Koronavirus lahko pri nekomu, ki je prebolel okužbo, pusti različne posledice. Pomanjkanje moči, slabša fizična kondicija, pojavljajo se tudi respiratorne težave. Za vrnitev v stanje pred boleznijo, je predvsem pri starejših pomembna dobra rehabilitacija.

To med drugim ponujajo tudi v Thermani Laško, kjer že nekaj časa izvajajo postcovidne terapije, ki predvidoma trajajo dva tedna. Vaje za rehabilitacijo so prilagojene vsakemu posamezniku posebej, v želji po čimprejšnjem okrevanju.

»Sami programi so vezani na eni strani na samo okrevanje po prebolelem koronavirusu, po drugi strani pa rehabilitacija služi tudi za krepitev duševnega in telesnega stanja pacienta, predvsem za tiste, ki so dejansko preboleli lažjo obliko,« pravi Rok Capl, pooblaščenec uprave za področje medicine.

Voda pomaga pri rehabilitaciji

Rehabilitacija v Thermani Laško poteka glede na individualno oceno stanja samega pacienta. Za vsakega posebej pripravijo proces rehabilitacije, seveda, pa se pacienti med seboj razlikujejo.

Tisti, ki želijo ponovno okrepiti svoje mišice in izboljšati gibljivost, to dosežeju tudi s pomočjo terapevtskega bazena.

»Bazen ima integrirano tekaško stezo na dvižnem dnu, kar pomeni, da lahko dno spustimo in ga v bistvu dvigamo, kar pomeni tudi, da gibalno ovirane osebe preprosto vstopijo na ploščad. Voda ob tem zelo blagodejno vpliva na terapijo. Rehabilitacija je olajšana, ker poteka v vodi, a ni nič manj učinkovitejša,« poudarja Capl.

Terapije od trideset do šestdeset minut

Terapije pa tudi potekajo, kot pravi Capl, na suhem, torej v za to pripravljenih terapevtskih sobah. Vadba je v nekaterih primerih individualna, v drugih skupinska. Pacienti opravljajo različne gibalne vaje s pomočjo pripomočkov, ki krepijo točno določene mišice in sklepe.

Odvisno od vsakega posameznika so določene tudi vaje na terapijah in dolžina teh, saj potekajo približno od trideset do šestdeset minut.

»Rehabilitacija pa je omogočena tudi osebam, ki jim je okužba s koronavirusom prinesla nekaj več respiratornih težav. Imamo tudi solno sobo, kjer pacienti z respiratornimi težavami izvajajo dihalne vaje,« pojasnjuje Capl.

Prehrana je pomembna

V želji, da ponudijo čim bolj celovito storitev tistim, ki so preboleli okužbo, so svoje vrste še okrepili, in sicer z različnimi strokovnjaki za prehrano.

»Vemo, da je prehrana tudi v samem življenju zelo pomembna, torej kaj jemo in kako jemo. Samo s tem bomo še dodatno izboljšali našo ponudbo,« še poudarja.  

Rehabilitacija, na katero paciente k njim napotijo zdravniki, traja dva tedna, kar pa morda ni dovolj, zato se v Thermani zavzemajo za to, da bi se ta podaljšala za vsaj teden dni in bi tako ponudila še boljše rezultate.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice