Mestni park v Mariboru naj bi končno doživel temeljito obnovo. Kaj bo v park prinesel skoraj milijonski projekt?

Mestni park v Mariboru je priljubljeno stičišče mladih in starih, ki ga izkoriščajo za oddih ali aktivno preživljanje prostega časa. Kljub temu pa je že nekaj časa park v slabem stanju, na katerega smo že večkrat opozorili. Mestna občina Maribor izvaja nujna sanacijska dela predvsem na poteh, ki so uničene in tudi nevarne. A zdaj, je končno pred vrati temeljita obnova Mestnega parka.

Mestna občina Maribor je pred dnevi sporočila, da je Združenje mestnih občin Slovenije med drugimi potrdilo prijavo projekta za obnovo promenade v Mestnem parku, ki ima že vso potrebno dokumentacijo. Projekt obnove promenade je ocenjen na 895.000 evrov.

Promenada povsem obnovljena, a nespremenjena

Projekt obnove zajema stari in novi del promenade, izvedel pa se bo izključno na tem območju, so nam povedali pri mariborski občini. Tako se bo obnovila cela promenada od Maistrove ulice do gostilne Pri treh ribnikih. Projekt je že tako daleč, da lahko občina takoj po pridobitvi sofinancerskih sredstev prične z deli.

»Obnova se bo izvedla v skladu z avtorskimi pravicami in na način, da bo zunanji izgled promenade oziroma parka ostal enak, saj gre za avtorsko zaščiten projekt še živečega avtorja,« pravijo na Mestni občini Maribor.

Kljub temu, da se bo zunanji izgled ohranil, bo obnova vredna malo manj kot milijon evrov zagotovo prinesla svež veter v mestni park. Zasnovo načrtovane obnove oblikuje poudarjen osrednji del z drevoredom in cvetlično gredo ovalne oblike v sredini ter omrežje svobodno oblikovanih poti med katerimi so jase.

Na mariborski občini so še posebej ponosni na to, da je park, kljub kasnejšim preureditvam, ohranil vse kvalitete prvotnega historičnega koncepta v krajinskem slogu iz leta 1871.

Za lepši izgled in večjo obiskanost parka

V sklopu projekta bodo obnovljene tudi dotrajane utrjene površine. Poleg tega nameravajo v mestnem parku vzpostaviti sistem zagotavljanja električne energije, vode in ostalih instalacij za potrebe prireditev v parku, kot so Festival Lent ali SNG Maribor.

Projekt zajema obnovo asfaltnih, peščenih in tlakovanih poti ter promenade vključno s stopnišči, ki so v betonski izvedbi.

Večina poti se bo sanirala v prvotno zasnovano izvedbo, nekatere manj obremenjene poti pa bodo iz asfaltne prevleke prešle v peščeno izvedbo, zaradi ohranjanja naravnega habitata.

»Namen obnove poti je izboljšanje prehodnosti parka, večje varnosti pešcev, vizualnega izgleda, lažjega vzdrževanja, boljše dostopnosti in mobilnosti invalidov, športne aktivnosti občanov, možnosti izvajanja raznih kulturnih prireditev in drugih aktivnosti, boljših rastnih razmer drevnin in grmovnic, večje obiskanosti parka, možnosti dodatnih vsebin v parku in nenazadnje boljše povezanosti z okoliškimi naselji,« še pravijo na občini.

Projekt je s strani Združenje mestnih občin Slovenije potrjen na prvi stopnji, zdaj pa sledi še pregled dokumentacije na Ministrstvu za okolje in prostor. Na Mestni občini Maribor pričakujejo podpis pogodbe o sofinanciranju iz sistema CTN-TUS junija naslednje leto. Prispevek občine v skoraj milijonskem projektu pa bo 181.000 evrov. Takoj za podpisom pogodbe se bodo lahko začela obnovitvena dela in se predvidoma končala leta 2019.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
KNEDL (nepreverjen)

vsak dan,pijana drhal v mestnem parku uničuje,urinira,se dere,razbija steklenice,kje je jebena policija

Starejše novice