimanje za storitev pa iz leta v leto narašča. Do konca letošnjega junija je bilo 21 uporabnikov oskrbe na daljavo.

»Gre za socialnovarstveno storitev socialnega servisa celodnevne povezave preko osebnega telefonskega alarma. Namen e-oskrbe je, da omogočimo starostnikom, da čim dlje bivajo v domačem okolju in da se hkrati počutijo varnejše,« so za Mariborinfo pojasnili na Mestni občini Maribor. 

Mariborska občina sofinancira storitev e-oskrbe, prijave na razpis so odprte

Mestna občina Maribor z razpisom omogoča mesečno subvencijo v višini desetih evrov za obdobje 24 mesecev. 

Za javni razpis e-oskrbe so v letu 2021 namreč predvidena sredstva v višini 6100 evrov, enaka vrednost je predvidena tudi za leto 2022. S tem bo do subvencije upravičenih 32 ljudi, ki imajo stalno prebivališče v občini Maribor. 

Na občini vse zainteresirane vabijo k prijavi na razpis za subvencijo. Prvotni rok je bil sicer marca, a je zaradi manjšega števila prijav kot je razpisanih mest podaljšan do konca novembra. 

»Zaradi nižjega števila prijav, kot je razpisanih subvencij za leto 2021, se je javni razpis za subvencioniranje socialnovarstvene storitve socialnega servisa oskrbe na daljavo v Mestni občini Maribor podaljšal do zapolnitve razpisanih mest oziroma najdlje do 30. novembra 2021,« so pojasnili. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice