Mestna občina Maribor je izdala načrt izgradnje novega Velikega odra na Lentu, ki bi predvidoma stal že drugo leto.

Lent je najstarejši del Maribora, ki postane središče dogajanja v poletnem času, ko poteka mednarodni multikulturni Festival Lent. Na Festivalu Lent se odvijajo številne prireditve, med najbolj prepoznavnimi so bile tiste, ki so se od leta 1994 odvijale na Velikem odru na Dravi. Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev organizatorja in Mestne občine Maribor, Velikega odra sedaj že dve leti ni bilo. To seveda okrnilo kvaliteto samega festivala in zmanjšalo število obiskovalcev, negativno pa je vplivalo tudi na zanimanje velikih sponzorjev.

Stroški postavitve dosedanjega plavajočega odra so letno znašali približno 70.000 evrov. S postavitvijo novega odra pa naj bi se ti stroški zmanjšali, montaža pa naj bi potekala kvalitetnejše in predvsem hitreje.

Ureditev zaliva ob Vodnem stolpu

Mestna občina Maribor se je odločila urediti del zaliva ob Vodnem stolpu, ki obsega povečanje Velikega odra ter izgradnjo potrebne stalne infrastrukture za postavitev parterja k odru na Dravi. Nova razporeditev plavajočega odra in parterja bo omogočila povečanje števila obiskovalcev dogodkov na Velikem odru, hkrati pa se bo povečala privlačnost ter ekonomika za sponzorje. Vrednost investicije, katere vire za financiranje bi zagotovila Mestna občina Maribor, bi znašala 309.100 evrov.

Nova ureditev plavajočega odra bo omogočila ambientalno in prireditveno prizorišče čez vso sezono.

Dosedanji Veliki oder na Dravi

Plavajoči oder na Dravi je bil vrsto leto osrednje festivalsko prizorišče, ki je sprejel do 2.500 gledalcev in na katerem so se odvijale baletne gledališke predstave, koncerti klasične, popularne in etno glasbe, tradicionalni Splavarski krst ter seveda mednarodni folklorni festival Folkart. Dosedanji oder v velikosti 20 krat 20 metrov ni dopuščal postavitve večjih glasbenih uprizoritev, kot so opere, balet, muzikali, rock opere.

Nov plavajoč oder pomeni več gledalcev

Predviden nov oder naj bi bil velik približno 30 krat 30 metrov in bo s svojo velikostjo zagotavljal ustrezno površino za nastope ter omogočal postavitev odrske tehnike in potrebnih spremljajočih prostorov za večje ansamble. Prav tako se bo povečala kapaciteta samega odrskega prizorišča in povečanje števila gledalcev, saj bo tudi parter večji kot do sedaj.

Elementi odra pod vodo?

Postavitev elementov pod vodno gladino pa bi pomenila, da se pridobi trajna konstrukcija za hitro postavitev parterja, ki bi za čas izven Festivala Lent opravljala funkcijo odra za ostale prireditve v času trajanja obdobja prireditev na prostem. Površino bi bilo možno izkoristiti tako za oder kot tudi za privez za ladjice ali dodatno funkcijo, sprehajalno pot, vodni vrt, javno infrastrukturo.

Plavajoči oder nameravajo začeti postavljati marca 2018, dela pa bi se končala junija 2018, tako da bo prihodnje leto Veliki oder Festivala Lent ponovno na stari, priljubljeni lokaciji.

Z novim odrom tudi prireditve čez celo poletje?

Parter bo po zaključku Festivala Lent služil kot manjši oder različnim uporabnikom, saj je v mestu veliko zainteresiranih za poletne prireditve na prostem. Potencialni uporabniki odra bi lahko bili Mladinski kulturni center, Lutkovno gledališče, Špancirfest ter letni kino.

Na Mestni občini Maribor so ob tem pripravili ekonomsko analizo, koliko bi z novim odrom zaslužili. Ocena je po njihovih izračunih pokazala, da bi leta 2019 ocena ekonomske koristi predvidoma znašala 32.500 evrov. Če bi bil prihodek od novega odra vsako leto enak, naj bi v obdobju devetih let ustvarili okoli 300.000 evrov zaslužka.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice