Eden izmed petih projektov prenove, ki jih v Mariboru napoveduje občina, je tudi ureditev nabrežja reke Drave v višini 9,5 milijona evrov.

Z ureditvijo nabrežja reke Drave namerava Mestna občina Maribor enemu najprepoznavnejših delov mesta dati novo podobo. Nabrežje Drave naj bi bilo prvenstveno namenjeno pešcem in kolesarjem ter zasnovano kot živahen in privlačen prostori ob reki.

»Z novimi ureditvami, povezavami in dejavnostmi ob vodi bodo nabrežja postala eno osrednjih zbirališč meščanov in prizorišč urbanega dogajanja. Sodobno oblikovanje nabrežij bo omogočilo uporabnikom posedanje, druženje, igro in rekreacijo, odmor in počitek ter varne dostope do vode. Obenem bo zagotovilo kakovostna prizorišča za kulturne in zabavne dogodke,« menijo v Mestni občini Maribor.

Ob petih kilometrih struge reke Drave ima Maribor največ vodne obale med vsemi mesti v Sloveniji, a prenova bo predvideva ureditev enega kilometra na levem bregu Drave, še posebej okoli 550 metrov nabrežja na Lentu.

Ulice in trgi naj bi bili v prihodnosti namenjeni pešcem in kolesarjem, motorni promet v obrečnem prostoru pa bo po načrtih Mestne občine Maribor omejen na dostavo in intervencijska vozila. 

»Področje levega brega Drave med Studenško brvjo in Vodnim stolpom bo urejeno kot promenada. Zasnovana bo kot povezovalna hrbtenica različnih ambientov pred pomembnimi kulturnimi in stanovanjskimi zgradbami, bari, restavracijami in trgovinami ob Dravi,« še pojasnjujejo na mariborski občini. Med tržnico in Vodnim stolpom naj bi zrasla lesena ploščad v širini 21 metrov in dolžini več kot 550 metrov, v severnem delu proti objektom pa načrtujejo tlakovanje.

Območje med Vodnim stolpom in tržnico je predvideno izključno za pešce in kolesarje, promet motornih vozil naj bi bil omejen in je dovoljen le za dostavo v dostavnem času, izven dostavnega časa je dostop omogočen za lastnike in intervencije. Parkiranje v tem delu ni predvideno: »Na območju med tržnico in Studenško brvjo je predvidena ukinitev parkirnih mest na južni strani ceste, na tem mestu je predvidena razširitev pločnika in kolesarske poti, ki sta z zelenim pasom ločena od vozišča.« 

Ob robu Starega mosta načrtujejo postavitev dvigala, ki bo služilo za vertikalno povezavo med nivojem reke Drave in nivojem Glavnega trga. Dvigalo bo tudi invalidom omogočalo premagovanje višinske razlike med obema nivojema in dostop do Drave.    

V ureditev pa ni vključen projekt odra na Dravi. Slednje naj bi občina vodila ločeno, vendar v skladu z celovito prenovo nabrežja.

Cilj investicije je po besedah mestnih oblasti z ureditvijo nabrežja reke Drave »meščanom in obiskovalcem omogočiti doživetje zgodovinske nepretrganosti mesta ob reki in dvigniti kulturno in zgodovinsko vrednost območja«. Vrednost projekta je ocenjena na 9,5 milijona evrov, od tega bo občina morala zagotoviti 3,2 milijona evrov lastnih sredstev.

Projekta ureditev nabrežja reke Drave ima po besedah občine že vso dokumentacijo, uredili so tudi soglasja, s katerimi je Mestna občina Maribor dobila pravico graditi tudi na zemljiščih, ki so v lasti države. 

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Faruška (nepreverjen)

1.Kje pa je na sliki glavni oder na Dravi?
2.Nova brv bi naj bila na spodnji strani starega mostu, direktno nasproti univerze in ali bo sploh dovolj visoka da bo pod njo lahko plula Dravska jahta?
3.Ste sploh kaj razmišljali o prepovedi pijančevanja na javnih območjih v MB.. ta "podest" bo originalen za to, ponovno pa bodo krivi gostinci!...

Lili123 (nepreverjen)

Samo nekaj manjka, če želi Maribor, da pridejo na Lent ljudje od drugod, mora urediti parkiranje v bližini. Na Slomškovem trgu je manj parkirišč po prenovi, možnost obstaja na Smetanovi, vendar je tam zvečer težko najti prostor sploh, ko je predstava v SNG.

Moje mnenje (nepreverjen)

Ta ploščad je odveč! Samo še več betona. Tako kot je sedaj je čisto vredu, samo promet je treba ukinit , cesto potlakovat, se kakšen drevored posadit v smeri sprehajanja in gostinsko ponudbo razširit. In je projekt za več kot pol manj izpeljan. Čisto enostavno. Manj je več.

Lukassss (nepreverjen)

Kaj pa zelenje? Bodo posekali tudi vrbe ob vodnem stolpu... Lent je treba pozelenit... kdo se bo od junija do septembra sprehajal po žgočem soncu? kdo bo zaščitil lesen podest pred snegom in mrazom? še za par klopc na trgu leona štuklja ne znajo poskrbet, zdaj pa bi meli 550 metrov lesenih površin ob reki??? kje so vam možgani, mariborčani, kje??? to mesto je pogubljeno, župan pa zabit ko tele ...

Lukassss (nepreverjen)

Pa prenavljat slomškov trg!!!! ZA PARKIRIŠČA?!?!?! norci, po celi evropi trge zapirajo za avtomobile, tu pa najlepši trg prenavljate v parkirišče?! kje so ti možgani, fištravec, kje??? parkirišč je čisto dovolj v okolici centra, mariborčani pa žal veliko preveč leni... če se gre žurat na poštno, je treba parkirat obvezno na slomšku... da slučajno ne bi 10 minut hodli... poglejte si koper, ljubljano, celje... fuj, kaj delate iz tega mesta! prava gnojšnica

Andrej Veldin (nepreverjen)

lukasss ne palamudi! Mariborčani kar se tiče uničevanja nimamo pravice in ne glasu. drevesa nam sekajo pa če se pritožujemo ali protestiramo in pišemo peticije. ta drek na sliki pa je itak sponzoriran iz lajbaha.

Hruška (nepreverjen)

Super, še manj parkirišč ... Res ste genialni. In kje bi po vašem naj ljudje parkirali, ko želijo zvečer v mesto? Vsem je v ineresu, da bi malo obudili dogajanje v mestu, hkrati pa ljudem jemljete možnost, da bi v mestu parkirali. Zakaj gre denar zmeraj projektom, ki sploh niso nujno potrebni? Raje prenovite številne že tolikokrat le za silo zakrpane ceste in potke, posadite drevesa in se lotite prenove napol porušenih starih mestnih hiš. Sploh ne razumem, kaj bi dosegli z bedasto ploščadjo in brvjo ob mostu.

Starejše novice