Učenci od 6. razreda osnovne šole in dijaki, ki so s ponedeljkom ponovno prešli na šolanje na daljavo, so tudi danes z dostopom do spletnih šolskih učilnic imeli nemalo preglavic.

Arnesove spletne učilnice so bile že drugi dan šolanja na daljavo nedosegljive, tokrat zaradi nepričakovane napake. Kako se s tem spopadajo šolarji, ki se šolajo od doma? Kako starši? 

Sestri Urška in Eva Kavaš obiskujeta šesti in osmi razred Osnovne šole Odranci. Te dni namesto v šolske klopi sedata za domačo pisalno mizo, domači računalnik pa je njuno okno do znanja. A prijava v spletno učilnico je podobna kliku na srečo. Zdaj dela, zdaj ne dela, pripovedujeta.

»Če ne dela, smo malo v težavah, saj mislimo, da ne bomo mogli oddati naloge in bomo kaznovani,« pravi Eva. To učiteljem sporočijo in, če ne gre drugače, delo nadaljujejo preko šolskih mailov. Seveda, še prej med sošolci zazvonijo telefoni, priznava šestošolka Urška: »Dostikrat se pokličemo preko Snapchata in se tam kaj pogovorimo in skupaj naredimo kakšno nalogo.«

Podobno opaža Jožica Kolbl, mama šestošolke in osmošolca iz Rakičana. Tudi njena otroka se v sistem velikokrat ne moreta prijaviti. »So v paniki, če ni narejeno, učitelji potem niso prepričani, če otroci delajo ali ne delajo,« razlaga.

A osmošolka Eva priznava, da učitelji pomagajo, kolikor se le da: »Učitelji so prijazni, nam pomagajo, na voljo so nekje od osmih do dveh, nam pošljejo kakšno povratno informacijo.«

Šola od doma velikokrat, sploh če dopoldne spletna učilnica ne dela, pomeni tudi, da morajo učenci snov nadoknaditi zvečer. »Cel dan se bori s šolo, pa niso nič kaj prosti. Pa smo starši tu, da lahko pomagamo, pri nekaterih pa nimajo niti otroci računalnikov dovolj pa znanja starši in je to hudo,« še opozarja Jožica Kolbl.

Urška in Eva nam še zaupata, da bi se radi čim prej vrnili v prave šolske klopi. »Lažje bi mi bilo, če bi bila v šoli, saj bi si tam več zapomnila ob razlagi učiteljev,« pravi Urška.

Do vnovične vrnitve v šolo pa ostaja domači računalnik, kot za številne učence po Sloveniji, njuna šolska tabla.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

Zajebavaš se od jutra do večera'mali kliče ne dela to ne dela ono'pridem komaj not
In bivim totalno nesmiselne naloge s katerimi se loviš.Brezveze 'ne samo da bomo starši izgubili živce 'tudi otrokom se ne piše dobro.DAJMO OSNOVNO ŠOLO ODPRET ZA VSE ,KER BO POLOMIJA V ZNANJU.

Starejše novice