V sklopu petih projektov, ki jih napoveduje mariborska občina je tudi revitalizacija Vojašniškega trga, vredna več kot tri milijone evrov.

Mestna občina Maribor želi s pomočjo sredstev kohezijske politike izpeljati številne projekte v Mariboru, katere smo v preteklih dneh že predstavili na Mariborinfo. Ob prenovljenem nabrežju reke Drave in obnovi promenade v Mestnem parku si na občini želijo urediti del starega mestnega jedra. 

Mariboru se obeta revitalizacija Vojašniškega trga, ki zajema tudi prenovo Sodnega stolpa in ureditev Vinogradniškega muzeja.

Več kot trimilijonski projekt

Projekt obnove Vojašniškega trga s pripadajočimi objekti je vreden 3,4 milijone evrov, mariborska občina pa bi prispevala 20-odstotni delež. Kot so za Mariborinfo pojasnili na občini, je projekt Vojašniškega trga zadnja faza v obnovi Minoritskega kompleksa. V ta projekt je zajeta obnova samostana, Minoritske cerkve in zunanjega avditorija lutkovnega gledališča.

V starem mestnem jedru bo tako na novo urejen trg z infrastrukturo, obnovljen bo Sodni stolp, urejen pa bo tudi objekt, ki je predviden za ureditev Vinogradniškega muzeja.

Sodni stolp se že prenavlja, a mora ostati v enaki obliki, kot je sedaj. Dobil bo ojačan strop in novo dvorano v 1. nadstropju, s katero bo Sodni stolp pridobil večnamensko rabo.

Bogata vinska tradicija Maribora

V sklopu projekta bo stavba na Vojašniški ulici 14 iz 17. stoletja, ki je v lasti Mestne občine Maribor, urejena v Vinogradniški muzej, ki bo prikazoval bogato vinsko tradicijo v Mariboru. Kultura gojenja vinske trte na tem območju je namreč prisotna že od rimskih časov.

»Po ocenah strokovnjakov bi bilo zbirko zgodovinskih vinarskih eksponatov mogoče uspešno rekonstruirati v zgodovinskih pregled in javnosti prikazati bogato tradicijo vinogradništva in vinarstva v Mariboru,« so za Mariborinfo povedali na Mestni občini Maribor.

Poleg tega si občina od vinogradniškega muzeja veliko obeta, saj je vinski turizem v vzponu, z muzejem pa bi Maribor lahko organiziral več vinsko-kulinaričnih prireditev.

Na območju načrtovanega projekta bodo vse do maja 2018 potekale arheološke raziskave, nato pa bodo na občini, kot zatrjujejo, takoj pristopili k nadaljevanju projekta.
 

Starejše novice