V stavbi nekdanje hladilnice na Lentu, ki je zadnjih 60 let propadala, bo zaživel Muzej najstarejše trte. Odprtje muzeja se že dalj časa zamika, saj je vezano na prenovo Vojašniškega trga, ki se je zavlekla. Preverili smo, zakaj.

Stavba nekdanje hladilnice na Lentu dobiva nov namen. V njej bo zaživel Muzej najstarejše trte na svetu.

Muzej bo izpostavil Maribor kot vinogradniško središče Štajerske

Rdeča nit novega muzeja bo predstavitev najstarejše trte na svetu kot simbol vinogradništva, ki je pomembno vplival na razvoj Maribora. 

Obiskovalcem bo predstavljen razvoj vinogradništva v Mariboru in skladiščenje, pridelava, staranje ter uživanje vina v navezavi na gastronomijo v naši regiji.

Predstavljena bo tudi zgodovina in zanimivosti najstarejše trte na svetu. 

Muzej bo upravljal Pokrajinski muzej Maribor, pri tem pa bodo sodelovali z Zavodom za turizem Maribor.

Tudi po obnovi težave z vlago

Objekt je včasih služil kot ledenica, shramba za led, kar še zdaj povzroča nekaj preglavic. V prenovljenem muzeju se namreč spopadajo z vlago. 

»Težava z vlago res obstaja, saj je klet na nivoju gladine reke Drave in originalni tlak iz peščenjaka vleče kapilarno vlago na stene, kar se rešuje z razvlaževalci in urejanjem okolja,« pojasnjujejo na Mestni občini Maribor. 

Dodajajo, da se z urejanjem Koroške ceste, historičnih prehodov, prenovo Vojašniškega trga ureja tudi odvodnjavanje v tem delu mesta. 

Otvoritev odvisna od prenove Vojašniškega trga

Otvoritev je bila sprva predvidena aprila letos, a so se dela zaradi epidemije podaljšala od prvotno predvidenih rokov.

Kot pojasnjujejo na občini, je odprtje predvideno v začetnih mesecih novega leta. Kdaj točno se bo to zgodilo, je odvisno od poteka in zaključka obnove Vojašniškega trga. 

»Odprtje muzeja je povezano z epidemijo covid-19 in obnovo Vojašniškega trga, saj je tukaj edini možni dostop do muzeja ter obnovo srednjeveških prehodov na Koroško cesto, ki se tudi zaključujejo,« dodajajo.

Vojašniški trg kot novo kulturno središče Maribora

Spomnimo. V jugozahodnem delu historičnega mestnega jedra znotraj srednjeveškega obzidja poteka celovita prenova Vojašniškega trga. Kot pravijo na občini, bo ta s prenovo zaživel kot novo kulturno središče Maribora.

»Projekt revitalizacije območja zajema obnovo trga s pripadajočo infrastrukturo in objekte, ki ga zaobjemajo,« so pojasnili na Mestni občini Maribor. 

Na trgu stoji Lutkovno gledališče Maribor z zunanjim avditorijem, ki domuje v obnovljenem Minoritskem samostanu in s cerkvijo velja za najstarejši arhitekturni spomenik v mestu. 

Sodni stolp, bo namenjen kulturnim, umetniškim, razstavnim in izobraževalnim vsebinam. Nekaj več kot 500 kvadratnih metrov površine historične in arhitekturno pomembne stavbe iz 14. stoletja je že bilo obnovljene. 

V sklopu revitalizacije trga se obnavlja tudi objekt, kjer je bila nekoč gostilna »Pri treh babah«. Ta bo po prenovi služil kot podporni prostor za vsa okoliška prizorišča.

Stavba nekdanje hladilnice iz 17. stoletja, ki je zadnjih 60 let propadala, bo zaživela kot Muzej najstarejše trte. 

Obnova trga je v zaključnih fazah

Na občini pojasnjujejo, da je obnova trga v zaključnih fazah. Za začetek del obnove trga so se morala najprej zaključiti obnovitvena dela na objektu Vojašniški trg 3, ki so logistično omogočila dostop do trga. 

Navajajo več vzrokov za zamude pri obnovi, in sicer dodatna naročila s strani Mestne občine Maribor, obnova historičnih prehodov na Koroško cesto, slabo vreme, dobava materiala in seveda epidemija covid-19, ki je vplivala na vse aspekte našega življenja. 

»Investicija revitalizacije Vojašniškega trga z objekti v vrednosti 6,6 milijonov evrov je delno sofinancirana iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in prinaša novo kvaliteto mestu ter prestavlja pomemben korak za nadaljnji razvoj kulturnega turizma v Mariboru,« razlagajo na mariborski občini. 

Komentarji (5)

Leka (ni preverjeno)

Župan obnavlja stari del Maribora ! Kaj pa desni breg Drave ?

Marjan55 (ni preverjeno)

Se tudi kar nekaj projektov izvaja, začenši z kanalizacijo v Pekrah.

In reply to by Leka (ni preverjeno)

TABORČAN (ni preverjeno)

JIH LAHKO PROSIM NASTEJETE

In reply to by Marjan55 (ni preverjeno)

Marjan55 (ni preverjeno)

Drugače pa ne razumem delitve levi/desni breg. Stari del Maribora je od vseh meščanov.

In reply to by Leka (ni preverjeno)

Bosanac 7 (ni preverjeno)

youtube.com/watch?v=QhBWJ3XKdNY

In reply to by Leka (ni preverjeno)

Starejše novice