Vlada je tudi danes na redni tiskovni konferenci sporočila aktualno stanje glede bolezni covid-19.

Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma predstavil številke, ob tem pa je dodal, da se je število okužb pri stanovalci v domovih za starejše povečalo za 250, aktivnih okužb je trenutno 2510, skupaj v drugem valu 4424. 

Prvi sogovornik tokrat je bil Robert Carotta, koordinator za covid-19 bolniške postelje pri Ministrstvu za zdravje. Ta pravi, da se situacija še ne umirja in je še vedno napeta. 

»Lučka na koncu hotela je ta, da se število hospitalizacij ne spreminja več tako hitro kot prej. Številke so številke, ampak ne odražajo realne vojne, ki se bije po bolnicah. Sistem je do konca obremenjen. Dejstvo je, da zdravstvo kakšnega sunkovitega vala, ob predhodni umiritvi, ne bo zdržalo«. 

Bolnišnice v večini primerov zdaj že zmorejo obravnavati svoje bolnike in ni več toliko premeščanja, kar je dober trend, pravi Carotta. Skupaj je bilo sicer v zadnjih tednih premeščenih 787 bolnikov. K temu je po njegovem mnenju pripomoglo tudi dogajanje izven bolnišnic, saj naj bi ljudje bolj upoštevali ukrepe in navodila.

O vrhu hospitalizacij ne želi govoriti, saj smo nekje na 'platoju' zmožnosti. Upa pa, da bi se število hospitaliziranih v naslednjem tednu vendarle začelo zmanjševati za pet, deset ali petnajst hospitaliziranih dnevno.

Kako je s konzumiranjem hrane in pijače na javnih površinah?

Druga sogovornica je bila Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, ki je predstavila delo inšpektorata. Od 9. do 15. novembra so inšpekcijski organi opravili 2.578 nadzorov povezanih z ukrepi s koronavirusom. Izrečene so bile 104 prekrškovne sankcije v skupni vrednosti 56.400 evrov, poleg tega pa še 263 opozoril po Zakonu o prekrških in 120 upravnih ukrepov.

V gostinstvu je bilo opravljenih 157 nadzorov, izrečenih sedem prekrškovnih kazni, v skupni vrednosti 6800 evrov. V trgovinah je bilo opravljenih 197 nadzorov in pet kazni v skupni vrednosti 2000 evrov. Pri drugih storitvenih dejavnostih pa je bilo 223 nadzorov in deset kazni v vrednosti 3200 evrov. 

Na zunanjih javnih površinah so opravili 712 nadzorov izrekli 72 sankcij v skupni vrednosti 27.200 evrov. Veliko je bila govora predvsem o kaznih zaradi zadrževanja na javnih površinah ter konzumiranja hrane in pijače. 

»Je pa bila ponovno izpostavljena problematika gostinskih vrtov, na katerih se posamezniki, po opravljenem osebnem prevzemu hrane in pijače, zadržujejo tudi v večjem številu. Te kršitve se v primerih posameznikov obravnavajo kot kršitve zbiranja, kadar pa gostinci na vrtovih opravljajo tudi strežbo, postopek steče tudi zoper njih,« pravi Deana Potza.

Na vprašanje, kdaj torej lahko hrano uživamo na javnih površinah in kako bo inšpektorat to obravnaval, pa pravi.

»Različno je od primera do primera. V gibanju ne smemo jesti, lahko pa se umaknemo na kakšno zeleno površino in upoštevamo vse ukrepe. Inšpektor se nato sam odloča o kazni, od primera do primera. Recimo gradbinci na gradbiščih nimajo možnosti umika na toplo in bodo hrano pojedli na prostem, a ob tem morajo upoštevati razdaljo in ostale stvari. Inšpektor zato pri nadzoru vsakega primera upošteva okoliščine in sorazmerno ustrezno ukrepa. Pri ravnanju želimo biti življenjski«.

Pečjak: Vmes smo celo napadeni

Policija je v novembru ob opravljanju rednih nalog, opravila še nadzore na 46.124 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov in ugotovili 3.894 kršitev. Od marca so prejeli več kot 3.878 prijav kršitev, sami so ugotovili 14.866 kršitev odlokov in pri tem izdali 10.084 opozoril, izdali 120 prekrškovnih predlogov po ZJRM ter odstopili Zdravstvenemu inšpektoratu 7.863 predlogov za začetek postopka.

»V novembru smo izrekli 2.753 opozoril in izdali 1.883 plačilnih nalogov. V 91 primerih kršitev izven naših pristojnosti smo o tem obvestili Zdravstveni inšpektorat. V 15 primerih smo izvedli prekrškovni postopek zaradi neupoštevanja ukrepanja policista,« pravi namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Kot pravi, je zasebnih druženj v zadnjem času manj, prav tako zasebnih zabav.

»Tega je res manj, toda zavedati se je potrebno, da smo policisti na terenu ob takšnem ukrepanju bili deležni tega, da se ljudje niso odzivali, ali pa smo bili celo napadeni«. Ob tem pa Pečjak ni konkretneje izpostavil, za kakšne napade naj bi šlo.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Đorđe (nepreverjen)

Nemoj da ideš mojom ulicom .....

Danvid (nepreverjen)

Čist odkrito bom napisal'če bi me inšpektor jeba...l kot onega dostavljalca bi ga vpričo policista na gobec ,da bi si zapomnil'pa če me stoži ali ne.te sankcije so neživljenske in sadistične.Kdaj boste začeli gostilničarje lovit ,ki na črno obratujejo'kdaj 'vam jih lahko na prste ene roke naštejem'tu pa je...te navadne delavne ljudi,da vam j. Ma ...er.

Kar en (nepreverjen)

Mene naj kdo od policajov ustavi da bi jedu z njegovo pistolo bi njemu mozgane razfudau po celi ulici picka vam modra materna gniloba slovenska

Heh (nepreverjen)

Ko pa te bo, boš pa tih in pohleven kot vsak "internetni razbijač". Spizdi ven.

In reply to by Kar en (nepreverjen)

Starejše novice