Vir: Mestna občina Maribor
Prenova Lenta še vedno ni zaključena. Poleg tega pa izstopa tudi dejstva, da bo zaradi finančnih težav iz obsežne prenove izpadlo več elementov projekta. Šušljalo naj bi se celo o odstranitvi zasaditve dreves. Pa to res drži?

Mariborski Lent je zaradi prenove že vrsto mesecev veliko gradbišče. Tam stroji še vedno brnijo, kljub temu da bi morala biti dela po prvotnih načrtih zaključena do konca maja. 

Med razlogi za zakasnitve v izvedbi projekta na občini navajajo dodatna nepredvidena dela, neugodne vremenske razmere in narasle vode, zamude na strani izvajalcev in dejstvo, da na Lentu sočasno poteka več projektov.

Poleg tega, da se zaključek del vztrajno izmika, pa v oči bode tudi dejstvo, da bo iz obsežne prenove, ki bo Mestno občino Maribor stala 7,6 milijona evrov, izpadlo več elementov projekta.

Tako se je v mestu med drugim namigovalo, da bi naj iz celovite prenove Lenta izpadla tudi krajinska ureditev oziroma zasaditev dreves. Ali informacije držijo, smo preverili na mariborski občini.

Kaj vse bo izpadlo iz projekta obnove Lenta?

Razlogi za to, da so se na Mestni občini Maribor zaenkrat odpovedali določenim ureditvam, so predvsem finančne narave. Med drugim ne bodo izvedli urejanja polotoka Benetke, enotnega tlakovanja pred Hišo Stare trte in nove ureditve okrog Vodnega stolpa.

»Nesprejetje predlaganih podražitev in premajhna podražitev vrtcev v mestnem svetu sta odnesla še ureditev tistih treh najpomembnejših točk stika z vodo, tako imenovanih plaž, tisto zadnjo pred Hišo Stare trte pa je odnesla podražitev atletske dvorane,« je nedavno za STA pojasnil župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič.

Za zaenkrat neizvedene posege, kot so terasaste tribune oziroma stopnice ob Dravi, naj bi občina takoj, ko bodo to omogočale finančne zmožnosti, izvedla novo javno naročilo.

Na Lentu bodo posadili 175 novih dreves

»Koncept krajinske ureditve ohranja obstoječe kvalitete. Praznine med zasaditvijo ohranjajo ključne poglede na najpomembnejše objekte dediščine tega območja. Niza se linija transparentnejših dreves, ki poenotijo celotno potezo in vpeljejo v prostor manjše merilo,« tako na svoji spletni strani mariborska občina opisuje načrtovano krajinsko ureditev na Lentu.

A kaj to sploh pomeni? Na Mestni občini Maribor so za Mariborinfo razložili, da načrt zasaditve na Lentu, kljub finančnim težavam, ostaja.

Tako je na prenovljenem Lentu predvidena zasaditev 175 novih dreves vrst, in sicer bosta posajeni dve vrsti drevesa gledičija (Inermis in Sunburs), ter lipovci in hrušice.

Obeta se tudi nov drevored in nizka zasaditev

Zahodni del Lenta bo ohranil obstoječo zasaditev vrb ob Dravi, bodo pa nad novo sprehajalno potjo zasadili nov drevored

»Na severni strani sicer ne gre za kontinuiran drevored, temveč za saditev po posameznih segmentih in otokih, ki se prilagaja pozidavi in danostim tega severnega roba promenade. Ozelenitev območja Lenta bo naredila ta prostor še privlačnejši za meščane in obiskovalce ter prispevala bo k manjšemu pregrevanju mesta ob reki,« poudarjajo na občini.

Na Lentu ne nazadnje načrtujejo tudi nizko zasaditev v otokih oziroma gredah. Pri tem so po posvetovanju izbrali mešanico trajnic, ki jo sestavlja 25 različnih vrst, ki so po besedah občine prilagojene rastiščnim mestnim razmeram

»Drevesa se bodo sadila pozno jeseni, ko je primeren čas za to, prav tako tudi nizka zasaditev. Glede izbora vrst in primernega obdobja za sajenje pa smo se posvetovali tako z izvajalcem in vzdrževalcem Nigradom kot tudi z mestno arboristko Tanjo Grmovšek,« zaključujejo na mariborski občini.

Komentarji (15)

Zvegla (ni preverjeno)

Da bi le odneslo se srbina... kreten se je zainvestiral, cisto na noz, zdaj se mu pa vse rusi... krivi pa vsi drugi...

Alen_ (ni preverjeno)

Daj je bluzi. Pred tem Fištra v 6 letih ni uspel enega projekta skupaj spravit. Hvala bogu da se končno nekaj dela.

In reply to by Zvegla (ni preverjeno)

Le kaj bi bilo (ni preverjeno)

zabja faca mora odstopiti-cimprej -tem bolje!!!!

In reply to by Alen_ (ni preverjeno)

zobna pasta za drek (ni preverjeno)

dela se ja, samo tisto kar je pa nujno, se pa ne dela-recimo ceste in pločniki.

In reply to by Alen_ (ni preverjeno)

Zvegla (ni preverjeno)

Vse kar se dela, se dela na racun obcanov in za racun srbinove denarnice. "Zupan" nam drago zaracunava bivanje v NASEM mestu, omejuje havne prostore, razvija pa neuporabno infrastrukturo, od katere profitira le on. Kdo se se spimbi tiste mladinske "olimpijade"? Nihce. Stala pa nas je 9 milijonov. Drek je tole.

In reply to by Alen_ (ni preverjeno)

ZokiRetard (ni preverjeno)

Neuporabno infrasktrukturo kot naprimer zdravstveni dom na Taboru in atletska ogrevalna dvorana Poljane, kanalizacija v Limbusu in Kamnici, itd?

Ce je vrhunec tvojega lajfa, da spijes 10 pirov in doma natepes svojo babo je to tvoj problem, ostalim je pa kul kak se nase mesto razvija.

In reply to by Zvegla (ni preverjeno)

Zvegla (ni preverjeno)

Nastel si eno stvar, za katero se strinjam, da je uporabna - zdravstvena postaja. Pa se to je v glavnem sfinanciral kar ZD adolfa drolca. Vse ostalo je neuporabno in tudi nedokoncano. Lent, most, glavni trg, koroska, parkirisca za placilo, ... Drazi se vse, ker butalcu zmanjkuje denarja. Marbor ime ze taki nizke place, ta model pa nam se dodatno drazi VSE. Bolano.

In reply to by ZokiRetard (ni preverjeno)

ZokiRetard (ni preverjeno)

Ne bo drzalo, da je vecino nove zdravstvene postaje financiral ZD Adolfa Drolca. 7,5 milijona bo dala MOM, slab milijon pa ZD.

https://www.rtvslo.si/radio-maribor/novice/zp-magdalena-gradnja-hitro-n…

Denarja obcini zmanjkuje, ker nam drzava da premalo denarja za obveznosti, ki nam jih taista drzava predpisuje, da jih moramo opravljati (letos je ta znesek ze 27 milijonov) ne ker bi se zupan zainvestiral.

In reply to by Zvegla (ni preverjeno)

sredinec (ni preverjeno)

kaj to si ti saško

In reply to by ZokiRetard (ni preverjeno)

Surfeiter (ni preverjeno)

Retardirano-nepismeni, in kaj je vrhinec tvojega lajfa? Drkat kurac ob pogledu na dreke, ki plavajo mimo kanalizacije?

In reply to by ZokiRetard (ni preverjeno)

Polomija (ni preverjeno)

Že po teh cgi slikcah se jasno vidi, kako si arhitekt in župan predstavljata življenje v Mariboru: pohajkovanje in sladko brezdelje, kot doslej. Razen tega pa še "prelivanje" EU-sredstev, zapravljanje davkoplačevalskega denarja in uničevanje podobe mesta ter spreminjanje mestnega jedra v mesto duhov.

Surfeiter (ni preverjeno)

In kaj je z območjem 50m severneje on promenade ob Dravi? Med Ribišik vrtcem i Tehniškimi fakultetami? Življensko delo prejšnjih županov z gospodom doktorjem Fištravcem na čelu! No, kapo dol, uspelo se mu je poročiti z modno kreatorko iz Brazilije, ki je prej z bedrcami uspešno zvijala plesne drogove v Habani ...

ovi (ni preverjeno)

-očitno ima talent in atribute - pa ti, suričć(veš kak pravijo - vlki avti in vlki stan - doli pa ...khm...;-)

In reply to by Surfeiter (ni preverjeno)

ovi (ni preverjeno)

...zakaj je wtf- izpadel f...cccc...živeli , muerci..in muerke...ccc...

Blokec (ni preverjeno)

Nič dreves, samo betonski kvadri, kocke, dodekaedri, ikozaedri. To je zadnji občinski oblikovalski krik 🤦‍♂️

Starejše novice